To je to što me zanima!

On je prijavio Brkića: Barbarić je beskompromisni policajac...

Iako su navodno obiteljski razlozi presudili povratku u riječku policiju, u kuloarima se spominjalo da Barbarić kao beskompromisni policajac nije pristajao odrađivati političke naloge, javlja Jutarnji list
Vidi originalni članak

U obavijesnim razgovorima došlo se do saznaja da je zamjenik glavnog ravnatelja policije, g. Milijan Brkić, na neutvrđenome mjestu, neutvrđenog dana, između 3. i 20 lipnja 2011., N. S. dostavio podatke o provedbi posebnih izvida protiv Sare Sikirić i Marike Tomljanović Kaprijevski - stoji u službenom dopisu koji je čelnik riječkog PNUSKOK-a Božo Barbarić poslao načelniku kriminalističke policije Vitomiru Bijeliću. Iznimno je važno da je taj dopis poslan 25. srpnja 2011., a u prilogu je niz iskaza svjedoka s kojima su službenici riječkog PNUSKOK-a razgovarali.  Inače, slučaj je i prebačen u Rijeku jer su u Zagrebu mjere brzo bile otkrivene.

VASO DRUKER? Tajne istrage: Prijava protiv Brkića nije stigla do DORH-a?

Istraga elitne prostitucije u Zagrebu zaista je uzburkala cijelu političku scenu, ali i represivni aparat nakon što su uhićeni kao organizatori Nebojša Perunović i Sara Sikirić. I prije sedam godina se znalo da su tajne mjere komprimitirane, ali nikad javnost nije ugledala dokument koji direktno tereti Milijana Brkića i koji su sastavili upravo njegovi policijski kolege.

Tjednik Express se prvi opsežno bavio tim slučajem i još je početkom rujna 2011. godine objavio opsežni tekst pod naslovom: “Trag elitne prostitucije vodio je u policiju”. Među ostalim, navedeno je da država štiti prostitutke i njihov klijente te da je samom Perunoviću dojavljeno da se treba primiriti jer su pod mjerama.

OREPIĆ: 'Pretrpio sam jake pritiske od Karamarka i Milijana Brkića'

Već tad je izražena sumnja kako bi u sve mogli biti upleteni Tomislav Karamarko i Milijan Brkić, ali nakon tog teksta nisu pokrenute dodatne istrage i utvrđeni odgovorni. Kad je u konačnici otkrivena mreža klijenata, političarima je bilo u cilju da se sve brzo zaboravi. Policija nije izlazila s novim detaljima upravo zbog imena klijenata.

Afera je dobila nastavak točno sedam godina kasnije nakon nepravomoćne presude za prostituciju.

Božo Barbarić rođen je 1971. godine u Njemačkoj, u policiji je od 1990. godine. Prošao je poslove od ceste do vrha policijskog menadžmenta, kako na lokalnoj razini, tako i na nacionalnoj, jer je bio i šef nacionalnog Policijskog USKOK-a. Kako piše Jutarnji list, Barbarić se kao mladi policajac istaknuo u Odjelu za droge, gdje je godinama bio načelnik i bilježio uspjehe. 

PLENKOVIĆ: "Brkić je demantirao optužbe, a treba vidjeti što kaže DORH"

Jednako dobro kao što ga pamte riječki dileri, pamte ga narkobosovi koji su “pali” u brojnim akcijama razbijanja međunarodnih narkolanaca i presijecanja krijumčarskih putova narkotika, koje je vodio u suradnji s policijom susjednih zemalja i onih zapadne Europe i Južne Amerike, od zapljene droge na terminalu Brajdica, do zapljene više od 30 kilograma kokaina kraj Delnica itd. 

U travnju 2009. imenovan je načelnikom Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala u Rijeci, a tri mjeseca potom, kad je Oliver Grbić imenovan ravnateljem policije, postao je načelnik PNUSKOK-a u Ravnateljstvu policije. Na mjestu prvog hrvatskog FBI-evca bio je otprilike godinu, a zbog obiteljskih razloga tražio je da ga vrate u Rijeku i od lipnja 2010. vodio riječki regionalni odjel PNUSKOK-a, jedan od četiriju u Hrvatskoj. 

TOMISLAV KLAUŠKI Plenkijevi borgovci i Brkićevi kumovi. Sve je to današnji HDZ

Iako su navodno obiteljski razlozi i rođenje djeteta presudili povratku u riječku policiju, gdje je bio i šef odjela za drogu, organiziranog kriminaliteta, u kuloarima se spominjalo da Barbarić kao beskompromisni policajac nije pristajao odrađivati političke naloge. Barbarić i njegova ekipa vodili su akciju “Agram” koja je 20. listopada 2014. godine rezultirala uhićenjem Milana Bandića, Slobodana Ljubičića, Petra Pripuza i drugih osoba. Barbarić je tada rukovodio timom od više od 120 policajaca, piše Jutarnji list.

Idi na 24sata

Komentari 85

  • domovina 03.10.2018.

    Sve ove informacije govore koliko smo mi banana država. Pa otkrivati osobna imena služmenika koji su došli do saznanja je kriminal, otkrivati informacije koje su nejavne je kriminal, optuživati nekoga bez dokaza je kriminal, odavati službene i još k tome tajne podatke je kriminal. Optužili Linića da je ukrao 6000000 iz Spačve a on na slobodi, pa tko je tu kriminalac. Na sportskom događanju kao na vojnom vježbalištu i vatrogasac ostao bez prstiju, nedavno policajac bez oka....pa gdje mi to živio, kakvi smo mi to ljudi, gdje je kultura, halooooo..jaoj si ga nama svima.

  • patagonija1 03.10.2018.

    Bravo za gospodina Barbarića

  • Budni 03.10.2018.

    Sve je neutvrđeno, pa će tako i ostati. Jer ja polako ne vjerujem ni tom žbiru!

Komentiraj...
Vidi sve komentare