News

Komentari 85

On je prijavio Brkića: Barbarić je beskompromisni policajac...

On je prijavio Brkića: Barbarić je beskompromisni policajac...

Iako su navodno obiteljski razlozi presudili povratku u riječku policiju, u kuloarima se spominjalo da Barbarić kao beskompromisni policajac nije pristajao odrađivati političke naloge, javlja Jutarnji list

U obavijesnim razgovorima došlo se do saznaja da je zamjenik glavnog ravnatelja policije, g. Milijan Brkić, na neutvrđenome mjestu, neutvrđenog dana, između 3. i 20 lipnja 2011., N. S. dostavio podatke o provedbi posebnih izvida protiv Sare Sikirić i Marike Tomljanović Kaprijevski - stoji u službenom dopisu koji je čelnik riječkog PNUSKOK-a Božo Barbarić poslao načelniku kriminalističke policije Vitomiru Bijeliću. Iznimno je važno da je taj dopis poslan 25. srpnja 2011., a u prilogu je niz iskaza svjedoka s kojima su službenici riječkog PNUSKOK-a razgovarali.  Inače, slučaj je i prebačen u Rijeku jer su u Zagrebu mjere brzo bile otkrivene.

Istraga elitne prostitucije u Zagrebu zaista je uzburkala cijelu političku scenu, ali i represivni aparat nakon što su uhićeni kao organizatori Nebojša Perunović i Sara Sikirić. I prije sedam godina se znalo da su tajne mjere komprimitirane, ali nikad javnost nije ugledala dokument koji direktno tereti Milijana Brkića i koji su sastavili upravo njegovi policijski kolege.

Tjednik Express se prvi opsežno bavio tim slučajem i još je početkom rujna 2011. godine objavio opsežni tekst pod naslovom: “Trag elitne prostitucije vodio je u policiju”. Među ostalim, navedeno je da država štiti prostitutke i njihov klijente te da je samom Perunoviću dojavljeno da se treba primiriti jer su pod mjerama.

Već tad je izražena sumnja kako bi u sve mogli biti upleteni Tomislav Karamarko i Milijan Brkić, ali nakon tog teksta nisu pokrenute dodatne istrage i utvrđeni odgovorni. Kad je u konačnici otkrivena mreža klijenata, političarima je bilo u cilju da se sve brzo zaboravi. Policija nije izlazila s novim detaljima upravo zbog imena klijenata.

Afera je dobila nastavak točno sedam godina kasnije nakon nepravomoćne presude za prostituciju.

Božo Barbarić rođen je 1971. godine u Njemačkoj, u policiji je od 1990. godine. Prošao je poslove od ceste do vrha policijskog menadžmenta, kako na lokalnoj razini, tako i na nacionalnoj, jer je bio i šef nacionalnog Policijskog USKOK-a. Kako piše Jutarnji list, Barbarić se kao mladi policajac istaknuo u Odjelu za droge, gdje je godinama bio načelnik i bilježio uspjehe. 

Jednako dobro kao što ga pamte riječki dileri, pamte ga narkobosovi koji su “pali” u brojnim akcijama razbijanja međunarodnih narkolanaca i presijecanja krijumčarskih putova narkotika, koje je vodio u suradnji s policijom susjednih zemalja i onih zapadne Europe i Južne Amerike, od zapljene droge na terminalu Brajdica, do zapljene više od 30 kilograma kokaina kraj Delnica itd. 

U travnju 2009. imenovan je načelnikom Odjela za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala u Rijeci, a tri mjeseca potom, kad je Oliver Grbić imenovan ravnateljem policije, postao je načelnik PNUSKOK-a u Ravnateljstvu policije. Na mjestu prvog hrvatskog FBI-evca bio je otprilike godinu, a zbog obiteljskih razloga tražio je da ga vrate u Rijeku i od lipnja 2010. vodio riječki regionalni odjel PNUSKOK-a, jedan od četiriju u Hrvatskoj. 

Iako su navodno obiteljski razlozi i rođenje djeteta presudili povratku u riječku policiju, gdje je bio i šef odjela za drogu, organiziranog kriminaliteta, u kuloarima se spominjalo da Barbarić kao beskompromisni policajac nije pristajao odrađivati političke naloge. Barbarić i njegova ekipa vodili su akciju “Agram” koja je 20. listopada 2014. godine rezultirala uhićenjem Milana Bandića, Slobodana Ljubičića, Petra Pripuza i drugih osoba. Barbarić je tada rukovodio timom od više od 120 policajaca, piše Jutarnji list.

Najčitaniji članci