Plenkijevi borgovci i Brkićevi kumovi. Sve je to današnji HDZ | 24sata
Obavijesti

Kolumne

Komentari 48

Plenkijevi borgovci i Brkićevi kumovi. Sve je to današnji HDZ

Plenkijevi borgovci i Brkićevi kumovi. Sve je to današnji HDZ
1

U obračunu Andreja Plenkovića i Milijana Brkića svjedočimo sudaru svjetova. Jedan upravlja vrhovima vlasti, drugi nadire iz mračnog podzemlja. I oba svijeta tvore ovaj sadašnji, Plenkijev i Brkićev HDZ

VIDEO

Prošli tjedan završili smo odlukom Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa o pokretanju postupka protiv Andreja Plenkovića zbog njegovih prijatelja angažiranih u grupi Borg.

Ovaj tjedan započeli smo naslovnicom Nacionala u kojoj se Milijana Brkića optužuje da je prije sedam godina "kriminalcima i kurvama odavao informacije iz policijskih istraga".

I to nakon što se proteklih dana naveliko pisalo o Brkićevim "kumovima, prijateljima i suborcima" u ulogama ministrovih vozača i falsifikatorovih doušnika.

Uglavnom, teško se odlučiti koja priča je sočnija: ona o Plenkovićevim prijateljima koji su očerupali Agrokor ili o Brkićevim kumovima koji pelješe državu, kao i o samom Brkiću koji, po Nacionalu, pelješi policijske istrage.

Svakim danom sapunica postaje sve sočnija, a zaplet se usložnjava.

Sudar svjetova

Svjedočimo sudaru dvaju svjetova: onog Plenkovićeva s uglednim biznismenima, odvjetnicima, diplomatima i lovatorima il Brkićeva, nakrcanog kumovima, doušnicima, falsifikatorima, vozačima, pa evo i kurvama. 

Jedan val dolazi sa samog vrha, drugi nadire iz mračnih dubina. Jednog tvori političko nadzemlje, drugi utjelovljuje političko podzemlje. A oba svijeta zajedno tvore aktualni HDZ.

Milijan Brkić, onaj kojemu se priprema odstrel preko Vukovara, Blaža Curića i "kurvi i kriminalaca", bio je drugi čovjek HDZ-a u doba Tomislava Karamarka, kao što je sada još i drugi čovjek Hrvatskog sabora u doba Andreja Plenkovića.

A sam Plenković je, ne zaboravimo, bio nositelj HDZ-ove izborne liste u doba vladavine Karamarka i Brkića.

Suživot

Jedan bez drugog ne mogu: Brkić drži HDZ na terenu, Plenković drži HDZ na vlasti; Brkić odrađuje prljave poslove, Plenković udara glanc u javnosti... Plenkoviću ovakav Brkić treba za funkcioniranje ovakve stranke, ali i za kupovanje naklonosti liberalne javnosti zastrašene likovima poput Brkića.

Brkiću, pak, ovakav Plenković treba jer mu omogućava da se upravo on profilira kao lider stranačke desnice i, ako je moguće, zaradi poneki dodatni politički bod kao žrtva Plenkovićevih podmetanja.

Zapravo, možemo se zapitati što bi Plenković bio bez svih tih mračnjaka koje se sada ritualno producira u javnosti? Kome bi on bio zanimljiv kad ne bi bilo gorih od njega? Bio bi tek prosječan političar u konkurenciji još gorih.

Prošloga vikenda Plenković je osudio napad na Milorada Pupovca. Ali nije osudio huškanje Steve Culeja i drugih hadezeovaca na tog istog Pupovca. Je li premijer branio hrvatskog građanina i pripadnika srpske manjine ili svog koalicijskog partnera?

I kad smo već kod toga, Plenković je u saborskoj raspravi pokazao kako bez problema može pomiriti hrvatske zakone i radikalnu desnicu. "I Krstičević i Medved pozdravili su Mirka Norca u svojstvu njihova suborca", uzvratio je oporbi. "To ne znači da Vlada i ministri ne poštuju presudu hrvatskih sudova, naprotiv. Točka". Pored ovakvog premijera kome treba onavak Brkić?

Nema iluzija

S druge strane, odavno su raspršene bilo kakve iluzije oko lika i djela Milijana Brkića. Za njega je odavno poznato kojem miljeu pripada, s kakvima se druži, kakvim metodama služi i u kojim krugovima se kreće. 

Pa ga je Plenković svejedno promovirao u svom HDZ-u.

Međutim, i Plenković je imao prilike pokazati kakvom miljeu on pripada i kakvim se metodama služi, zbog čega je došao pred Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa, a uskoro vjerojatno i u ispovjedničku knjigu Martine Dalić. 

Sve to zaudara na davna Sanaderova vremena. Dok su jedni odrađivali HDZ-ov teren, on je odrađivao sastanke u Marcellinu.

Spoj frakcija

Koja frakcija je danas štetnija: ona koja piše zakone i selektivno - pa i lukrativno - provodi te zakone na najvišim instancama vlasti ili ona koja rovari po dnu, vucarajući se s kumovima i kurvama?

Znakovito, obje te frakcije sastaju se u Vladi. Kum vozi ministra i sa frendom prodaje falsificirane informacije, a sustav mu omogućuje da pored masne mirovine dodatno zarađuje od države na ugovor o djelu. 

Sve pokriveno i sve po zakonu.

Hoće li Plenković iskoristiti priliku da to promijeni?

Hoće li država profitirati ako se Milijan Brkić odstrani iz politike, iz javnog života, a možda i nešto više? Ili će profitirati samo Plenković?

I bi li država više profitirala kad bi se sankcionirala grupa Borg i s njom svi uključeni? 

Posve je jasno da ovog udara na Brkića ne bi bilo da Plenković nije odlučio uzvratiti udarac desnici zbog Martine Dalić, Vukovara i destabilizacije njegove pozicije u HDZ-u. 

Nažalost, ovo nije borba za bolju Hrvatsku.

To je borba za vlast nad Hrvatskom. 

Satirikon: Tajna prepiska svjetskih vođa oko hrvatske afere SMS-ovi 

Hrvatsku posljednjih dana potresa afera SMS-ovi uz koju se veže Blaž Curić, vozač ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, ali i potpredsjednik HDZ-a Milijan Brkić.

Satirikon progovara upravo o tome:

Pokretanje videa...

00:59

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 48

VIDEO

Simptomi srčanog udara za žene i muškarce - znakovi se mogu javiti čak i tjednima ranije
KAKO SI POMOĆI DO HITNE

Simptomi srčanog udara za žene i muškarce - znakovi se mogu javiti čak i tjednima ranije

Simptomi srčanog udara kod muškaraca su snažna bol u prsima, bol u lijevoj ruci ili čeljusti, te otežano disanje. I žene to mogu osjetiti, no bol kod njih može biti više difuzna, te se širiti na ramena, vrat, ruke...

Možete li ih prepoznati? Danas su junaci, a krenuli su u GOŠK-u, Adriaticu, Jedinstvu, ZET-u...
UPOZNAJTE MINI-VATRENE

Možete li ih prepoznati? Danas su junaci, a krenuli su u GOŠK-u, Adriaticu, Jedinstvu, ZET-u...

Neki su bili mirni kao djeca, drugi su jedva čekali izvesti psinu, a neki su, nažalost, morali kao klinci proživjeti strahote rata. Obožavali su nogomet kao djeca, a sada nas predstavljaju na Euru. Upoznajte 'mini vatrene'!
Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, gdje gledati uživo?
VODIČ ZA PRVENSTVO

Euro 2024.: Raspored i rezultati utakmica, gdje gledati uživo?

Pobjednik može zaraditi do 28 milijuna eura, finale se igra na Olimpijskom stadionu u Berlinu, Hrvatska lovi prvi polufinale na europskim prvenstvima u povijesti