To je to što me zanima!

Papi treba još vremena, a naši biskupi postaju sve nestrpljiviji

Odluka oko kanonizacije za papu neće biti nimalo laka. Želi dobre odnose s Pravoslavnom crkvom, a pritom s hrvatskim biskupima koji ga smatraju preliberalnim nema dobre odnose. Kanonizacija Stepinca će pričekati
Vidi originalni članak

Gotovo dvije godine su prošle otkako je mješovita komisija hrvatskih katoličkih i srpskih pravoslavnih stručnjaka za razmatranje kanonizacije bl. Alojzija Stepinca završila s radom, a nekadašnji zagrebački kardinal još nije proglašen svetim.

Hrvatska javnost, ali i mnogi stručnjaci očekivali su kako bi papa Franjo mogao kanonizirati Stepinca u 2018. ili čak ove godine, ali u nedavnim izjavama Papa je nagovijestio kako kanonizacija možda i neće biti tako skoro.

- Znamo da je Stepinac dobar čovjek, ali da se učini ovaj korak, tražio sam pomoć Irineja da se učini istina. Ne plašim se istine. Čemu služi jedna izjava o svetosti ako nije jasna istina - rekao je Papa za Večernji list.

Istaknuo je i kako je dugo molio te promišljao povijesne činjenice koje se vrte oko Stepinca, ali i da je on čovjek s vrlinama, što je i potvrdila Crkva kad ga je proglasila blaženim.

PAPA FRANJO: 'Stepinac je blažen, ali postoje neke nejasne povijesne točke'

Međutim, kako bi razjasnio određene točke, Papa je s patrijarhom Srpske pravoslavne crkve Irinejem odlučio osnovati komisiju. I hrvatska i srpska strana na komisiji je iznosila svoje argumente vezane uz rad Alojzija Stepinca, tumačili su povijesne činjenice, a na kraju nisu ništa zaključili. Složili su se da se ne slažu te utvrdili da su tumačenja oko Stepinca i dalje različita.

Hrvatska strana zastupa stav da je Stepinac blaženik koji je pomagao žrtvama Drugog svjetskog rata, osuđivao zločine, primao i pomagao ratnim izbjeglicama, osuđivao režim te da je naposljetku i umro mučenički. S druge strane, stav SPC-a je da je Stepinac bio blizak s tadašnjim ustaškim vodstvom i da je podržavao NDH.

Sociolog religije i nekadašnji hrvatski veleposlanik u Vatikanu Ivica Maštruko istaknuo je kako je papa Franjo svojim nedavnim izjavama o kanonizaciji kupio vremena.

RUŽA TOMAŠIĆ O STEPINCU 'Poslala sam Papi upit kako to da on ne želi čuti pravu istinu'

- Ovim je pokazao da je mudri religijski vođa. Zanima ga istina, a ne lobiranje državnih vodstava. Hrvatska strana je jako nestrpljiva, ali papa traži istinu i bitan mu je odnos s Pravoslavnom crkvom, ponajviše s Moskvom. Temeljito će razmotriti sve povijesne činjenice koje je komisija iznijela i donijet će odluku. Sad je sve na Papi. Kanonizacija će sačekati. Koliko dugo? Ne bih se čudio da tu odluku papa Franjo ne donese za svojeg stolovanja - ističe Maštruko.

Oklijevanje sa kanonizacijom Alojzija Stepinca treba promatrati i u svjetlu papina odnosa prema Katoličkoj crkvi u Hrvatskoj s kojom od početka nije u dobrim odnosima. Naime, papa Franjo od svog dolaska na tu poziciju ne gleda blagonaklono na hrvatsko svećenstvo, a smetaju mu i financijske malverzacije u koji je bio uključen dio Katoličke crkve.

NEUGODNA SITUACIJA 'Žena Tima Oreškovića je Papi čitala bukvicu zbog Stepinca'

- On je protivan i bogaćenju crkve i taj odnos s hrvatskim svećenstvom od početka nije štimao. To se vidjelo odmah čim je on biskupima imenovao ljude koji su posvećeni misijskoj djelatnosti, a ne političkoj. Papi smetaju nacionalistički stavovi svećenika. Ali i s druge strane, biskupi imaju rezerve zbog papinih liberalnijih stavova. No, sumnjam da će to imati utjecaja na kanonizaciju Stepinca - dodao je.

Idi na 24sata

Komentari 76

  • misko2k 09.05.2019.

    Više je Papi u interesu proglasiti nešto svetim tamo gdje im se isplati! Izgleda neki biznis treba se odviti između Pravoslavne i Katoličke crkve, tako da Stepinac može da pričeka!

  • realista 7 09.05.2019.

    sad kad polude ima da iskaljaju svoj bijes na djeci

  • 09.05.2019.

    Francesko će pitati Irineja! Tako je i Pilat pitao Kajfu i Anu. Odgovor unaprijed poznat. Nema to veze sa religijom a pogotovo sa Bogom Ocem koji uvijek sudi, nažalost prekasno. To je samo obična ljudska politika.

Komentiraj...
Vidi sve komentare