To je to što me zanima!

Stoltenberg u Tokiju: Ovo što se sad događa u Europi se sutra može dogoditi u istočnoj Aziji...

Kina "nije naš neprijatelj", istaknuo je Stoltenberg, osudivši njezinu sve veću prisutnost na području Azije i Pacifika, "uznemiravanje" susjednih zemalja, "prijetnje" Tajvanu i dezinformacijske kampanje o Ukrajini...
Vidi originalni članak

Japan i NATO moraju ostati "jedinstveni i odlučni" prema Kini, Sjevernoj Koreji i Rusiji koje su prijetnja sigurnosti u svijetu, rekao je u utorak u Tokiju Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a.

Stoltenberg, koji je govorio u društvu japanskog premijera Fumija Kishide, upozorio je da Peking pažljivo prati tijek ruske invazije na Ukrajinu i "izvlači pouke koje bi mogle utjecati na njegove buduće odluke".

"Ono što se danas događa u Europi može se dogoditi sutra u istočnoj Aziji", ocijenio je, preuzimajući tako mišljenje koje je lani iznio Kishida.

'TO NIJE PRAKTIČNO' Poljska i Britanija protiv slanja borbenih zrakoplova Ukrajini, Macron 'ništa ne isključuje'...

"Zato moramo ostati jedinstveni i odlučni, kako bismo zajedno branili slobodu i demokraciju", dodao je Stoltenberg, izrazivši zajedno s Kishidom "zabrinutost" zbog sve čvršće vojne suradnje Kine i Rusije.

Kina "nije naš neprijatelj", istaknuo je Stoltenberg, osudivši njezinu sve veću prisutnost na području Azije i Pacifika, njezino "uznemiravanje" susjednih zemalja, "prijetnje" Tajvanu i dezinformacijske kampanje o Ukrajini i NATO-u.

NATO-ov glavni tajnik je u utorak doputovao u Tokiju o okviru azijske turneje kojom želi učvrstiti veze organizacije i njezinih glavnih saveznika u regiji, Južne Koreje i Japana.

ŠEF UKRAJINSKE VOJNO-OBAVJEŠTAJNE SLUŽBE 'Rusija neće koristiti nuklearno oružje. Na Krimu je sve počelo, tu će i završiti. Opet će biti naš'

U ponedjeljak je u Seulu pozvao Južnu Koreju da "poveća" vojnu pomoć Ukrajini, predloživši joj da izmijeni svoju politiku po kojoj ne šalje oružje zemlji u ratu.

U utorak je pak izrazio zadovoljstvo zbog "zauzimanja čvrstog stajališta" i "znatne pomoći" Japana Ukrajini.

'UMJETNICI' Slovenci našli rusko špijunsko gnijezdo: 'Ima ih i u Hrvatskoj'

Tokio je uveo sankcije Moskvi zajedno s drugim zemljama G7 i poslao Kijevu obrambenu opremu, što je rijetka inicijativa za tu otočnu zemlju koja ima pacifistički Ustav.

Stoltenberg i Kishida su uz to izrazili zajedničku zabrinutost zbog "provokativnog ponašanja" Sjeverne Koreje koja je 2022. ispalila rekordan broj balističkih projektila i tvrdi da je njezin status nuklearne sile "nepovratan".

BRITANSKI OBAVJEŠTAJCI: 'Rusi napreduju na jugoistoku Ukrajine, pokušavaju odvući ukrajinske snage od Bahmuta'

Kishida koji je lani sudjelovao na NATO-ovu sastanku na vrhu, što je prvi slučaj za nekog japanskog čelnika, najavio je u utorak u Tokiju da će osnažiti veze s organizacijom te će u tu svrhu otvoriti neovisan predstavnički ured i rekao da razmišlja o mogućnosti redovitog sudjelovanja na summitima političko-vojnog saveza.

KINA TRAŽI MJERE Češki predsjednik telefonirao s Tajvanom. Kina ljuta: 'Prešao je liniju, povrijedio naše osjećaje'

Japan je krajem 2022. drastično izmijenio svoju doktrinu nacionalne sigurnosti i obrane, predvidjevši gotovo dvostruko povećanje izdvajanja za obranu do 2027. kako bi ona iznosila 2 posto BDP-a zemlje, po načelnom modelu zemalja članica NATO-a.

OVDJE PRATITE SITUACIJU U UKRAJINI IZ MINUTE U MINUTU

KOLUMNA: TOMISLAV KLAUŠKI Nakon Putinovih medija, sad ga hvale srpski tabloidi. Je li više neugodno Milanoviću ili ljevici?

Idi na 24sata

Komentari 2

  • petarpan242 31.01.2023.

    ameri će uvući japan u rat zbog tajvana.ovi prvi susjedi a ameri će samo okrenuti leđa.

  • mily 31.01.2023.

    ili budite poslušni ili ,,nova Hirošima,,

Komentiraj...
Vidi sve komentare