Obavijesti

News

Komentari 72

Nakon Putinovih medija, sad ga hvale srpski tabloidi. Je li više neugodno Milanoviću ili ljevici?

Nakon Putinovih medija, sad ga hvale srpski tabloidi. Je li više neugodno Milanoviću ili ljevici?
1

Govorio je o "anektiranom Kosovu koje je oteto Srbiji", poručivao da se Ukrajina mora pomiriti s gubitkom Krima, osuđivao slanje oružja Ukrajini jer će ono produljiti rat. Milanović gura svoje. A što će reći njegovi birači?

VIDEO

Što se najgore može dogoditi političaru s liberalne ljevice? Da ga hvale Putinovi državni mediji i srpski tabloidi.

Pitanje je, međutim, je li to najgore što se može dogoditi Zoranu Milanoviću.

Predsjedniku izabranom na platformi i uz podršku stranaka liberalne ljevice, bivšem predsjedniku SDP-a i vođi lijeve koalicije, koji se postojano, mjesecima, prestrojava u antieuropskog, proruskog, iliberalnog, populističkog, nacionalističkog, suverenističkog političara, s primjesama šovinizma, mizoginije, orbanizma, trumpizma i tuđmanizma.

Je li takvom Milanoviću doista neugodno što ga hvale Putinovi i Vučićevi mediji?

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Heroj, a ne idiot

Potkraj premijerskog mandata 2015. godine srpski tabloidi na naslovnicama su Milanovića proglasili "idiotom". Danas ga slave kao osobu koja govori istinu o "anektiranom Kosovu" koje je "oteto Srbiji".

Ako to nije neugodno Milanoviću, koji se ni ne trudi skrenuti s putanje koju je zadao po dolasku na Pantovčak, da bi stisnuo gas nakon napada Rusije na Ukrajinu, hoće li biti neugodno liberalnoj ljevici koja ga je izabrala, a sada se priprema ponovno ga podržati u borbi za drugi mandat?

Ruska osovina

Milanović se, naime, savršeno uklopio u osovinu Putin-Orban-Dodik-Vučić, postajući time glavni ruski propagandist u ovom dijelu Europe, svakako unutar Europske unije. Jučer je, eto, posegnuo za Kosovom kako bi izjednačio odgovornost Zapada s ruskom aneksijom Krima.

To je omiljeni argument Vladimira Putina, a sada mu ga je Milanović - nespretno, diletantski, pogrešno - servirao na pladnju.

"Anektirali smo Kosovo, oteto je od Srbije", bubnuo je nekadašnji karijerni diplomat koji priznanje neovisnosti bivše jugoslavenske autonomske pokrajine izjednačava s oružanim pripojenjem ukrajinskog teritorija Rusiji. Kao da je Hrvatska pripojila Kosovo.

Osuda Njemačke

I to nakon što je napao Njemačku zbog slanja tenkova u Rusiju, optuživši je da ponovno napada tu zemlju kako su to činili i nacisti, nakon što je poručio da naoružavanje Ukrajine "produljuje sukob" (umjesto da se Ukrajinu ostavi na cjedilu kako bi što prije kapitulirala), te nakon što je Ukrajini poručio da se mora pomiriti s gubitkom Krima.

Dok usput postojano iznosi u javnost podatke o lošem stanju hrvatskih oružanih snaga. Ako nekoga slučajno zanima. 

Milanović je ponovno postao heroj Putinovih propagandista i srpskih tabloida, a hoće li i dalje biti heroj svojih birača? Ili je možda osvojio srca nekih drugih?

Trumpov poučak

Donald Trump svojedobno je izjavio da bi "mogao ubiti nekoga nasred Pete avenije i svejedno bi se izvukao" kod republikanskih birača. Milanović već mjesecima obavlja javnu egzekuciju svojih proklamiranih stavova i političkih obećanja, i sudeći po šutnji lijeve oporbe i opravdanjima koje izvlače njegove pristalice na društvenim mrežama, stvara se dojam kao da bi se mogao i s time izvući.

Zoran Milanović nastupa suprotno svemu što je nekad zastupao, sa čime se dokopao Pantovčaka i onome što zastupaju njegovi birači.

Svojim stavovima ide sve dublje, u mračna područja ruske propagande, Vučićeve retorike, orbanovske iliberalne demokracije, desnog populizma, nacionalizma i suverenizma, uz takve jeftine trikove poput onoga da "smo mi i međunarodna zajednica anektirali Kosovo", pa se na primjedbu novinara ispravi i kaže da je to bila "ekstrakcija" od Srbije. "Nije šija nego vrat", reče predsjednik države, koji vjeruje da je osamostaljenje isto kao i aneksija.

Poput birtijaša koji svima drži banku na šanku.

A opet, s druge strane, njegovi najžešći kritičari su Andrej Plenković i HDZ.

Kratki spoj na ljevici

I tu dolazi do kratkog spoja na ljevici: kako kritizirati "svog" predsjednika i stati na stranu mrskog HDZ-a? Koliko je Milanovićevim sljedbenicima teško vjerovati da njihov predsjednik govori ovakve stvari, još je teže kritizirati ga zajedno s Plenkovićevom strankom.

A to bi mogla biti Milanovićeva šansa na idućim izborima.

Da ljevica ponovno začepi nos i glasa za Putinova propagandista na predsjedničkim izborima, samo kako ne bi na Pantovčak sletio neki HDZ-ovac. Kojemu ljevica sigurno ne bi ovakvom gromoglasnom šutnjom opraštala izjave o Rusiji, Kosovu, Ukrajini, ženama, manjinama, Bošnjacima, Romima, "opančarima"...

Zoran Milanović se lažno predstavlja. Pitanje je samo je li to činio kao lider ljevice ili to čini sada kao predsjednik države čije izjave nisu verbalni incidenti, već sustavna i fokusirana politika.

A opet, ni srpski tabloidi koji su ga zvali "idiotom", a sada ga proglašavaju herojem, očito još uvijek nisu na čistu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 72
VIDEO

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.