To je to što me zanima!

Washington: Prosvjednici srušili spomenik generalu Pikea

Spomenik je srušen na završetku 155. Dana slobode poznatijem kao "Juneteenth" (što je spoj riječi juni za mjesec lipanj i datuma 19. u engleskom jeziku)
Vidi originalni članak

Prosvjednici protiv rasizma srušili su noću na subotu jedini spomenik generalu Konfederacije u američkoj prijestolnici Washingtonu, pokazuju snimke koje su prenijeli američki mediji.

Pogledajte policijsku snimku ubojstva Raysharda Brooksa: 

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Televizijski kanal ABC7 News emitirao je snimke koje pokazuju kako su deseci prosvjednika srušili kip generala Alberta Pikea pomoću konopa i pritom skandirali "Black lives matter" (Crni životi vrijede).

Američki predsjednik Donald Trump na Twitteru je taj izgred nazvao "sramotom za zemlju" te pozvao na uhićenje počinitelja. Policiju u Washingtonu Trump je optužio "da ne radi svoj posao već promatra rušenje i paljenje kipa".

O NEREDIMA U AMERICI Putin: 'Prosvjedi u SAD-u odraz su dubokih unutarnjih kriza...'

Spomenik je srušen na završetku 155. Dana slobode poznatijem kao "Juneteenth" (što je spoj riječi juni za mjesec lipanj i datuma 19. u engleskom jeziku), a u Sjedinjenim Državama obilježava se kao dan ukidanja ropstva u spomen na 1865. kada su i posljednji crni robovi bili oslobođeni u Teksasu.

Brojni spomenici podignuti u čast ljudi koji su se u američkom građanskom ratu (1861.-1865.) borili za secesiju južnih država (ujedinjenih u Konfederaciju SAD-a) srušeni su zadnjih tjedana u SAD-u valu prosvjeda koji se zapalio smrću Afroamerikanca Georgea Floyda kojega je pritiskom koljena ugušio bijeli policajac u Minneapolisu krajem svibnja.

NESRETNE AMERIČKE DRŽAVE Amerikanci sve nesretniji, sve više ih se okreće alkoholizmu

To ubojstvo prisililo je SAD da mijenja zakon o policijskom postupanju i suoči se sa sustavnim i strukturnim rasizmom u svome društvu, a pokret se proširio svijetom, pa se kipovi ljudima koji su zastupali rasistička stajališta ili sudjelovali u trgovini robljem ruše i i po Europi.

Idi na 24sata

Komentari 16

  • Borna.2 21.06.2020.

    Snimke pokazuju divljake i kriminalce, naslovi pišu prosvjednici

  • cicinakitu 21.06.2020.

    zanimljivo kako nas vise od 70g(hollywood) indoktriniraju sa pravima crnaca, zidova, demokracijama, federacijama, i to opet nije dovoljno, jer ja i danas kazem steta sto su crnce dovlacili brodovima iz afrike, steta sto je konfederacija izgubila, steta je sto njemacka nije dobila drugi sv. rat, steta je sto umjesto demokracije nisu diktature. sve sto mediji govore da je dobro, zapravo nije i u covjeku stvara revolt.

  • Illaminat 21.06.2020.

    Talibani inace ruše spomenike. Ovo se lagano vec pretvara u terorizam.

Komentiraj...
Vidi sve komentare