To je to što me zanima!

Zabranjeni pesticid u domaćim mandarinama: 'Ljuti smo zbog neodgovornih pojedinaca'

Radi se o pesticidu koji je zabranjen prije tri godine. No, proizvođači mandarina su ljuti jer zbog jednog neodgovornog pojedinca, kako kažu, svima je nanesena velika šteta
Vidi originalni članak

Zabranjeni pesticid klorpirifos pronađen je na jednom voćnjaku u dolini Neretve koji ima osam do deset tona mandarina, a protiv proizvođača pokrenut je prekršajni postupak, javlja Dnevnik Nove TV.

- Zabranjuje se stavljanje na tržište tih mandarina i naređeno je neškodljivo zbrinjavanje uz prisustvo inspektora koji vodi inspekciji postupak, što je još u tijeku - objasnila je načelnica sektora za nadzor poljoprivrede DIRH-a Željana Brkić.

TKO KORISTI ZABRANJENE PESTICIDE? Proizvođači mandarina: Kazniti one koji koriste susjedne države i razne kanale da kupe pesticide

Inspekcija je obuhvatila 20 voćnjaka, a jedan je pao na testu. 

- Može doći do razvoja genotoksičnosti i neurotoksičnosti kod sisavaca, to je vrlo štetan utjecaj, mogući utjecaj. No ovdje se radilo o vrlo maloj količini pesticida i također kora mandarina se guli, i time je smanjena izloženost, ali naravno s obzirom na to da je zabranjen, to je onda da je količina 001 miligram po kilogramu proizvoda - rekla je prokurica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Iva Pavlinić.

IZ HRVATSKE Uništili hrpu mandarina: 'Već 20 godina koristimo taj pesticid i sad je odjednom otrovan...'

Radi se o pesticidu koji je zabranjen prije tri godine. No, proizvođači mandarina su ljuti jer zbog jednog neodgovornog pojedinca, kako kažu, svima je nanesena velika šteta.

- Državni inspektorat je potvrdio da se radi o samo jednom uzorku koji nije prošao, možemo reći da su sve druge mandarine stavljene na tržište u RH zdravstveno isprave - kao je predsjednik Udruge proizvođača agruma Željko Bijeliš.

U sklopu ove akcije i sanitarna inspekcija obavila je nadzore u otkupnim centrima. Iz državnog inspektorata poručuju - sve mandarine na tržištu Republike Hrvatske sigurne su za konzumaciju.
UROD JE REKORDAN VIDEO Berba mandarina u dolini Neretve: Na imanju Petra čak tri generacije sudjeluju u berbi

Idi na 24sata

Komentari 24

  • 28.11.2023.

    😂😂😂😂😂 kupujmo Hrvatsko. Hrvatska ima naj zdraviju hranu,meso,more,žene. Naj pametniji djecu. Ma Hrvatska je bogovska. A truju nas,muljaju,lažu,iskorištavaju. Zemlja kriminala,lopova,neradnike.

  • Mimazagrebpurgerica 16.11.2023.

    Svima koji se bave mandarinama uzeti uzorke i ti prskaš sve na uništavanje, ti ne prskaš možeš s njima u prodaju!postoji rješenje ali ne i volje!!

  • Zunza 16.11.2023.

    Znaci one sto su bile za izvoz su od tog istog gdje je pronadjeno da su prskane otrovom !

Komentiraj...
Vidi sve komentare