To je to što me zanima!

Savate reprezentacija se sa SP-a u Austriji vratila s osam medalja

Vodili smo osam natjecatelja, ostvarili smo sedam finala i jedno treće mjesto. Svi su osvojili medalje, to se nikad nije dogodilo, priča nam izbornik reprezentacije Predrag Šimunec
Vidi originalni članak

Sjajne rezultate polučila je naša savate reprezentacija na Svjetskom prvenstvu u austrijskom gradiću Weizu. Prvenstvo za juniore, seniorke i seniore održano je od 29. do 31. srpnja, a u Hrvatsku je otišlo osam medalja! I to u konkurenciji od oko 150 natjecatelja u svim kategorijama.

- Vodili smo osam natjecatelja, ostvarili smo sedam finala i jedno treće mjesto. Svi su osvojili medalje, to se nikad nije dogodilo - priča nam izbornik reprezentacije Predrag Šimunec pa nastavlja:

- Luka Miklečić postao je svjetski juniorski prvak, a drugo mjesto u svojim kategorijama osvojili su Patrik Grđan i Antonio Barbić. Kod seniorski je svjetska prvakinja postala Lucija Bilobrk, a bronca je otišla u ruke Nikoline Vidačković.

U finale su ušli još i Roko Doždor, Matej Batinić i Lucija Regvat.

- Finalne borbe inače se odrađuju par mjeseci kasnije, najčešće u Francuskoj. Njima je to nacionalni sport i oni onda organiziraju gala priredbe. Bude tu svega, od 'lightshowa' do prijenosa na francuskoj televiziji. Neki naši natjecatelji finala su odradili već u Austriji jer je bio prorijeđen broj natjecatelja u nekim kategorijama. Naravno, uglavnom zbog korone. Doždora, Batinića i Regvat finala čekaju najesen. U finalu su pravila nešto drugačija, borci se bore u pet rundi po dvije minute, bez zaštitne opreme.

Šuškalo se kako bi savate mogao postati olimpijski sport, budući da su sljedeće Igre za tri godine u Parizu. To bi bilo sjajno za Hrvatsku, koja ima par ozbiljnih boraca...

'IRON' YOUNESS BALLA Tyson se ukazao: Marokanac na OI htio odgristi uho protivniku?! UH, BIO JE BLIZU Plantić izgubio od Meksikanca pa se bunio na odluku sudaca

- Postoji mala mogućnost za to, ali nikad se ne zna. Bilo bi u tome puno simbolike, naime, savate je davne 1924. bio demonstracijski sport na OI-ju, baš u Parizu - priča nam izbornik.

Savateom se u Hrvatskoj bavi više od 2500 tisuća ljudi, što rekreativaca, što natjecatelja. Sve je počelo u Sesvetskom Kraljevcu i Zelini, ali danas najviše klubova ima u Varaždinu, čak sedam. Ukupno u Hrvatskoj postoji 25 klubova.

- Nijedan klub nema manje od 60-70 članova, a nekih ih imaju i po 300. Sjajan je i Pitbull iz Splita, u kojem se trenira pet borilačkih sportova.

Može li se od savatea živjeti?

- Amaterski dio se ne plaća, ali da se zaraditi na profesionalnim gala priredbama. Da bi vas na njih pozvali, morate imati medalje s kontinentalnih smotri ili svjetskih prvenstava. Gore nemate ništa, dolje imate drugačije hlačice, dozvoljeni su očiti blokovi potkoljenicom. Pravila su ozbiljnija - rekao je Šimunec pa dodao:

- Također, naši najbolji sportaši imaju stipendije pri HOO-u. Oko 2500 kuna dobiju savate natjecatelji prve kategorije, ali iznos ovisi i o gradu iz kojega sportaš dolazi. I sponzori su pokazali interes pa sad ozbiljniji natjecatelji uglavnom besplatno dobiju paket opreme, štitnika za zube i oklopa vrijedan oko 2000 kuna.

O savateu

Boxe Francaise ili Savate je borilački sport u kojem se koriste udarci rukama i nogama razvijen u Francuskoj na prijelazu između 17. i 18. stoljeća. Današnji oblik razvijen je oko 1820. godine.
Danas postoji Internacionalna federacija za Francuski boks koja okuplja više od 50 nacionalnih saveza među kojima i Hrvatsku (primljena 15.01.1992.) kao punopravnu članicu.
Savate u Zagreb dolazi 1918. godine, a donio ga je dr. Schultz iz Praga. Spomenuti dr. Schultz i Janiček 1920. izdaju knjigu ”Šakanje”. Za vrijeme rata savate se gasi da bi se obnovio tek 1976. na inicijativu Davora Đenovića i francuskog instruktora Damiena Wehra. Organizirano se počinje trenirati u Rijeci, Zagrebu, Sesvetskom Kraljevcu, Osijeku, Borovu, Crikvenici, Splitu.

U Zagrebu je 1983. održan Kup Zagreba (u dvorani ”BK Metalac”, na Sv. Duhu), a pored domaćih boraca nastupili su i borci iz Francuske.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Pink_Panther24 02.08.2021.

    Kakva lakrdija i cirkus, kog boli

  • KisskIss 01.08.2021.

    Savate? Na sta je ova olimpijada dosla. Šprdačina od sportova.

Komentiraj...
Vidi sve komentare