Sport

Komentari 2

Savate reprezentacija se sa SP-a u Austriji vratila s osam medalja

Savate reprezentacija se sa SP-a u Austriji vratila s osam medalja

Vodili smo osam natjecatelja, ostvarili smo sedam finala i jedno treće mjesto. Svi su osvojili medalje, to se nikad nije dogodilo, priča nam izbornik reprezentacije Predrag Šimunec

Sjajne rezultate polučila je naša savate reprezentacija na Svjetskom prvenstvu u austrijskom gradiću Weizu. Prvenstvo za juniore, seniorke i seniore održano je od 29. do 31. srpnja, a u Hrvatsku je otišlo osam medalja! I to u konkurenciji od oko 150 natjecatelja u svim kategorijama.

- Vodili smo osam natjecatelja, ostvarili smo sedam finala i jedno treće mjesto. Svi su osvojili medalje, to se nikad nije dogodilo - priča nam izbornik reprezentacije Predrag Šimunec pa nastavlja:

- Luka Miklečić postao je svjetski juniorski prvak, a drugo mjesto u svojim kategorijama osvojili su Patrik Grđan i Antonio Barbić. Kod seniorski je svjetska prvakinja postala Lucija Bilobrk, a bronca je otišla u ruke Nikoline Vidačković.

U finale su ušli još i Roko Doždor, Matej Batinić i Lucija Regvat.

- Finalne borbe inače se odrađuju par mjeseci kasnije, najčešće u Francuskoj. Njima je to nacionalni sport i oni onda organiziraju gala priredbe. Bude tu svega, od 'lightshowa' do prijenosa na francuskoj televiziji. Neki naši natjecatelji finala su odradili već u Austriji jer je bio prorijeđen broj natjecatelja u nekim kategorijama. Naravno, uglavnom zbog korone. Doždora, Batinića i Regvat finala čekaju najesen. U finalu su pravila nešto drugačija, borci se bore u pet rundi po dvije minute, bez zaštitne opreme.

Šuškalo se kako bi savate mogao postati olimpijski sport, budući da su sljedeće Igre za tri godine u Parizu. To bi bilo sjajno za Hrvatsku, koja ima par ozbiljnih boraca...

- Postoji mala mogućnost za to, ali nikad se ne zna. Bilo bi u tome puno simbolike, naime, savate je davne 1924. bio demonstracijski sport na OI-ju, baš u Parizu - priča nam izbornik.

Savateom se u Hrvatskoj bavi više od 2500 tisuća ljudi, što rekreativaca, što natjecatelja. Sve je počelo u Sesvetskom Kraljevcu i Zelini, ali danas najviše klubova ima u Varaždinu, čak sedam. Ukupno u Hrvatskoj postoji 25 klubova.

- Nijedan klub nema manje od 60-70 članova, a nekih ih imaju i po 300. Sjajan je i Pitbull iz Splita, u kojem se trenira pet borilačkih sportova.

Može li se od savatea živjeti?

- Amaterski dio se ne plaća, ali da se zaraditi na profesionalnim gala priredbama. Da bi vas na njih pozvali, morate imati medalje s kontinentalnih smotri ili svjetskih prvenstava. Gore nemate ništa, dolje imate drugačije hlačice, dozvoljeni su očiti blokovi potkoljenicom. Pravila su ozbiljnija - rekao je Šimunec pa dodao:

- Također, naši najbolji sportaši imaju stipendije pri HOO-u. Oko 2500 kuna dobiju savate natjecatelji prve kategorije, ali iznos ovisi i o gradu iz kojega sportaš dolazi. I sponzori su pokazali interes pa sad ozbiljniji natjecatelji uglavnom besplatno dobiju paket opreme, štitnika za zube i oklopa vrijedan oko 2000 kuna.

O savateu

Najčitaniji članci