To je to što me zanima!

GTA kreator optužen da 10 godina izbjegava porez

Unatoč milijardama čiste zarade i agresivnom hvatanju državnih subvencija, Rockstar navodno već godinama pleše po granici zakonitosti kada prijavljuje svoje basnoslovne profite.
Vidi originalni članak

Izdavač i kreator igara Rockstar Games već puno desetljeće uspješno izbjegava plaćanje poreza u Ujedinjenom Kraljevstvu, tvrdi to trust mozgova Tax Watch UK.

U periodu od 2015. do 2017. godine, tvrtka je uspjela dobiti 42 milijuna funti (oko 338 milijuna kuna) državnih subvencija, a procjenjuje se kako je od 2013. do danas u plusu oko 5 milijardi američkih dolara, tj. preko 33 milijardi kuna.

Britanska podružnica tvrtke, Rockstar North, svo to vrijeme prijavljuje gubitke u zemlji, zbog čega i dalje nije platila nikakav porez u zadnjih deset godina, tvrdi Tax Watch UK. Kako bi to postigao, Rockstar North prijavio je Grand Theft Auto V, po mnogima najuspješniji zabavni proizvod svih vremena, kao proizvod koji promiče britansku kulturu, što trust smatra smiješnim.

Prema postojećim zakonima Ujedinjenog kraljevstva, igra koja je "dovoljno britanska" kvalificirana je za određene poticaje koje Rockstar North maksimalno koristi. Gotovo sve dosadašnje GTA igre usredotočene su na fiktivnu verziju SAD-a i američke likove, dok s UK-om nemaju previše veze. Rockstar je u prošlosti tvrdio kako činjenica da britanski programeri i ostali stručnjaci iz zemlje sudjeluju u razvoju njegovih igara čini te proizvode dovoljno britanskima kako bi ova zakonska odrednica bila ispunjena.

Sve i da je GTA V dostatno britanska kreacija, Trust Watch UK vjeruje kako Rockstar North nije iskreno prikazao prodajne rezultate koje je ostvario u zemlji tijekom zadnjeg desetljeća i tvrdi da studio već dugi niz godina prebacuje profite u Ameriku.

Rockstar je ovih dana već pod paljbom dijela javnosti zbog svojeg Casino DLC-a za GTA Online kojim je milijunima igrača ponudio priliku da kockaju s pravim novcima u zamjenu za virtualne nagrade. Iako sadržaj ekspanzije nije toliko sporan, širi, kontroverzni kontekst njenog izlaska jest jer zakonodavci diljem svijeta trenutačno razmatraju mogućnost klasifikacije tzv. lootboxova u igrama kao kockanja. Takav bi potez stavio sve nasumične mehanike u videoigrama pod puno veću prismotru i nametnuo im puno strože uvjete koje moraju zadovoljiti. Npr. takav bi potez u većini jurisdikcija od Rockstara zahtijevao da onemogući kupovinu lootboxova igračima mlađim od 18 godina te uz prodaju istih naveo brojeve službi za pomoć ovisnicima o kockanju.


Industrija videoigara već godinama jača kao ekonomski faktor u gotovo svim zemljama svijeta, pa tako i Hrvatskoj. Odgovorno promicanje gaminga u svim sferama, od izrade do samog igranja, jedna je od glavnih poruka prvog Esports prvenstva Hrvatske koje se krenulo odigravati u subotu, a trajat će sve do jeseni.

16-godišnji Fortnite prvak osvojio tri milijuna dolara

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 5

  • filke 31.07.2019.

    Kreator mora bit u điru

  • TechExpert 31.07.2019.

    ova na slici ista Ornela Vistica...

  • Haski007 30.07.2019.

    Ma samo aezakmi

Komentiraj...
Vidi sve komentare