To je to što me zanima!

Učenici će nositi maske, ali će moći sjediti s kolegama

Dok se svi budu držali pravila, i nastavnici i đaci, neće biti problema, smatraju u osječkoj Isusovačkoj klasičnoj gimnaziji uoči početka nove školske godine
Vidi originalni članak

Dezinfekcija ruku na ulazu u školu, obavezno nošenje zaštitnih maskica i fizičko distanciranje samo su neka od pravila koja će učenici trebati slijediti kad se vrate u školske klupe.

Pogledajte video: Uskoro kreće škola

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Mnoge poteškoće uoči početka škole

Isusovačka klasična gimnazija s pravom javnosti u Osijeku još je jedna srednja škola koja se morala pripremiti na način rada u “novom normalnom”.

U toj su školi gotovo završili pripreme, a kako bi učenici mogli sigurno boraviti u njoj, morali su riješiti mnoge poteškoće.

ŠTO SE ČEKA? 15 savjeta za roditelje i učenike: Sedam dana do početka škole, a još nisu dobili nikakve upute

Kako osigurati razmak za 215 učenika u 9 razreda?

Riječ je o školi koja nije imala mogućnost osigurati razmake od dva metra u učionicama za svih svojih 215 učenika u devet razreda.

BROJNA PITANJA Škole u Imotskoj krajini na sto muka: Kako će dolaziti učenici i nastavnici iz susjedne BiH?

Učenici će tako morati nositi zaštitne maskice, ali će moći u klupi sjediti uz kolege kao i prije korona krize. Pomoć profesora će imati, ali uz distancu jer će se oni truditi što manje šetati među klupama i držati sigurnu udaljenost.

- Osnovna stvar bila je razmatrati tu mogućnost o razmaku od dva metra. Uzeli smo u obzir to da smo mala škola i mali kolektiv. S jedne strane to je prednost, a s druge strane ograničenje jer nismo mogli ući u drugu smjenu i na tako rastaviti razrede. Bilo bi nemoguće opteretiti profesore da rade po cijele dane u dvije smjene jer većina profesora radi sa svim razredima – rekao je Sebastian Šujević (42), ravnatelj ove srednje škole.

Pogledajte video: Ministarstvo objavilo upute za škole

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Djecu će puštati kući u različito vrijeme

Također, poput mnogih, imaju samo jedan ulaz u školu.

Kako bi smanjili međusobni kontakt, hodnike su “odvojili” u dva smjera pomoću linija i smjernica. Tako će učenici i osoblje, poput automobila na cestama, uz smjer kretanja izbjegavati gužvu.

- Drugi je problem to što mi imamo jedan ulaz u školu. Problem s izlascima iz škole riješit ćemo tako da djecu puštamo u različito vrijeme – objasnio je ravnatelj.

POSLALI MOLBU JANEZU JANŠI Istrijani uputili apel slovenskom predsjedniku: Ovdje je sigurno, uvedite mjere na razini županija

Profesorica Darija Cik (49) rekla je kako je najvažnija međusobna suradnja učenika i profesora te poštovanje pravila.

- Mislim da je najvažnije da se pridržavamo pravila. I učenici i mi. Tako ćemo moći dobro raditi i dobro surađivati. S maturantima će biti malo teže, ali mislim da nećemo imati nikakvih problema. Taj socijalni kontakt je vrlo važan, a ako oni žele da i dalje ostajemo u učionicama, vjerujem da će biti dovoljno razumni – istaknula je profesorica.

U slučaju da ponovno dođe do online nastave, spremni su.

Kažu kako su zadovoljni time kako je sve prošlo lani, iako ističu da je nastava uživo nezamjenjiva.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • nepoznati čovjek 01.09.2020.

    najveći cirkus u povijesti....osobno ću bez maske otići u bilo koji zatvoreni prostor i udisati punim plućima..za što i služi nos i pluća.

  • zeros7972 01.09.2020.

    Nasilje nad djecom!

Komentiraj...
Vidi sve komentare