Obavijesti

Tech

Komentari 103

15 savjeta za roditelje i učenike: Sedam dana do početka škole, a još nisu dobili nikakve upute

15 savjeta za roditelje i učenike: Sedam dana do početka škole, a još nisu dobili nikakve upute

A zašto se kasni s obavijestima roditeljima? Kako saznajemo, jedan od većih problema je to što je dosta odluka prebačeno na osnivače, županije i gradove. Oni, primjerice, donose odluke o smjenskom radu u školama

VIDEO

Dobili smo tek upute za preuzimanje udžbenika. Samo je sedam dana do početka školske godine, zašto se ovoliko čekalo?

Pita se to majka 11-godišnjaka koji u ponedjeljak kreće u četvrti razred jedne novozagrebačke škole. Puni su pitanja svi roditelji, kao i učenici. 

- Nismo bili u školi od ožujka. Razmišljam hoće li mi biti teže, kakve me zadaće čekaju, kakav će biti raspored - kaže nam osmašica Iskra dodajući kako ju nije strah, ali nije ni uzbuđena. 

Pogledajte video: Škola kreće 7. rujna

Pokretanje videa...

Škole 01:41

Nije sigurna veseli li se više redovitoj nastavi. Bolje je, kaže, s nastavnicima komunicirala dok je trajala online nastava, no ipak joj je nedostajalo to da im nastavnici objasne novo gradivo.

I dok se stariji učenici nakon više od šest mjeseci ponovno pripremaju na odlazak u školu, oni mlađi uglavnom se vesele školi, no njihovi su roditelji pod velikim stresom.

- Ne mogu vjerovati da još nema nikakvih uputa iz škola. Kažu da im moramo svaki dan mjeriti temperaturu i slati te podatke u školu. A kako ćemo to pisati, u bilježnicu? I onda ćemo razmišljati hoće li to dijete izgubiti? U školi će ih držati u učionicama, a što kad krenu na izvanškolske aktivnosti, tamo će se miješati ne samo s djecom iz svoje škole nego i iz drugih kvartova - ističe majka djevojčice koja kreće u drugi razred.

'Škole će same odlučivati kojim će učenicima nastava započeti online, a kojim u učionici'
'Škole će same odlučivati kojim će učenicima nastava započeti online, a kojim u učionici'

Roditelji prvašića jednako su zabrinuti. Kako se pita druga majka, najmlađa djeca su najpodložnija sitnim virozama i prehladama, temperaturama oko 37 stupnjeva. Koliko će onda morati izostajati iz škole, pitaju se.

- Dosta smo kao učitelji pod stresom, brinemo se i radimo na tome da što više djeci omogućimo potrebnih znanja i vještina. Mislim da će dosta izazovno biti i svim roditeljima odgovarati na sva pitanja, u ovim mjerama sad ne možemo uživo razgovarati s roditeljima, a neke bi im stvari bilo najbolje objasniti uživo. Mislim da zbog svega možda nećemo uspjeti sve roditelje informirati baš o svemu na vrijeme, i to bi moglo predstavljati vrlo velik problem i teret za nas učitelje - kaže nam zagrebačka učiteljica razredne nastave Nina Matovina-Hajduk. 

Ona preuzima prvi razred i, kako kaže, najveći izazov bit će joj održati djecu u “balončiću”, jednoj grupi koja se ne miješa s drugima.

- Malo smo gledali kako to rade škole u svijetu, one imaju, recimo, strelice u kojem se smjeru djeca trebaju kretati, krugove u kojima trebaju stajati… Ne kažem da je to ohrabrujuće, vjerojatno će i djeci isto biti neobično vidjeti krug u kojem piše ‘drži razmak’ ili ‘budi odgovoran’, ali to može možda utjecati na djecu da manje trče, da imaju manju potrebu ostvarivati kontakt s drugim razredima - kaže ona.

Kao i svi drugi nastavnici, Nina Matovina Hajduk poziva i roditelje i učenike da prihvate novu situaciju i budu sigurni kako će nastavnici učiniti najviše što mogu.

Škole u Imotskoj krajini na sto muka: Kako će dolaziti učenici i nastavnici iz susjedne BiH?
Škole u Imotskoj krajini na sto muka: Kako će dolaziti učenici i nastavnici iz susjedne BiH?

Najvažnija je suradnja, posebno ako se opet nađemo u online nastavi, a starijim učenicima naši sugovornici svakako savjetuju da se epidemioloških mjera pridržavaju i kad izađu iz škole. To je ključno.

Roditelji bi trebali svakodnevno upućivati djecu na pridržavanje predloženih mjera jer su djeca ipak manja i često zaboravljaju trenutačnu situaciju, pa im treba podsjećanjem usaditi navike koje zbog ‘novog normalnog’ trebamo svi usvojiti. U slučaju da dođe do online nastave, roditelji, budite bez brige jer će ovaj put svima biti lakše budući da već znamo što se od učenika i od nas očekuje - kaže Marijana Starčić, ravnateljica OŠ Fažana.

A zašto se kasni s obavijestima roditeljima? Kako saznajemo, jedan od većih problema je to što je dosta odluka prebačeno na osnivače, županije i gradove. Oni, primjerice, donose odluke o smjenskom radu u školama.

- Mi smo složili kompletan raspored, no iz Grada nam još nisu odgovorili dopuštaju li nam turnuse, s kojima jedino možemo imati svu djecu na nastavi u školi. I sad čekamo - kažu nam u jednoj novozagrebačkoj osnovnoj školi. Da će biti ovako, upozoravalo se još u srpnju. Zašto se nije mogla izbjeći ova situacija, nikome nije jasno.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 103
VIDEO

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb
ŠKOLSKA NATJECANJA

Naši učenici iz Luxembourga donijeli broncu, 2025. olimpijci iz cijele Europe stižu u Zagreb

Sustav školskih natjecanja u Hrvatskoj jedan je od najboljih u cijeloj Europi, kažu nam profesori mentori. Učenici za prva mjesta osvajaju dodatne bodove kod upisa, ali i izravni upis u srednju školu ili fakultet

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer
PRIJEMNI U OSAM ŠKOLA

Osnovnu školu završava 864 učenika više, Zadar dobiva prvi prirodoslovni gimnazijski smjer

Prirodoslovna škola u Splitu uvodi smjer meteorološki tehničar, a Obrtničko-tehnička škola u Slavonskom broju umjesto stolara upisivat će drvodjeljske tehničare dizajnere
Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova
UMJETNA INTELIGENCIJA U ŠKOLI

Lana Žaja: Već razgovaramo o pravima robota, a još nismo riješili ravnopravnost spolova

Doktorica informacijskih znanosti Lana Žaja objavila je knjigu "Povijest umjetne inteligencije". Razgovarali smo s njom o ženama u STEM-u i primjeni umjetne inteligencije u obrazovanju