To je to što me zanima!

13 pasmina idealnih za starije: Umiljati su i ne kreću se puno

Za 13 pasmina smatra se da su odlične za starije građane jer ne zahtijevaju puno kretanja, relativno su mali i lako ih je trenirati. Također, to su većinom psi koji se ne linjaju puno
Vidi originalni članak

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Lisici iz Zagreba kokošinjac je spasio život: Vraćena u prirodu

1. Pudla

Iako mnogi misle drugačije, pudle zahtijevaju malo 'održavanja' i stoga su idealne za starije. Doduše, trebaju redovito ići frizeru, ali zato su privržene i relativno lake za treniranje.

2. Cavalier King Charles Spaniel

Ovu pasminu opisuju kao privrženu, nježnu i dobru. Osim što ih trebate redovito četkati i kupati, dlaka im ne zahtjeva dodatno održavanje. Vole biti unutra, ali potrebno im je i da s vremena na vrijeme 'protegnu noge'.

KATARINA, JELENA, MARTINA I GRETA One su hrvatske pin-up cure, a retro izgled im je više od hobija

3. Kovrčavi bišon

Slatki psi koji vole maženje i nisu 'lajavi'. Potrebna im je umjerena količina vježbe i redovito četkanje, iako ne gube puno dlake.

4. Francuski buldog

To su vrlo sretni psi s malim, zbijenim tijelima. Prilično su aktivni, ali nemaju veliku izdržljivost, tako da su povremene kratke igre ili istrčavanja dovoljni da ih usreće.

5. Maltezeri

Ako ih ošišate na kratko, to su psi koji se najmanje linjaju. Oni su također uzgajani da budu 'psi za krilo', pa će ih zadovoljiti umjereno vježbanje i više vremena provedenog unutra.

6. Shih Tzu

Prema američkom kinološkom klubu, ovo je sjajan pas za ljude koji žive u malom stanu ili kući bez dvorišta, a bili bi sjajni i za starije osobe s unucima, jer vole djecu.

KORISNI SAVJETI Uz ovaj jednostavni trik uvijek savršeno ogulite jaja bez muke

7. Pomeranci

Teže samo tri do sedam kilograma tako da su savršeni za nekoga tko želi nositi svog psa u torbi. Dlaku bi im trebalo skraćivati svakih četiri do šest tjedana, a njihovo krzno zahtijeva relativno često četkanje.

8. Velški korgi Pembroke

Sjajni su za one malo aktivnije, ali treba napomenuti da mogu težiti do 14 kilograma, što bi nekima moglo biti teško za dizanje. Nisu najbolji skakači s obzirom na njihove male noge i dugačka tijela i pokušaji skakanja mogu dovesti do problema s leđima. 

9. Havanezer

Odlični za one koji mogu provoditi puno vremena uz svog ljubimca, jer ova pasmina ne voli biti sama. Lako ih je trenirati i ne treba im puno vježbe, obično je dovoljna jedna dulja šetnja dnevno. Dlaku treba četkati svaki dan pa ih zbog toga mnogi šišaju. 

10. Hrt

To su masivni psi, ali oni su nježni divovi. Iako su ih uzgajali za trke, ne treba im toliko vježbe kao što možda mislite. Svakodnevna šetnja i povremena prilika za trčanje po dvorištu ili ograđenom parku usrećit će ih. Poslije će rado leći sa svojim ljudima na kauču.

AZIJCI TVRDE - NOSITE IH Podijeljena mišljenja oko maski - kad je nositi i kako će pomoći

11. Lhasa Apso

Poznati su po svojim dugim, prekrasnim dlakama. Ako odlučite zadržati duge dlake, zahtijevaju kupke svaka dva tjedna i četkanje između, ali također možete dlaku skratiti kako bi se umanjilo potrebno održavanje. Energičniji su od nekih manjih pasa i trčat će po stanu kako bi sagorjeli suvišnu energiju. Oni su vrlo inteligentni psi i često se koriste kao psi za terapiju.

12. Jorkširski terijer

Vrlo su inteligentni, lako se treniraju i relativno su aktivni. Obožavaju izlazak u šetnju jednako koliko uživaju sjedeći u vašem krilu. Ako dlaku zadržite kratkom, relativno je malo održavanja, iako i dalje zahtijevaju kupke svakih nekoliko tjedana.

13. Patuljasti šnaucer

Vrlo su ljubazni i vole djecu. Vole umjereno vježbanje, poput igranja dohvaćanja ili izvođenja naloga. Također se ne linjaju mnogo, a dlaka ne zahtijeva puno posla. Većina vlasnika profesionalno ih njeguje svakih pet do osam tjedana.

Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Preporuke iz Dumovca: Sjetite se starijih i prošećite im pse!

POGLEDAJTE VIDEO #ZAJEDNO24SATA sa našim Ćirom:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 11

  • Judita👥 04.04.2020.

    Hehe ma svi su preslatki 😀

  • mani30 03.04.2020.

    Imam shih tzu, najbolji pas na svitu!! Toliko mirna,draga, zahvalna. A opet razigrana, voli šetnje.. dlaka se ne linja, ono šta triba otpast ostane na češlju. I obožava druge pse. Van imam kangala, iako je može pojest koliki je, ona se voli igrat sa njim.

  • bolnaistina 03.04.2020.

    Samo Vesti hajland terijer.

Komentiraj...
Vidi sve komentare