To je to što me zanima!

Boli vas grlo? Pojedite sladoled, a evo i što vam još može pomoći

Sezona je prehlada i viroza, pa se mnogi nose sa problemima upale grla. No rijetki su svjesni da osim klasičnih lijekova u suzbijanju simptoma pomaže i običan sladoled
Vidi originalni članak

Da, sladoled, iako se čini da to nije baš najbolje rješenje. Osjećate grebanje i suhoću te bolove dok gutate, a možda ste i ostali bez glasa. Uz kupovne lijekove, pastile, sprejeve i ulja, čini se da mnogi zaboravljaju na činjenicu da je nekad najbolji lijek hrana, iako je podcijenjena.

POGLEDAJTE VIDEO: Namirnice za borbu protiv virusa i bolesti

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Hrana bogata hranjivim tvarima lijek je s niskim rizikom i visokim potencijalom - kaže dr. Cynthia Li, liječnica interne medicine i autorica Brave New Medicine.

Uspijete li tu i tamo pojesti koji zalogaj biranih namirnica, možete organizmu pružiti obilje vitamina i minerala koji će pomoći u borbi protiv infekcije.

PROMO Muči vas nadraženo i bolno grlo? Pogledajte kako stati na put toj nelagodi

- Najčešći uzrok grlobolje je virusna infekcija. Virus i vaš imunološki odgovor na virus uzrokuju upalu sluznice grla, što uzrokuje bol - objašnjava dr. Nate Favini, glavni medicinski službenik u Forwardu podsjećajući da ne zaboravite i na COVID - 19 kao mogućeg uzročnika bolesti.

- Uobičajene manifestacije COVID-a su povećanje krajnika, curenje nosa i infekcija gornjih dišnih puteva, a sve to može uzrokovati upalu grla. Također, mnogi virusi i bakterije uzrokuju začepljenje sinusa ili kašalj, a to iritira grlo i može prouzročiti oticanje - kaže dr. Michelle Pearlman, internistica, gastroenterologinja te suosnivačica i izvršna direktorica Prime Institute Miami.

PROMO Imamo super savjet za bolno, nadraženo i suho grlo!

Posjet liječniku može biti neophodan ovisno o težini i duljini simptoma, ali ključno je odmoriti se i ostati hidriran, piše Yahoo.

- Voda može pomoći u razrjeđivanju bilo koje vrste izlučene sluzi koja bi se mogla pojaviti, a također može pomoći u hidrataciji grla i održavati ga vlažnim - objašnjava obiteljska liječnica Jaclyn Tolentino.

PROMO Provjerili smo - odlična pomoć za nadraženo grlo!

Također preporučuje konzumaciju toplih tekućina poput juha i čajeva jer ih je lako progutati i djeluju umirujuće na nadraženo tkivo. Također, ako imate upalu grla birajte mekanu hranu kako ne biste dodatno nadražili osjetljivu sluznicu ždrijela, pa razmislite o jelima poput jogurta, zobenih pahuljica ili želea. I sladoled je na tom popisu.

Stoga, sljedeći put kad vas zaboli grlo, kombinirajte obrok od pahuljica, preko juhe do sladoleda kako biste  se osjećali bolje i ojačali imunološki sustav za brži odgovor.

1. Pileća juha

- Grlobolja je posljedica upale i dehidracije. Tekućine poput juhe ne samo da nadoknađuju izgubljenu vodu, već sol pomaže tijelu da zadrži tekućinu unutar tkiva -  kaže dr. Li dodajući da to vrijedi za sve vrste juha, uključujući povrtne veganske juhe.

POMOĆ ZA BOLNO GRLO Prirodni lijek: Čaj od korijena sladića spasit će upaljeno grlo

2. Med

Med je bio glavni sastojak ljekovitih pripravaka od davnina, i to s dobrim razlogom.

- Moderna znanost pokazala je da je Manuka med učinkovit protiv raznih infekcija, bakterijskih i virusnih, uključujući one koje uzrokuju običnu prehladu, kao i neke vrste streptokoka. No nemojte pretjerivati, jer u većim dozama njegov sadržaj šećera može spriječiti imunološki sustav da radi svoj posao - kaže dr. Li.

ZA SEZONSKE BOLESTI Najbolja eterična ulja protiv prehlada: Tamjan je koristan za kašalj, čajevac za prehladu

3. Jogurt

- Jogurt je dobar izvor proteina, ugljikohidrata i zdravih masnoća, kao i probiotičkih bakterija, korisnih klica koje podupiru imunološku funkciju i sprječavaju štetne klice da zavladaju našim tijelima - kaže dr. Li.

Ona kaže da bi mogla postojati veza između konzumacije jogurta i smanjene stope respiratornih infekcija i upala uha.

- Osim toga, hladne i meke teksture jogurta čine ga hranom koju je lako progutati kada ništa drugo ne umiruje nadraženo grlo - kaže dr. Li.

4. Pire krumpir

- Ostavite koru na krumpiru ako želite jesti namirnicu punu magnezija, vitamina C i antioksidansa koji podupiru snažan imunološki sustav. Pazite da vam pire krumpir ne bude prevruć jer bi vam to moglo dodatno nadražiti grlo - kaže dr. Favini.

5. Jaja

Jaja imaju prilično bezopasnu teksturu, a usto su posebno ukusna ako ih pripremate kao kajganu.

Štoviše, dr. Li kaže da su jaja bogata mineralima poput cinka, željeza i selena, kao i vitaminom D i B12, koji mogu pomoći u obrani od neugodne infekcije koja uzrokuje grlobolju.

6. Zobene pahuljice

Dr. Li kaže da je zobena kaša bogata magnezijem, cinkom i antioksidansima, koji pokreću procese detoksikacije tijela, a zatim oslobađaju tijelo od otpada i infekcija.

GRGLJAJTE IH Kad prehlada napadne: Ovi će recepti ublažiti bolove u grlu

7. Đumbir

- U laboratorijskim eksperimentima znanstvenici su dokazali da đumbir ima analgetska, antioksidativna i protuupalna svojstva, a također se čini da inhibira rast određenih štetnih sojeva bakterija - kaže dr. Li.

U studiji objavljenoj u Nutrition Journalu, kombinacija đumbira i meda pokazala se učinkovitijom nego bilo koji od tih sastojaka pojedinačno.

- Budući da mnoge upale grla prati postnazalno curenje koje može iritirati želudac i potaknuti mučninu, najbolje dokazano svojstvo đumbira, je upravo suzbijanje mučnine i to je još jedan uvjerljiv razlog da ga isprobate - dodaje dr. Li.

8. Žele

- Žele je dobra opcija kada imate upaljeno grlo - kaže dr. Li.

Međutim, pripazite na sadržaj šećera, jer poslastice s visokim sadržajem šećera mogu potisnuti imunološki sustav u borbi protiv infekcija ili popravljanju oštećenih tkiva. KRENULE ZIMSKE BOLESTI Domaći liječnici: 'Dolazi nam puno djece sa streptokokom'

9.  Smoothie

Smoothieji su sjajan način da u nekoliko gutljaja konzumirate vitamine i minerale kao da ste pojeli cijeli obrok. Dr. Li predlaže da se držite sastojaka poput kelja, celera i bobičastog voća, koji imaju nizak udio šećera i visok udio antioksidansa koji se bore protiv bolesti.

Umjesto da koristite sok od naranče kao bazu, koristite vodu zajedno s cijelom narančom ili mandarinom, koja sadrži vlakna koja reguliraju inzulin, uz više od dnevno potrebne količine vitamina C.

- Ljudima s upaljenim grlom uzrokovanim virusnom infekcijom često preporučujem visoku dozu vitamina C do 3000 miligrama na dan kako bi ojačao imunološki sustav i pomogao da se brže oporavite - kaže dr. Favini uz preporuku da dodate i med.

REAGIRAJTE NA VRIJEME Ulazimo u sezonu zimskih bolesti: Ovo su najčešće, a evo kako ih možete prepoznati!

10. Sladoled

- Hladna hrana poput sladoleda može biti posebno dobra jer pomaže u smirivanju grlobolje i čak može smanjiti upalu - kaže dr. Favini.

Samo ne zaboravite da ne pretjerujete sa šećerom.

11. Bobičasto voće

- Bobičasto voće je još jedna odlična opcija jer može pomoći u smanjenju upale i bolova u grlu. Također je izvrsno za žvakanje kada ste bolesni jer imaju malo šećera, ali imaju visok sadržaj vitamina C koji može pomoći u borbi protiv bolesti i ojačati  imunološki sustav - kaže dr. Pearlman.

12. Dinja

Ne samo da se dinja sastoji od 90 posto vode, već je i puna elektrolita koji će pomoći da ostanete hidrirani kada ste bolesni.

- Osim toga, to je voće s niskim sadržajem šećera prepuno vitamina C i A koji podržavaju vaš imunološki sustav i štite od bolesti - kaže dr. Pearlman.

13. Jabuke

Jabuke su protuupalna namirnica budući da su pune vlakana, vitamina C i antioksidansa. Pomažu kod nadraženog grla i ubrzavaju oporavak zahvaljujući nutrijentima koji osnažuju imunitet.

Ako je grickanje svježe jabuke previše bolno, dr. Pearlman preporučuje da koristite kašu od jabuke, pazeći da ne pretjerujete u količini dodanog šećera.

VLADAJU CRIJEVNE VIROZE Savjeti za lakši oporavak od viroza i prehlada: Kad vas muče crijeva držite se vode i dvopeka

Koju hranu izbjegavati kod grlobolje

- Trebali biste se kloniti hrskave i kisele hrane kada imate upalu grla jer ona može stvoriti osjetljivost na tom području, što je već u početku bolno. Stoga su stvari poput krekera, kave i alkohola zabranjene - upozorava dr. Tolentino.

- Često ove vrste hrane mogu uzrokovati refluks kiseline, što će dodatno pogoršati upalu grla. Određena masna ili začinjena hrana može olabaviti mišić odgovoran za zadržavanje hrane i povećati proizvodnju kiseline, što dovodi do povratka probavljenog sadržaja iz želuca natrag prema gore i uzrokuje iritaciju - objašnjava dr. Pearlman.

Začinjena hrana poput umaka i začina s čilijem i kajenskom paprikom također će iritirati grlo jer može utjecati na sluznicu.

- Za ljude sa specifičnim alergijama ili refluksom kiseline, određene namirnice poput mliječnih proizvoda ili rajčice također mogu povećati proizvodnju sluzi - dodaje dr. Tolentino preporučujući odlazak liječniku kako bi se utvrdio točan uzrok grlobolje. 

PREVENCIJA JE POLA ZDRAVLJA Sezona je prehlada - ove četiri stvari jačaju imunosni sustav

Kako liječiti upalu grla

Dr. Tolentino ističe da postoji nekoliko prirodnih i bezreceptnih lijekova koji pomažu u liječenju grlobolje, ali nisu svi najzdraviji.

- Ne volim sirupe i tablete protiv kašlja koji se kupuju bez recepta jer ponekad dodaju druge sastojke, poput umjetnih boja i zaslađivača, koji nisu najbolji i mogu izazvati druge probleme - kaže ona savjetujući da se okrenete alternativnim rješenjima.

Grgljanje slanom vodom

Otopite žličicu kuhinjske soli u mlakoj vodi i grgljajte najmanje dvaput na dan. To je jedan od omiljenih lijekova dr. Tolentino.

- Smatram da to pomaže u smirivanju grla zbog svojstava otopine koja izvlače bakterije i viruse iz stražnjeg dijela grla. Stanice potapate u vodu i osmozom izvlačite infekciju - objašnjava ona.

RECEPTI PROTIV PREHLADE Bolno grlo smirit će bazga i crni sljez, ali i topli oblog od meda

Pastile s niskim udjelom šećera

- Mnoge pastile imaju previše šećera, ali birajte one koje imaju nizak udio - kaže dr. Tolentino ističući da pastile privremeno umrtvljuju bol u grlu, što može pružiti olakšanje.

Sprejevi za grlo

- Sprejevi za grlo djeluju slično pastilama jer obično sadrže sredstva za umrtvljivanje koja pomažu u sprječavanju boli, a možete ih koristiti naizmjenično s pastilama - kaže dr. Tolentino.

Čaj od limuna, đumbira i meda

Volim ovaj lijek jer čaj pruža dobitnu kombinaciju vitamina C, kao i analgetska, antioksidativna, protuupalna i mikrobna svojstva - zaključuje dr. Tolentino.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • nori 🖖 01.03.2023.

    Klin se klinom.......

  • ~whatever~ 27.02.2023.

    I hladna coca cola pomaže

  • Orfej 24.02.2023.

    Upala se ne liječi s hladnim, samo se može još više pogoršati upala.

Komentiraj...
Vidi sve komentare