Obavijesti

Lifestyle

Komentari 8

Boli vas grlo? Pojedite sladoled, a evo i što vam još može pomoći

Boli vas grlo? Pojedite sladoled, a evo i što vam još može pomoći

Sezona je prehlada i viroza, pa se mnogi nose sa problemima upale grla. No rijetki su svjesni da osim klasičnih lijekova u suzbijanju simptoma pomaže i običan sladoled

VIDEO

Da, sladoled, iako se čini da to nije baš najbolje rješenje. Osjećate grebanje i suhoću te bolove dok gutate, a možda ste i ostali bez glasa. Uz kupovne lijekove, pastile, sprejeve i ulja, čini se da mnogi zaboravljaju na činjenicu da je nekad najbolji lijek hrana, iako je podcijenjena.

POGLEDAJTE VIDEO: Namirnice za borbu protiv virusa i bolesti

Pokretanje videa...

Zdrave namirnice 01:33

- Hrana bogata hranjivim tvarima lijek je s niskim rizikom i visokim potencijalom - kaže dr. Cynthia Li, liječnica interne medicine i autorica Brave New Medicine.

Uspijete li tu i tamo pojesti koji zalogaj biranih namirnica, možete organizmu pružiti obilje vitamina i minerala koji će pomoći u borbi protiv infekcije.

Muči vas nadraženo i bolno grlo? Pogledajte kako stati na put toj nelagodi
Muči vas nadraženo i bolno grlo? Pogledajte kako stati na put toj nelagodi

- Najčešći uzrok grlobolje je virusna infekcija. Virus i vaš imunološki odgovor na virus uzrokuju upalu sluznice grla, što uzrokuje bol - objašnjava dr. Nate Favini, glavni medicinski službenik u Forwardu podsjećajući da ne zaboravite i na COVID - 19 kao mogućeg uzročnika bolesti.

- Uobičajene manifestacije COVID-a su povećanje krajnika, curenje nosa i infekcija gornjih dišnih puteva, a sve to može uzrokovati upalu grla. Također, mnogi virusi i bakterije uzrokuju začepljenje sinusa ili kašalj, a to iritira grlo i može prouzročiti oticanje - kaže dr. Michelle Pearlman, internistica, gastroenterologinja te suosnivačica i izvršna direktorica Prime Institute Miami.

Imamo super savjet za bolno, nadraženo i suho grlo!
Imamo super savjet za bolno, nadraženo i suho grlo!

Posjet liječniku može biti neophodan ovisno o težini i duljini simptoma, ali ključno je odmoriti se i ostati hidriran, piše Yahoo.

- Voda može pomoći u razrjeđivanju bilo koje vrste izlučene sluzi koja bi se mogla pojaviti, a također može pomoći u hidrataciji grla i održavati ga vlažnim - objašnjava obiteljska liječnica Jaclyn Tolentino.

Provjerili smo - odlična pomoć za nadraženo grlo!
Provjerili smo - odlična pomoć za nadraženo grlo!

Također preporučuje konzumaciju toplih tekućina poput juha i čajeva jer ih je lako progutati i djeluju umirujuće na nadraženo tkivo. Također, ako imate upalu grla birajte mekanu hranu kako ne biste dodatno nadražili osjetljivu sluznicu ždrijela, pa razmislite o jelima poput jogurta, zobenih pahuljica ili želea. I sladoled je na tom popisu.

Stoga, sljedeći put kad vas zaboli grlo, kombinirajte obrok od pahuljica, preko juhe do sladoleda kako biste  se osjećali bolje i ojačali imunološki sustav za brži odgovor.

1. Pileća juha

- Grlobolja je posljedica upale i dehidracije. Tekućine poput juhe ne samo da nadoknađuju izgubljenu vodu, već sol pomaže tijelu da zadrži tekućinu unutar tkiva -  kaže dr. Li dodajući da to vrijedi za sve vrste juha, uključujući povrtne veganske juhe.

Prirodni lijek: Čaj od korijena sladića spasit će upaljeno grlo
Prirodni lijek: Čaj od korijena sladića spasit će upaljeno grlo

2. Med

Med je bio glavni sastojak ljekovitih pripravaka od davnina, i to s dobrim razlogom.

- Moderna znanost pokazala je da je Manuka med učinkovit protiv raznih infekcija, bakterijskih i virusnih, uključujući one koje uzrokuju običnu prehladu, kao i neke vrste streptokoka. No nemojte pretjerivati, jer u većim dozama njegov sadržaj šećera može spriječiti imunološki sustav da radi svoj posao - kaže dr. Li.

Najbolja eterična ulja protiv prehlada: Tamjan je koristan za kašalj, čajevac za prehladu
Najbolja eterična ulja protiv prehlada: Tamjan je koristan za kašalj, čajevac za prehladu

3. Jogurt

- Jogurt je dobar izvor proteina, ugljikohidrata i zdravih masnoća, kao i probiotičkih bakterija, korisnih klica koje podupiru imunološku funkciju i sprječavaju štetne klice da zavladaju našim tijelima - kaže dr. Li.

Greek yogurt in a glass jars

Ona kaže da bi mogla postojati veza između konzumacije jogurta i smanjene stope respiratornih infekcija i upala uha.

- Osim toga, hladne i meke teksture jogurta čine ga hranom koju je lako progutati kada ništa drugo ne umiruje nadraženo grlo - kaže dr. Li.

4. Pire krumpir

- Ostavite koru na krumpiru ako želite jesti namirnicu punu magnezija, vitamina C i antioksidansa koji podupiru snažan imunološki sustav. Pazite da vam pire krumpir ne bude prevruć jer bi vam to moglo dodatno nadražiti grlo - kaže dr. Favini.

5. Jaja

Jaja imaju prilično bezopasnu teksturu, a usto su posebno ukusna ako ih pripremate kao kajganu.

Štoviše, dr. Li kaže da su jaja bogata mineralima poput cinka, željeza i selena, kao i vitaminom D i B12, koji mogu pomoći u obrani od neugodne infekcije koja uzrokuje grlobolju.

6. Zobene pahuljice

Dr. Li kaže da je zobena kaša bogata magnezijem, cinkom i antioksidansima, koji pokreću procese detoksikacije tijela, a zatim oslobađaju tijelo od otpada i infekcija.

Kad prehlada napadne: Ovi će recepti ublažiti bolove u grlu
Kad prehlada napadne: Ovi će recepti ublažiti bolove u grlu

7. Đumbir

- U laboratorijskim eksperimentima znanstvenici su dokazali da đumbir ima analgetska, antioksidativna i protuupalna svojstva, a također se čini da inhibira rast određenih štetnih sojeva bakterija - kaže dr. Li.

U studiji objavljenoj u Nutrition Journalu, kombinacija đumbira i meda pokazala se učinkovitijom nego bilo koji od tih sastojaka pojedinačno.

- Budući da mnoge upale grla prati postnazalno curenje koje može iritirati želudac i potaknuti mučninu, najbolje dokazano svojstvo đumbira, je upravo suzbijanje mučnine i to je još jedan uvjerljiv razlog da ga isprobate - dodaje dr. Li.

8. Žele

- Žele je dobra opcija kada imate upaljeno grlo - kaže dr. Li.

Strawberry jelly and ripe strawberries

Međutim, pripazite na sadržaj šećera, jer poslastice s visokim sadržajem šećera mogu potisnuti imunološki sustav u borbi protiv infekcija ili popravljanju oštećenih tkiva.

Domaći liječnici: 'Dolazi nam puno djece sa streptokokom'
Domaći liječnici: 'Dolazi nam puno djece sa streptokokom'

9.  Smoothie

Smoothieji su sjajan način da u nekoliko gutljaja konzumirate vitamine i minerale kao da ste pojeli cijeli obrok. Dr. Li predlaže da se držite sastojaka poput kelja, celera i bobičastog voća, koji imaju nizak udio šećera i visok udio antioksidansa koji se bore protiv bolesti.

Umjesto da koristite sok od naranče kao bazu, koristite vodu zajedno s cijelom narančom ili mandarinom, koja sadrži vlakna koja reguliraju inzulin, uz više od dnevno potrebne količine vitamina C.

- Ljudima s upaljenim grlom uzrokovanim virusnom infekcijom često preporučujem visoku dozu vitamina C do 3000 miligrama na dan kako bi ojačao imunološki sustav i pomogao da se brže oporavite - kaže dr. Favini uz preporuku da dodate i med.

Ulazimo u sezonu zimskih bolesti: Ovo su najčešće, a evo kako ih možete prepoznati!
Ulazimo u sezonu zimskih bolesti: Ovo su najčešće, a evo kako ih možete prepoznati!

10. Sladoled

- Hladna hrana poput sladoleda može biti posebno dobra jer pomaže u smirivanju grlobolje i čak može smanjiti upalu - kaže dr. Favini.

Samo ne zaboravite da ne pretjerujete sa šećerom.

11. Bobičasto voće

- Bobičasto voće je još jedna odlična opcija jer može pomoći u smanjenju upale i bolova u grlu. Također je izvrsno za žvakanje kada ste bolesni jer imaju malo šećera, ali imaju visok sadržaj vitamina C koji može pomoći u borbi protiv bolesti i ojačati  imunološki sustav - kaže dr. Pearlman.

12. Dinja

Ne samo da se dinja sastoji od 90 posto vode, već je i puna elektrolita koji će pomoći da ostanete hidrirani kada ste bolesni.

- Osim toga, to je voće s niskim sadržajem šećera prepuno vitamina C i A koji podržavaju vaš imunološki sustav i štite od bolesti - kaže dr. Pearlman.

13. Jabuke

Jabuke su protuupalna namirnica budući da su pune vlakana, vitamina C i antioksidansa. Pomažu kod nadraženog grla i ubrzavaju oporavak zahvaljujući nutrijentima koji osnažuju imunitet.

Ako je grickanje svježe jabuke previše bolno, dr. Pearlman preporučuje da koristite kašu od jabuke, pazeći da ne pretjerujete u količini dodanog šećera.

Savjeti za lakši oporavak od viroza i prehlada: Kad vas muče crijeva držite se vode i dvopeka
Savjeti za lakši oporavak od viroza i prehlada: Kad vas muče crijeva držite se vode i dvopeka

Koju hranu izbjegavati kod grlobolje

- Trebali biste se kloniti hrskave i kisele hrane kada imate upalu grla jer ona može stvoriti osjetljivost na tom području, što je već u početku bolno. Stoga su stvari poput krekera, kave i alkohola zabranjene - upozorava dr. Tolentino.

- Često ove vrste hrane mogu uzrokovati refluks kiseline, što će dodatno pogoršati upalu grla. Određena masna ili začinjena hrana može olabaviti mišić odgovoran za zadržavanje hrane i povećati proizvodnju kiseline, što dovodi do povratka probavljenog sadržaja iz želuca natrag prema gore i uzrokuje iritaciju - objašnjava dr. Pearlman.

Začinjena hrana poput umaka i začina s čilijem i kajenskom paprikom također će iritirati grlo jer može utjecati na sluznicu.

- Za ljude sa specifičnim alergijama ili refluksom kiseline, određene namirnice poput mliječnih proizvoda ili rajčice također mogu povećati proizvodnju sluzi - dodaje dr. Tolentino preporučujući odlazak liječniku kako bi se utvrdio točan uzrok grlobolje. 

Sezona je prehlada - ove četiri stvari jačaju imunosni sustav
Sezona je prehlada - ove četiri stvari jačaju imunosni sustav

Kako liječiti upalu grla

Dr. Tolentino ističe da postoji nekoliko prirodnih i bezreceptnih lijekova koji pomažu u liječenju grlobolje, ali nisu svi najzdraviji.

- Ne volim sirupe i tablete protiv kašlja koji se kupuju bez recepta jer ponekad dodaju druge sastojke, poput umjetnih boja i zaslađivača, koji nisu najbolji i mogu izazvati druge probleme - kaže ona savjetujući da se okrenete alternativnim rješenjima.

Grgljanje slanom vodom

Otopite žličicu kuhinjske soli u mlakoj vodi i grgljajte najmanje dvaput na dan. To je jedan od omiljenih lijekova dr. Tolentino.

- Smatram da to pomaže u smirivanju grla zbog svojstava otopine koja izvlače bakterije i viruse iz stražnjeg dijela grla. Stanice potapate u vodu i osmozom izvlačite infekciju - objašnjava ona.

Bolno grlo smirit će bazga i crni sljez, ali i topli oblog od meda
Bolno grlo smirit će bazga i crni sljez, ali i topli oblog od meda

Pastile s niskim udjelom šećera

- Mnoge pastile imaju previše šećera, ali birajte one koje imaju nizak udio - kaže dr. Tolentino ističući da pastile privremeno umrtvljuju bol u grlu, što može pružiti olakšanje.

Sprejevi za grlo

- Sprejevi za grlo djeluju slično pastilama jer obično sadrže sredstva za umrtvljivanje koja pomažu u sprječavanju boli, a možete ih koristiti naizmjenično s pastilama - kaže dr. Tolentino.

Čaj od limuna, đumbira i meda

Volim ovaj lijek jer čaj pruža dobitnu kombinaciju vitamina C, kao i analgetska, antioksidativna, protuupalna i mikrobna svojstva - zaključuje dr. Tolentino.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti
OD 28.4. DO 4. 5. 2024.

Veliki tjedni horoskop: Rak bi trebao paziti što potpisuje, a Ovna očekuje puno strasti

Osamljene Djevice će biti nagrađene pojavom srodne duše koja će samozatajno osvojiti njihova srca. Strijelac će se suočiti s neplaniranim obavezama i povećanom odgovornošću

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?
25 PITANJA

Ajmo, znalci! Tko može riješiti svih 25 pitanja na ovom kvizu?

Samo za čitatelje 24sata donosimo zabavan i izazovan kviz od 25 pitanja u kojem se testira vaše znanje iz filma, zemljopisa, povijesti, glazbe...
Praznik rada bio je prilika da se na livadi 'okrene' janje, okupi obitelj i prijatelje na druženje...
kako se slavio 1. maj

Praznik rada bio je prilika da se na livadi 'okrene' janje, okupi obitelj i prijatelje na druženje...

Evo zašto je 1. maj proglašen Međunarodnim praznikom rada i kako su ga ljudi nekada slavili: Do 50-ih godina u prvom planu bile su parole za bolji život radnika i izgradnju zemlje, a otad postaje prilika za obiteljsko druženje uz roštilj, janjca na ražnju, karte i smijeh