To je to što me zanima!

Muffini koji se tope u ustima: Recepti za uvijek ukusan desert

Slatki ili slani, muffini su uvijek odlična ideja ako nemate vremena i želite pripremiti nešto na brzinu. Dobro ih je imati kao desert u slučaju da vam dođu nenadani gosti. Uz ove recepte uvijek će vam uspjeti
Vidi originalni članak

Recepti za muffine omogućuju vam da iskažete svoju kreativnost jer uvijek možete koristiti druge sastojke, zamjenske namirnice i one koje su vam pri ruci, a možete ih jesti još tople iz pećnice ili ih pak ponijeti na posao kao ukusan snack, piše Chatelaine.

POGLEDAJTE VIDEO:  Svjetski dan muffina je 20. veljače

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

1. Muffini od jabuka

Kažu kako će u ovom receptu najbolje odgovarati sočne i prirodno slatke, jabuke od kojih izdvajaju sortu Gala, no vrijedi pokušati i s drugim sortama.

Sastojci:

1 1/2 šalice višenamjenskog brašna

1/2 šalice integralnog pšeničnog brašna

1 šalica smeđeg šećera

2 žličice cimeta

2 žlice praška za pecivo

3/4 žličice sode bikarbone

1/4 žličice soli

1 jaje

1 šalica mlaćenice

1/4 šalice ulja kanole

1 žličica vanilije

2 šalice Gala jabuke očišćene od jezgre, narezane na kockice i oguljene, (oko 2 male jabuke)

Za posip:

2 žlice smeđeg šećera

2 žlice višenamjenskog brašna

Prstohvat soli

2 žličice neslanog maslaca

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Kalup za muffine od 12 komada obložite papirnatim ulošcima. Pomiješajte šećer, brašno i sol u maloj posudi. Dodajte maslac i promiješajte vrhovima prstiju. Stavite na stranu. U velikoj posudi umutite brašno, šećer, cimet, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U srednjoj posudi umutite jaje, a zatim umiješajte mlaćenicu, ulje i vaniliju. Umiješajte u brašno i sjedinite te ubacite u smjesu,promiješajte i razdijelite po kalupima. Po vrhu stavite posip. Pecite dok ne porumeni oko 18 do 20 minuta. Ostavite da se hladi u kalupu pet minuta. Izvadite muffine na rešetku i ostavite da se potpuno ohlade.

BRZINSKI OBROK Isprobajte recepte za fine slane muffine koje je lako pripremiti

2. Muffini od banane

Za ovaj recept najbolje su banane koje imaju puno smeđih mrlja po sebi jer su takve najmekše i najslađe.

Sastojci:

1 i 3/4 šalice višenamjenskog brašna

1 i 1/2 žličice praška za pecivo

1/2 žličice sode bikarbone

1/4 žličice soli

2 velike prezrele banane, dobro zgnječene (1 šalica)

1 šalica svjetlosmeđeg šećera

2 jaja

1/2 šalice ulja kanole

1/2 šalice mlaćenice

1 1/2 žličice vanilije

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Kalup za muffine od 12 komada obložite papirnatim ulošcima. U zdjeli srednje veličine umutiti brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U velikoj zdjeli pomiješajte banane, šećer, jaja, ulje, mlaćenicu i vaniliju dok smjesa ne postane glatka. Umiješajte brašno. Podijelite tijesto u pripremljene kalupe i na svaki muffin stavite dva mala čipsa od banane. Pecite dok ne porumeni, oko 18 min. Ohladite u kalupu oko 10 min. Izvadite iz posude i ostavite da se potpuno ohladi.

FINO I HRSKAVO Napravite muffine s jabukama i kupinama: Idealni su za jesen!

3. Muffini s tikvicama i čokoladom

Tikvice će ovoj poslastici omogućiti sočnost, ali i bogatstvo nutrijenata. Uz slasnu čokoladu, rijetko će im moći odoljeti.

Sastojci:

2 velike tikvice, naribane (3 i 1/2 šalice)

2 šalice višenamjenskog brašna

2 žlice praška za pecivo

1 i 1/2 žličica sode bikarbone

3/4 žličice cimeta

3/4 žličice soli

2 jaja

1/2 šalice maslinovog ili biljnog ulja

1/2 šalice običnog jogurta

1 šalica granuliranog šećera

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Kalup za muffine od 12 komada poprskajte uljem ili obložite papirnatim ulošcima. Naribane tikvice stavite u cjedilo u sudoper. Stisnite objema rukama, uklanjajući što više tekućine. U zdjeli umutite brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet i sol. U drugoj posudi umutite jaja, ulje i jogurt. Dodajte šećer, pa umiješati tikvice. Polako miješajući dodajte brašno dok se smjesa ne sjedini. Pecite 25 - 30 minuta. Ostavite da se muffini hlade u kalupu deset minuta, a potom ih izvadite i ostavite da se potpuno ohlade.

FINI ZALOGAJ Ideja za slasni obrok: Muffini s vanilijom i finim borovnicama

4. Muffini s komadićima čokolade

Za ljubitelje slatkog čokolada je uvijek dobar odabir, a ovaj jednostavan recept omogućuje vam brzo uživanje u svim njezinim okusima.

Sastojci:

2 i 1/4 šalice višenamjenskog brašna

1 šalica granuliranog šećera

2 žlice praška za pecivo

1 žličica sode bikarbone

1/2 žličice soli

2 jaja

3/4 šalice mlaćenice

1/2 šalice neslanog maslaca, rastopljenog i malo ohlađenog

1/4 šalice tople vode

2 žličice vanilije

1 šalica poluslatkih čokoladnih komadića, podijeljena

2 žličice krupnog šećera

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Kalup za muffine od 12 komada obložite papirnatim ulošcima. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol. U drugoj posudi umutite jaja, mlaćenicu, maslac, vruću vodu i vaniliju. Umiješajte u smjesu brašna dok se ne sjedini. Umiješajte 3/4 šalice čokoladnih komadića. Podijelite u kalup te pospite preostale 1/4 šalice čokoladnih komadića i krupnog šećera po vrhu svakog muffina. Pecite 16 do 18 minuta. Ohladite u tepsiji 10 minuta, a potom izvadite i poslužite toplo.

RECEPT Muffini kakve niste jeli: Punjeni su kremom od sira i višnjama

5. Muffini s mrkvom

Slatkasta mrkva odlično će se uklopiti u ovaj recept, a odlično je i to što sadrži kvalitetne nutrijente kojima ćete obogatiti prehranu.

Sastojci:

1 i 3/4 šalice višenamjenskog brašna

1 i 1/2 žličica praška za pecivo

1/2 žličice sode bikarbone

1 i 1/2 žličica cimeta

3/4 žličice mljevenog đumbira

1/4 žličice pimenta

1/4 žličice soli

2 jaja

2/3 šalice ulja kanole

1/2 šalice mlaćenice

1/2 šalice granuliranog šećera

1/4 šalice pakiranog tamno smeđeg šećera

2 žličice vanilije

2 šalice naribane mrkve

2 žlice sjemenki bundeve

Za posip:

2 žlice višenamjenskog brašna

1 žlica pakiranog tamno smeđeg šećera

1 i 1/2 žličica otopljenog maslaca

SLANI MINI OBROK Treba vam nešto slano i slasno? Rješenje su muffini sa špekom

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Kalup za muffine od 12 komada obložite papirnatim ulošcima. Pomiješajte brašno i smeđi šećer u maloj posudi. Dodajte maslac i miješajte rukama te stavite na stranu. U velikoj posudi umutite brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, cimet, đumbir, piment i sol. Istucite jaja, ulje, mlaćenicu, šećer i vaniliju u drugoj posudi, a zatim umiješajte u smjesu brašna dok se ne sjedini. Umiješajte mrkvu. Podijelite u kalup, a zatim vrhove pospite sjemenkama bundeve i posipom. Pecite 18 do 20 minuta. Ohladiti u kalupu 10 minuta, a potom izvadite i poslužite toplo. Ovu smjesu možete ispeći i kao štrucu od mrkve.

6. Muffini s borovnicama

Ukusne borovnice su odlična izvor antioksidansa, a kao dodatak tijestu za muffine hranjiv su obrok koji će s tanjura nestati u trenu.

Sastojci:

1 šalica integralnog pšeničnog brašna

3/4 šalice višenamjenskog brašna

1/4 šalice bademovog brašna

1 žličica praška za pecivo

1/2 žličice sode bikarbone

1/2 žličice soli

1 žličica narančine korice

2 šalice svježih ili smrznutih borovnica

2 velika jaja

1 i 1/4 šalice mlaćenice

1/2 šalice smeđeg šećera

6 žlica ulja kanole

1 žlica soka od naranče

1/2 žličice vanilije

Priprema:

Postavite rešetku u gornju trećinu pećnice i zagrijte na 200 stupnjeva. Kalupe za muffine obložite papirnatim ulošcima. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, sol i koricu naranče. Dodajte borovnice i lagano promiješajte. U drugoj posudi lagano razmutite jaja, a zatim umiješajte mlaćenicu, smeđi šećer, ulje, sok od naranče i vaniliju. Ne brinite ako smjesa izgleda grudasto. Ulijte mokre sastojke u suhe sastojke i dobro promiješajte. Smjesa može biti malo grudasta, no nemojte previše miješati. Podijelite tijesto u 18 pripremljenih kalupa za muffine. Pecite 12 do 14 minuta, dok muffini ne porumene po rubovima.

SLATKO I ZDRAVO Brzi i fini muffini s borovnicama

7. Brownie muffini

Iako izgledaju kao obični muffini, riječ je o slastici koja više podsjeća na sočne i neodoljive browniese.

Sastojci:

56 g bijele čokolade

168 g poluslatke čokolade

2 jaja

1 šalica mlaćenice

1/2 šalice neslanog maslaca, otopljenog

1 i 1/2 šalica granuliranog šećera

2 žličice vanilije

2 šalice višenamjenskog brašna

1 šalica kakao praha

2 žlice praška za pecivo

1 žličica soli

1/2 žličice sode bikarbone

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva, a kalupe za 12 muffina lagano nauljite. Bijelu čokoladu narežite na 12 malih kockica (ne brinite ako se malo slome). Sitno nasjeckajte poluslatku čokoladu. U zdjeli srednje veličine umutite jaja, mlaćenicu, maslac, šećer i vaniliju. Stavite brašno u vrlo veliku zdjelu. Vilicom umiješajte kakao prah, prašak za pecivo, sol i sodu bikarbonu, pazeći da ne ostanu grudice kakaa. Umiješajte poluslatku čokoladu. Ulijte smjesu od jaja i miješajte samo dok se ne sjedini. U svaki kalup za muffine žlicom stavite hrpicu smjese. Zatim u sredinu svake stavite kockicu bijele čokolade te napunite tijestom do vrha. Pecite u sredini prethodno zagrijane pećnice 20 do 25 minuta. Izvadite kalup na rešetku. Ohladite 15 minuta, a zatim okrenite. Poslužite toplo ili potpuno ohlađeno na rešetki.

IDEJA ZA RECEPT Muffini od jabuka i krušaka su super ideja za brzi i zdrav obrok

Nakon što se muffini ohlade na sobnu temperaturu, možete ih čuvati u hermetički zatvorenoj posudi na sobnoj temperaturi do dva dana ili stavite u hermetički zatvorenu plastičnu posudu i zamrznite. Također, zamotajte ih zasebno u plastičnu foliju ili masni papir, a zatim zamotajte folijom i zamrznite do jedan mjesec.

8. Slani muffini sa sirom

Dosta vam je slatkog i baš žudite za ukusnim slanim zalogajem koji se topi u ustima? Onda iskušajte verziju muffina sa sirom.

Sastojci:

1/2 šalice ulja kanole, (+1 žlica)

2 velika luka, tanko narezana (oko 3 šalice)

2 šalice višenamjenskog brašna

2 žlice praška za pecivo

1 kruška, oguljena i naribana

1 šalica naribane dimljene gaude, podijeljena

1/2 žličice soli

2 jaja

2/3 šalice mlaćenice

Priprema:

Zagrijte veliku tavu na srednjoj vatri. Dodajte 1 žlicu ulja, zatim luk. Dinstajte povremeno miješajući dok se luk ne karamelizira oko 12 do 15 minuta. Ostavite da se ohladi, a zatim krupno nasjeckajte. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva i kalup za 12 muffina obložite masnim papirom za pečenje. Pomiješajte brašno s praškom za pecivo, kruškom, ¾ šalice sira i soli. U drugoj zdjeli umutite jaja s mlaćenicom, preostalih ½ šalice ulja i lukom. Sjedinite smjese i dobro promiješajte. Podijelite tijesto po kalupima za muffine. Pospite preostalom ¼ šalice sira. Pecite u sredini pećnice oko 20 minuta. Poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi. Muffini će se dobro čuvati u zamrzivaču do mjesec dana.

RECEPT Muffini s višnjama i čokoladom: Desert u kojem će svi uživati

9. Muffini sa sjemenkama bundeve

Uz dodatak đumbira i brusnice, ovi slatki muffini pružaju raskoša aroma zbog kojih ćete se susprezati da ne posegnete za komadom više.

Sastojci:

1 šalica integralnog pšeničnog brašna

1 šalica višenamjenskog brašna

1/2 šalice krupnih zobenih pahuljica

1/2 šalice smeđeg šećera

3 žlice praška za pecivo

1/2 žličice sode bikarbone

1 žlica naribane korice naranče, po želji

1 žlica mljevenog đumbira

1/2 žličice soli

1/4 šalice sjemenki bundeve

1/4 šalice sušenih brusnica

1 jaje

1 šalica nezaslađenog pirea od bundeve

1/4 šalice melase

1/3 šalice biljnog ulja

Za posip:

1/4 šalice sjemenki bundeve

2 žlice smeđeg šećera

2 žlice integralnog pšeničnog brašna

2 žlice krupnih zobenih pahuljica

1 žlica biljnog ulja

SUPER RECEPT 'Križanac' muffina i krafne: Sočan desert koji vole baš svi

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190C stupnjeva i podmažite uljem kalup za 12 muffina. U maloj posudi pomiješajte sjemenke bundeve sa smeđim šećerom, brašnom i zobi dok se ne sjedine. Prelijte uljem i promiješajte prstima. U drugoj posudi pomiješajte brašno sa zobenim pahuljicama, smeđim šećerom, praškom za pecivo, sodom bikarbonom, koricom naranče, đumbirom, soli, sjemenkama bundeve i brusnicama dok se dobro ne sjedine.

Napravite udubinu u sredini. U drugoj posudi umutite jaje s bundevom, melasom i uljem. Smjesu od bundeve ulijte u udubinu u smjesi od brašna. Miješajte samo dok se ne sjedini. Tijesto će biti gusto. Žlicom stavite tijesto u kalup za muffine koji napunite do vrha. Ravnomjerno rasporedite posip i lagano ga utapkajte u tijesto. Pecite u sredini pećnice 20 do 23 minute. Ohladite u kalupu pet minuta. Izvadite muffine na rešetku da se potpuno ohlade. Poslužite ih odmah ili čuvajte u hermetički zatvorenoj posudi do dva dana. U zamrzivaču mogu stajati do mjesec dana.

ODLIČAN RECEPT Ne bacajte pire krumpir, već od njega napravite super muffine!

10. Muffini od kukuruznog brašna

Kukuruzni muffini idealni su kao grickalica uz druga slana jela, a poslužit će i kao samostalan lagani međuobrok.

Sastojci:

1 i 1/2 šalice višenamjenskog brašna

1 i 1/4 šalice kukuruznog brašna

1 žlica praška za pecivo

1 i 1/2 žličica soli

3 jaja

1 i 1/4 šalice mlijeka

3/4 šalice granuliranog šećera

1/2 šalice neslanog maslaca, otopljenog

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva i namažite uljem kalup za 12 muffina. U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, kukuruzno brašno, prašak za pecivo i sol. Ručnim mikserom umutite jaja, mlijeko, šećer i maslac u drugoj posudi. Kad smjesa postane glatka umiješajte je u smjesu brašna i sjedinite. Podijelite u pripremljene kalupe i pecite 18 do 20 minuta. Ohladite u kalupu 10 minuta, a potom izvadite i poslužite toplo.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 20.03.2022.

    Muffini mmmmmmm njami

  • Nap* 20.03.2022.

    Muffini od jabuka odlicni😋

Komentiraj...
Vidi sve komentare