To je to što me zanima!

Slobodno se kreativno izrazite - 'ružne božićne veste' dio su zabavnog stila za kraj godine

Polovicom prošloga stoljeća svijet je ušao u eru božićnog konzumerizma, a ove su veste postale dio tog ekonomskog folklora. Obitelji su ponosno nosile motive kuglica i snjegovića
Vidi originalni članak

Ne, nemojte se ustručavati, ove su komične veste dio stila za božićne tulume te su idealan način kako privući pažnju i podići razgovor na razinu humora. Posljednjih godina ove su veste doživjele revival, prvo su im se mnogi smijali, da bismo ih danas sretni i veseli, kombinirali tijekom čitavog prosinca. Ako ne znate što odjenuti ovih dana, božićna vesta je pun pogodak, s njome ne možete pogriješiti.

POGLEDAJTE VIDEO: Kraljevi zaručničkog prstenja

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ova modna fora nije od jučer, već se po prvi puta pojavljuje prije oko 70 godina te je povezana s komercijalizacijom blagdana.

Tijekom pedesetih godina prošloga stoljeća u svijetu medija i općenito u društvu krenula je popularizacija slavlja Božića. Prvo su se pojavili 'Jingle Bell Sweaters', koji su doduše imali mnogo skromnije ukrase nego što su ovi danas.

LOŠA KAMPANJA Balenciaga u problemima: Tisuće ljudi režu, trgaju i uništavaju originale brenda

Naime, bili su namijenjeni obiteljskom slavlju kod kuće, i nisu bili 'ružni', kako ih zovemo nedavno. Dizajnom su bili više umjetnički i veseli, kako bi familija bila lijepo i fora obučena.

No, trend je ostao dosta skroman u medijima sve do osamdesetih kad ih je u seriji planetarno popularnog Cosby Showa počeo nositi glavni lik Cliff Huxtable. Obiteljska je humoristična serija bila jedan od top hitova na malim ekranima, a stil je osvojio svijet. Istovremeno, ova je vesta bila često dio stylinga dirigenata posebnih božićnih proslava.

RETRO CHIC 'Regency' era: Specifičan stil romantičnih haljina s početka 19. stoljeća koji je hit i danas

Potom su došle devedesete, vrijeme grunge stila koji je bio 'protiv' klasičnog ukrašavanja, pa je i ta vesta pomalo zaboravljena. Sve do 2001. godine, kad je nosi Mark Darcy, zgodan lik u mega popularnom božićnom filmu Dnevnik Bridget Jones 2001.

Tada postaju traženi ručno rađeni džemperi s motivima Božića, no tu su i razne mašne te trakice, osim očekivanih kuglica, sjajnih detalja i brojnih drugih sličnih aplikacija.

Fenomen su potaknule božićne zabave – prve u Vancouveru organizirali su dizajneri Chris Boyd i Jordan Birch. Ideja se svidjela mnogima, stoga su slični partyji postali obavezni, a očekivanje kraja godine u znaku pletenja ili kupovine ovih karakterističnih vesti. No, te su zabave često imale humanitarni karakter – novac od kupovine išao bi nekoj dobrotvornoj udruzi.

Posljednjih desetak godina ova je vesta opet hit, a konstantno ponavljanje istih filmova u prosincu, kao što je primjer s Bridget Jones, trend vraćaju u naše dnevne boravke. I na party, jer nije ova vesta samo za po doma, već i vani, a super je i ako imate neki uredski tulum, a dress code nije propisan.

TISAK KAO UZORAK Slavna Dior haljina s motivom novina prodana je na aukciji za vrtoglavo visoku cijenu

Uberite neki u dućanu ili izvucite onaj od prošle godine – dobra je vijest da ga uvijek možete stilski reciklirati i nositi na razne načine. On više nije 'ugly', već je stylish i cool u svakoj kombinaciji.

Ovaj super komad ima i svoj poseban dan - nacionalni Dan ružnih božićnih džempera u svijetu se označava 21. prosinca.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • 03.12.2022.

    Ovo su ipak veste za mlađe žene, ne za babe preko šest banki...

  • Nabim Jako 03.12.2022.

    nisu uopce ruzne, jako su ljepe! a zene u njima izgledaju primjereno

Komentiraj...
Vidi sve komentare