To je to što me zanima!

Televiziju, printer i igraće konzole isključite iz struje i tako uštedite električnu energiju

Pritiskom tipke za isključivanje televizor samo stavljate u stanje mirovanja. Samo ako ga potpuno isključite iz struje možete uštedjeti. Inače, televizor koji ne radi troši 24 vata na dan
Vidi originalni članak

Isključite iz struje svoje elektroničke uređaje dok miruju. Naime, uređaji povezani s internetom kao što su televizori, printeri i igraće konzole proizvedene ranije od 2016. mogu trošiti do 80 vata električne energije kad nisu u funkciji. Možete koristiti jedan razvodnik s više utičnica kako biste ih sve jednostavno isključili. 

POGLEDAJTE VIDEO: Savjeti za štednju

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Također, mnogi ostavljaju punjač u utičnici i nakon što je punjenje završeno. I iako se tako čini praktičnije, često smo i lijeni izvući kabel. Trošak koji napravi sam punjač nije velik, ali postoji. Procjenjuje se da ovo potroši 1,2 vata na dan.

SWAP PARTY U ZAGREBU Nema potrebe kupovati novu robu: Eko 'trampa' odjeće je hit

Čak i kada su isključena, stolna i prijenosna računala u pozadini rade. Ako ne želite da vam kradu 96 vata na dan, radije ih izvucite iz struje. Ako ove uređaje pak držite na 'stand by' načinu, potrošnja je još veća.

Pritiskom tipke za isključivanje televizor samo stavljate u stanje mirovanja. Samo ako ga potpuno isključite iz struje možete uštedjeti. Inače, televizor koji ne radi troši 24 vata na dan.

MUST HAVE SVAKE KUHINJE Uz minimalne investicije do kuhinje iz snova! Praktični savjeti za svakog master chefa

Osim televizije, malo je tko svjestan da i digitalni prijemnici također troše struju jer nastavljaju primati signale i kada je televizor isključen. Dakle, kada isključite televizor, isključite i prijemnik, ako ga imate zasebno. Dok bespotrebno radi, on troši 22 vata na dan.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Rafo 09.02.2022.

    Što znači da TV troši 24 vata na dan? Ili da televizori, printeri i igraće konzole mogu trošiti do 80 vata električne energije kad nisu u funkciji? Vati (W) su jedinica za snagu, a ne za energiju (potrošnju). Ako TV uzima 24 W iz mreže kad je ugašen, to znači da na dan potroši 24x24=576 Wh, ili 0,576 kWh, a to je (zavisno od cijene struje) oko 0,5 kn na dan.

Komentiraj...
Vidi sve komentare