To je to što me zanima!

Oporba je pokrenula opoziv ministra: 'Ćorić je kapetan HDZ-ove korupcijske reprezentacije'

Oporba je proteklih godina pokretala pitanja povjerenja mnogim ministrima, premijer ih je zdušno branio, a mnogi su ipak morali otići zbog koruptivnih afera. Tako će i ministar Ćorić, poručuje Ahmetović (SDP)
Vidi originalni članak

SDP je u saborsku proceduru uputio zahtjev za opozivom ministra gospodarstva Tomislava Ćorića, a po tom pitanju ujedinili su cijelu oporbu i s lijeva i s desna. Inicijativu su potpisali svi oporbenjaci, osim IDS-a. SDP-ova Mirela Ahmetović ponovila je kako Ćorić više ne može obnašati dužnost ministra zbog uključenosti u niz afera. 

- Ne radimo ovo iz hira ni iz politikantskih razloga, kako bi to htio prikazati HDZ. Vrlo su rijetke prilike kada se čitava oporba ujedini, kao u ovom slučaju. Ovaj čin SDP-a i ostalih klubova je patriotski čin. Mi bismo radije raspravljali o nekim drugim stvarima, kako liječnicima dignuti plaće i platiti im prekovremene sate, kako dodatno pomoći poduzetnicima, kako dignuti neoporezivi dio dohotka ili kako reformirati javnu upravu i pravosuđe, no ništa od toga nije moguće prije nego svi zajedno stanemo u borbu protiv korupcije - istaknula je Ahmetović naglasivši kako "ne postoji neka veća afera, a da u nju nije umočen Ćorić."

- On je kapetan HDZ-ove korupcijske reprezentacije - dodala je nabrojavši Ćorićeve krimene zbog kojih u Vladi više ne može biti. 

- Afera vjetroelektrane - neosnovano je ubrzao proces realizacije projekta protivno mišljenju vlastite uprave za zaštitu prirode i Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, ignorirajući potrebu za studijom o utjecaju na okoliš. Afera nacionalnog parka Krka - ponovno je imenovao ravnateljicu Nellu Slavicu unatoč presudi Upravnog suda o poništenju odluke o imenovanju. Potpisao je i to krio od javnosti Memorandum između Janafa i INA-e, kojim se omogućuje transport nafte u Mađarsku, a o riječkoj rafineriji ni spomena - nabrojala je Ahmetović dodavši kako je protiv Ćorića i Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo postupak zbog povezanosti s predsjednikom Uprave Janafa, Draganom Kovačevićem. 

- Sudjelovao je u imenovanju predsjednika Uprave, a svojevremeno se s njim družio, jeo i pio u njegovom privatnom klubu - rekla je dodavši na listu i LNG terminal u Omišlju. 

OPORBA POKREĆE NJEGOV OPOZIV Ministar Ćorić: 'Ne mislim da štetim radu Vlade. Da mislim tako, ne bih danas bio ovdje'

- Ministar Ćorić tvorac je HDZ-ovog gospodarskog programa, upravo je on od premijera dobio enormno povjerenje usprkos svim teretima na leđima. Taj program se i provodi, nebriga za okoliš, masne provizije, predaja energetske suverenosti u ruke Mađara...Ćorić kaže da se učinci njegova rada vide na svakom koraku i to je točno, posebno na lokaciji u Slovenskoj 9 - dodala je naglasivši kako HDZ neće ušutkati oporbu.

- Vlada će morati objasniti svaku kunu koja je netragom nestala - poručila je. 

Sandra Benčić (Možemo) također je naglasila kako korupcija ima samo jedno ime - a to je HDZ.

- Sama činjenica da je omogućavanje investitoru u Krš-Pađene da zadrži status povlaštenog proizvođača električne energije po tarifi koja je 118 puta veća od ove koja danas vrijedi i po tome što je Ćorić izbio iz džepova građana minimalno 1,2 milijarde kuna, a govori se i o dvije milijarde u narednih 14 godina, sasvim je dovoljno za njegovu političku odgovornost - poručila je dodavši kako je Ćorić samo ove godine izdao i niz koncesija za istraživanje nafte i plina do 2040.

S*ANJE NACIJE Dok se premijer hvali, oporba ga opet proziva zbog korupcije, klijentelizma i stanja zdravstva

- Mi ćemo morati reducirati eksploataciju fosilnog goriva i tim investitorima ćemo morati nadoknađivati štetu, zato što je Hrvatska jedna od potpisnica energy chartera. Prodajom nafte Mađarima, nadalje, po cijeni po kojoj je prodana, postoje procjene da se radi o nekoliko 10-aka milijuna dolara koje smo izgubili samo na tom poslu - dodala je.

Predsjednica GLAS-a, Anka Mrak-Taritaš, naglasila je kako premijer Andrej Plenković mora doći u Sabor i jasno reći zašto brani ministra.

- On je njegova odgovornost i hajmo vidjeti koji su to njegovi argumenti za sve ove Ćorićeve nepodopštine - rekla je. 

Ako hoda kao patka, izgleda kao patka, onda se očito i radi o patki, poručuje Dario Zurovec (Fokus).

- Ako se netko druži s ljudima, koji su duboko u koruptivnim radnjama, ako su one česte i ako se povezuju uvijek s istim imenom, onda je to ime duboko, duboko umočeno u korupciju - rekao je naglasivši kako nam na čelu države trebaju sposobni ljudi, a ne premijerovi prijatelji.

NAJAVLJUJE NOVE OPTUŽBE Petrov: Podržat ćemo prijedlog za opozivom ministra Ćorića

Hrvoje Zekanović, predsjednik Suverenista, dodao je i kako godinama kasnimo s uspostavom regionalnih centara za zbrinjavanje otpada, nemamo nijedan zaštićeni krajolik te da se ulaže u vjetroelektrane, umjesto u solare.

- Milijarde kuna se daju, poklanjanju, stranim investitorima za vjetroelektrane koje nisu isplative i koje čine krajobraznu štetu. Otiđite u Krš-Pađene i vidjet ćete stravu i užas - rekao je.

Premijer Plenković poručio je ovih dana SDP-u da je upravo vlada Zorana Milanovića tarife mijenjala dan prije sklapanja ugovora, a Ahmetović poručuje kako je tada ministar bio HNS-ov Ivan Vrdoljak. 

GRLIĆ RADMAN: Siguran sam da premijer Andrej Plenković ne krši zakon...

- Mene baš čudi da premijer nije pokrenuo kazneni postupak protiv Vrdoljaka, a to je vjerojatno zbog toga što mu je on super žetončić u Vladi, a ne zaboravimo i da je to stranački kolega Dragana Kovačevića - rekla je.

Iako su svjesni da od smjene Ćorića neće biti ništa jer nemaju dovoljno ruku za to, ovim činom barem žele otvoriti raspravu o njemu u Saboru i podsjetiti javnost na sve njegove afere.

- Oporba je proteklih godina pokretala pitanja povjerenja mnogim ministrima, premijer ih je zdušno branio, a svjedoci smo da su mnogi ipak morali otići zbog koruptivnih afera. Tako će i ministar Ćorić - poručila je Ahmetović.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • crna mačka 06.11.2020.

    Da je glasovanje tajno .

  • John Doe Jr. 06.11.2020.

    plenkoviću tvoj kolega iz stranke franjo lucić duguje državi 400.000 kuna

  • partija 06.11.2020.

    Nije važno što se govori, nego tko govori. Ja ovdje vidim hrpu isfrustriranih oporbenjaka, poznatih po svojim otrovnim izjavama, koji ne mogu preboljeti izborni poraz.

Komentiraj...
Vidi sve komentare