Obavijesti

News

Komentari 15

Oporba je pokrenula opoziv ministra: 'Ćorić je kapetan HDZ-ove korupcijske reprezentacije'

Oporba je pokrenula opoziv ministra: 'Ćorić  je kapetan HDZ-ove korupcijske reprezentacije'

Oporba je proteklih godina pokretala pitanja povjerenja mnogim ministrima, premijer ih je zdušno branio, a mnogi su ipak morali otići zbog koruptivnih afera. Tako će i ministar Ćorić, poručuje Ahmetović (SDP)

VIDEO

SDP je u saborsku proceduru uputio zahtjev za opozivom ministra gospodarstva Tomislava Ćorića, a po tom pitanju ujedinili su cijelu oporbu i s lijeva i s desna. Inicijativu su potpisali svi oporbenjaci, osim IDS-a. SDP-ova Mirela Ahmetović ponovila je kako Ćorić više ne može obnašati dužnost ministra zbog uključenosti u niz afera. 

- Ne radimo ovo iz hira ni iz politikantskih razloga, kako bi to htio prikazati HDZ. Vrlo su rijetke prilike kada se čitava oporba ujedini, kao u ovom slučaju. Ovaj čin SDP-a i ostalih klubova je patriotski čin. Mi bismo radije raspravljali o nekim drugim stvarima, kako liječnicima dignuti plaće i platiti im prekovremene sate, kako dodatno pomoći poduzetnicima, kako dignuti neoporezivi dio dohotka ili kako reformirati javnu upravu i pravosuđe, no ništa od toga nije moguće prije nego svi zajedno stanemo u borbu protiv korupcije - istaknula je Ahmetović naglasivši kako "ne postoji neka veća afera, a da u nju nije umočen Ćorić."

- On je kapetan HDZ-ove korupcijske reprezentacije - dodala je nabrojavši Ćorićeve krimene zbog kojih u Vladi više ne može biti. 

- Afera vjetroelektrane - neosnovano je ubrzao proces realizacije projekta protivno mišljenju vlastite uprave za zaštitu prirode i Hrvatske agencije za okoliš i prirodu, ignorirajući potrebu za studijom o utjecaju na okoliš. Afera nacionalnog parka Krka - ponovno je imenovao ravnateljicu Nellu Slavicu unatoč presudi Upravnog suda o poništenju odluke o imenovanju. Potpisao je i to krio od javnosti Memorandum između Janafa i INA-e, kojim se omogućuje transport nafte u Mađarsku, a o riječkoj rafineriji ni spomena - nabrojala je Ahmetović dodavši kako je protiv Ćorića i Povjerenstvo za sukob interesa pokrenulo postupak zbog povezanosti s predsjednikom Uprave Janafa, Draganom Kovačevićem. 

- Sudjelovao je u imenovanju predsjednika Uprave, a svojevremeno se s njim družio, jeo i pio u njegovom privatnom klubu - rekla je dodavši na listu i LNG terminal u Omišlju. 

Ministar Ćorić: 'Ne mislim da štetim radu Vlade. Da mislim tako, ne bih danas bio ovdje'
Ministar Ćorić: 'Ne mislim da štetim radu Vlade. Da mislim tako, ne bih danas bio ovdje'

- Ministar Ćorić tvorac je HDZ-ovog gospodarskog programa, upravo je on od premijera dobio enormno povjerenje usprkos svim teretima na leđima. Taj program se i provodi, nebriga za okoliš, masne provizije, predaja energetske suverenosti u ruke Mađara...Ćorić kaže da se učinci njegova rada vide na svakom koraku i to je točno, posebno na lokaciji u Slovenskoj 9 - dodala je naglasivši kako HDZ neće ušutkati oporbu.

- Vlada će morati objasniti svaku kunu koja je netragom nestala - poručila je. 

Sandra Benčić (Možemo) također je naglasila kako korupcija ima samo jedno ime - a to je HDZ.

- Sama činjenica da je omogućavanje investitoru u Krš-Pađene da zadrži status povlaštenog proizvođača električne energije po tarifi koja je 118 puta veća od ove koja danas vrijedi i po tome što je Ćorić izbio iz džepova građana minimalno 1,2 milijarde kuna, a govori se i o dvije milijarde u narednih 14 godina, sasvim je dovoljno za njegovu političku odgovornost - poručila je dodavši kako je Ćorić samo ove godine izdao i niz koncesija za istraživanje nafte i plina do 2040.

Dok se premijer hvali, oporba ga opet proziva zbog korupcije, klijentelizma i stanja zdravstva
Dok se premijer hvali, oporba ga opet proziva zbog korupcije, klijentelizma i stanja zdravstva

- Mi ćemo morati reducirati eksploataciju fosilnog goriva i tim investitorima ćemo morati nadoknađivati štetu, zato što je Hrvatska jedna od potpisnica energy chartera. Prodajom nafte Mađarima, nadalje, po cijeni po kojoj je prodana, postoje procjene da se radi o nekoliko 10-aka milijuna dolara koje smo izgubili samo na tom poslu - dodala je.

Predsjednica GLAS-a, Anka Mrak-Taritaš, naglasila je kako premijer Andrej Plenković mora doći u Sabor i jasno reći zašto brani ministra.

- On je njegova odgovornost i hajmo vidjeti koji su to njegovi argumenti za sve ove Ćorićeve nepodopštine - rekla je. 

Ako hoda kao patka, izgleda kao patka, onda se očito i radi o patki, poručuje Dario Zurovec (Fokus).

- Ako se netko druži s ljudima, koji su duboko u koruptivnim radnjama, ako su one česte i ako se povezuju uvijek s istim imenom, onda je to ime duboko, duboko umočeno u korupciju - rekao je naglasivši kako nam na čelu države trebaju sposobni ljudi, a ne premijerovi prijatelji.

Petrov: Podržat ćemo prijedlog za opozivom ministra Ćorića
Petrov: Podržat ćemo prijedlog za opozivom ministra Ćorića

Hrvoje Zekanović, predsjednik Suverenista, dodao je i kako godinama kasnimo s uspostavom regionalnih centara za zbrinjavanje otpada, nemamo nijedan zaštićeni krajolik te da se ulaže u vjetroelektrane, umjesto u solare.

- Milijarde kuna se daju, poklanjanju, stranim investitorima za vjetroelektrane koje nisu isplative i koje čine krajobraznu štetu. Otiđite u Krš-Pađene i vidjet ćete stravu i užas - rekao je.

Premijer Plenković poručio je ovih dana SDP-u da je upravo vlada Zorana Milanovića tarife mijenjala dan prije sklapanja ugovora, a Ahmetović poručuje kako je tada ministar bio HNS-ov Ivan Vrdoljak. 

Siguran sam da premijer Andrej Plenković ne krši zakon...
Siguran sam da premijer Andrej Plenković ne krši zakon...

- Mene baš čudi da premijer nije pokrenuo kazneni postupak protiv Vrdoljaka, a to je vjerojatno zbog toga što mu je on super žetončić u Vladi, a ne zaboravimo i da je to stranački kolega Dragana Kovačevića - rekla je.

Iako su svjesni da od smjene Ćorića neće biti ništa jer nemaju dovoljno ruku za to, ovim činom barem žele otvoriti raspravu o njemu u Saboru i podsjetiti javnost na sve njegove afere.

- Oporba je proteklih godina pokretala pitanja povjerenja mnogim ministrima, premijer ih je zdušno branio, a svjedoci smo da su mnogi ipak morali otići zbog koruptivnih afera. Tako će i ministar Ćorić - poručila je Ahmetović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 15
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...