To je to što me zanima!

Sve što trebate znati o ključnoj utakmici 'vatrenih': Tko sudi, koji nam je međusobni omjer...

Hrvatska nakon dva kola SP-a ima sve u svojim rukama. Bod protiv Belgije dovoljan nam je za plasman u osminu finala. Ali o bodu ne razmišljamo, kažu 'vatreni'. Evo sve što trebate znati o utakmici...
Vidi originalni članak

Hrvatska u četvrtak od 16 sati igra posljednju utakmicu grupne faze Svjetskog prvenstva. Protivnik je Belgija i nama je računica jasna. Za osminu finala dovoljan nam je i bod, dok nas u nekim scenarijima tamo može poslati i poraz. Naš stožer iz Katra zadnjih dana najavljuje da Hrvatska neće kalkulirati. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

S druge strane, Belgija mora igrati na pobjedu, a iz njihovog tabora zadnjih dana dolaze informacije o sukobima igrača, otrovnoj atmosferi, izdajicama...

OLA ZA 24SATA Olić: Igrao sam s De Bruyneom i posebno ga pamtim po jednome

Krenimo s pregledom svih stvari koje trebate znati uoči odlučujućeg dvoboja za Hrvatsku...

Što kažu izbornici?

Martinez je puno toga napravio u ove četiri godine, odveo do prvog mjesta Fifine ljestvice, sjajan je trener i znat će kako se postaviti protiv Hrvatske. Ali mi imamo svoju kvalitetu i od toga ne smijemo odustajati. Ako igrate protiv De Bruynea, Lukakua, Hazarda, ne smije vas zavarati ni priča o krizi. To je pila naopako, idemo sutra spremni u rat, poručio je naš izbornik Dalić uoči dvoboja s Belgijom. Što je još rekao PROČITAJTE OVDJE.

Džentlmen, dijelim vrijednosti koje njeguje, kad je došao, došao je u kaotičnom trenutku kad se Hrvatska borila za SP. Imao je jasne smjernice za igrače, nastavi je tako... Svi govore o toj momčadi, Perišić, Kramarić, ima novih igrača koji dolaze, ne mogu ga dovoljno nahvaliti, nemam dovoljno dobrih riječi. Hrvatska ima veliku generaciju, a tako malu naciju, rekao je Roberto Martinez. Što je još rekao PROČITAJTE OVDJE

VIJESTI IZ KATRA Francuzi i Australci prošli dalje, Tunis savladao 'tricolore' i ispao

Koga očekujemo u prvih 11 Hrvatske?

Odigrali smo dobro i oni koji su počeli i ušli dali su doprinos. Vidjet ćemo tijekom treninga i sutra što ćemo napraviti. Nemamo puno razloga bilo što mijenjati, ali imamo još trening pa ćemo analizirati i donijeti najbolju odluku, poručuje Zlatko Dalić.

ZANIMLJIVE PORUKE Srbi o 'opštem haosu': Sve je teorija zavjere, a Piksi je pustio supruge u reprezentativni kamp

Mogući sastav (4-3-3): Livaković - Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa - Brozović, Modrić, Kovačić - Kramarić, Livaja, Perišić.

Što je još rekao na presici PROČITAJTE OVDJE.

Tko sudi utakmicu?

Anthony Taylor (44) sudit će utakmicu Hrvatska - Belgija! Radi se o ponajboljem engleskom sucu, uz Michaela Olivera jedinog iz Premier lige na ovom Svjetskom prvenstvu.

MOŽE! Olmo: Hrvatska i Španjolska igrat će u finalu Mundijala

Tayloru je ovo Svjetsko prvenstvo prvo u sudačkoj karijeri, a ujedno će i prvi put uopće suditi hrvatskoj reprezentaciji, u ključnoj utakmici za prolazak skupine u četvrtak od 16 sati. Prošle godine na velikim natjecanjima debitirao je na Europskom prvenstvu.

- On je uniformiran sudac, od deset utakmica svih deset odsudit će na identičan način - rekao je HRT-ov sudački stručnjak Marijo Strahonja.

Tayloru će asistirati sunarodnjaci Gary Beswick i Adam Nunn, a četvrti sudac bit će Istvan Kovacs. Marco Fritz, Tomasz Kwiatkovski, Rafael Foltyn i Benoit Milot bit će u VAR sobi. Više o sucima PROČITAJTE OVDJE.

A što kažu stručnjaci?

Hrvatskoj dajem prednost, veliku prednost. Mi smo maestralno odradili utakmicu s Kanadom, dok se Belgijanci muče. Nisu pravi, to se vidi. OK, ne smijemo ih podcijeniti, to može biti "pila naopako", ali pouzdano znam kako su odnosi u njihovom kampu loši. Nema tu tučnjava kao što se piše po raznim medijima, ali odnosi nisu idilični, o tome mi svakodnevno pričaju i belgijski novinari i moji tamošnji prijatelji - kaže nam Branko Strupar. 

VIDEO: SRPSKA LEGENDA PROMAŠILA SVE Lupetao u studiju RTS-a: 'Borjan neće primiti gol, Hrvatska je u padu...' Pa se posuo pepelom

Što nam je još rekao legendarni napadač PROČITAJTE OVDJE.

Gromada. Jedva je prošao kroz vrata. Kao da guraš zid, kaže Jurica Buljat, a Hrvoje Vejić je naglasio: 'Da se ponovno rodim, uzor bi mi bio Joško Gvardiol! Volio bih igrati kao on. Joško može zaustaviti Lukakua'

KONFUZIJA U KATRU Fifa tvrdi jedno, zaštitari drugo: Jesu li zabranjene dugine boje?

Što su još bivši hajdukovci ispričali PROČITAJTE OVDJE.

U kojim dresovima nastupamo?

U Katru će Hrvatska sve tri utakmice grupne faze odigrati u kvadratićima. Razlog je, između ostalog, i taj što na novim dresovima, koje su naši reprezentativci predstavili protiv Danske prije dva mjeseca, prevladava bijela boja pa mogu igrati protiv reprezentacija koje imaju crvene dresove. A to su upravo Maroko, Kanada i Belgija. 

Kako smo prolazili u 3. utakmici skupina na SP-u?

Na premijernom nastupu na SP-u u Francuskoj, u za nas 'nebitnoj' utakmici, u 3. kolu poraženi smo od Argentine 1-0. Zabio je Pineda.

Ni na idućem SP-u, onom u Japanu i Koreji, nismo prošli ništa bolje u 3. utakmici po skupinama. Opušteni Ekvador izbacio je Vatrene sa SP-a golom Mendeza...

DANAS KREĆE RASPLET Kalkulacije uoči zadnjeg kola: Što komu igra za osminu finala?

SP 2006 u Njemačkoj u 3. kolu opet nam donosi razočaranje. Samo 2-2 protiv Australije značilo je da se vraćamo kući prije drugog kruga. Pamtimo tri žuta Josipu Šimuniću.

Skačemo na 2014. godinu. U zadnjem kolu idemo na Meksiko i pobjeda nas vodi u 2. krug. Ali do nje nismo došli. Meksikanci su nas slomili pred kraj utakmice, završilo je njihovom pobjedom 3-1. 

Ali 2018. godine, eto pobjede u 3. utakmici po skupinama! Badelj i Perišić srušili su simpatične Islanđane...

Povijest dvoboja Hrvatske i Belgije

Hrvatska i Belgija do sada su osam puta igrale međusobno, a svaka reprezentacija ima po tri pobjede, dok su dva susreta završila bez pobjednika.

U četvrtak će na stadionu Ahmad bin Ali prvi put odmjeriti snage i na nekom velikom natjecanju, a dodajmo kako Hrvatska u službenoj utakmici nije pobijedila Belgiju 19 godina.

SVE NA JEDNOM MJESTU Raspored i rezultati SP-a 2022. Argentina osvojila treći naslov

Posljednji put "Vatreni" i "Crveni vragovi" su igrali u lipnju prošle godine u Bruxellesu. Bila je to generalna proba uoči EURO-a, a domaćin je slavio s 1-0 golom Romelua Lukakua u 38. minuti.

Prvi dvoboj igran je u Bruxellesu 2. rujna 2000. godine u kvalifikacijama za SP u Japanu i Južnoj Koreji. Susret je završio bez pogodaka, a hrvatsku vrstu je vodio Miroslav Blažević.

Uzvrat je bio 6. listopada iduće godine na stadionu Maksimir. Ćiro nije dočekao uzvrat, dobio je otkaz nakon remija protiv Škotske, a reprezentaciju je preuzeo Mirko Jozić. Hrvatska je slavila s 1-0 golom Alena Bokšića u 82. minuti, a "Vatreni" su tom pobjedom izborili plasman na SP.

'NEĆE MU BITI LAKO' Šeik mahao Brazilki, a reakcija supruge nasmijala je mnoge

Slijedile su dvije utakmice u kvalifikacijama za EP u Portugalu 2004. godine, a Hrvatsku je vodio Otto Barić.

U prvom susretu, u ožujku 2003. u Zagrebu, Hrvatska je deklasirala suparnika s 4-0. Na toj se utakmici zlatnim slovima u povijest hrvatskog nogometa upisao Dado Pršo. Zadranin je debitirao za "Vatrene" i zabio gol. Strijelci su bili i Darijo Srna, Tomislav Marić i Jerko Leko.

U uzvratu u Bruxellesu Belgija je pobijedila s 2-1. Dvostruki strijelac za "Crvene vragove" bio je Wesley Sonck (34, 42), a za Hrvatsku je pogodio Dario Šimić (36).

Slijedio je prijateljski susret u ožujku 2010. godine, a Hrvatska je u Bruxellesu pobijedila 1-0 golom Nike Kranjčara u 63. minuti, a momčad je vodio Slaven Bilić.

Uslijedila su još dva ogleda u kvalifikacijama za SP 2014. godine. U Bruxellesu je u rujnu 2012. bilo 1-1. Poveli smo pogotkom Ivana Perišića, a izjednačio je Guillaume Gillet koncem prvog dijela.

U uzvratu u Zagrebu Belgija je pobijedila 2-1. Romelu Lukaku je zabio dva gola (15, 38), dok je za Hrvatsku strijelac bio Niko Kranjčar (83).

NEK' SVE TREŠTI! Ovo je zvučnik koji je HNS kupio igračima! Otkrivamo koliko košta i što 'vatreni' puštaju...

Belgija je tom pobjedom osigurala prvo mjesto, a hrvatska vrsta je put prema Brazilu tražila u dodatnim kvalifikacijama protiv Islanda. Igor Štimac je vodio obje utakmice protiv Belgije, no nakon remija protiv Škotske je dobio otkaz, a momčad je preuzeo Niko Kovač.

2. rujna 2000.: Belgija - Hrvatska 0-0 (kvalifikacije za SP)
6. listopada 2001.: Hrvatska - Belgija 1-0 (kvalifikacije za SP)
29. ožujka 2003.: Hrvatska - Belgija 4-0 (kvalifikacije za EP)
10. rujna 2003: Belgija - Hrvatska 2-1 (kvalifikacije za EP)
3. ožujka 2010: Belgija - Hrvatska 0-1 (prijateljska)
11. rujna 2012: Belgija - Hrvatska 1-1 (kvalifikacije za SP)
11. listopada 2013: Hrvatska - Belgija 1-2 (kvalifikacije za SP)
6. lipnja 2021: Belgija - Hrvatska 1-0 (prijateljska)

Gdje gledati utakmicu?

Prijenos utakmice je 1. prosinca od 16 sati na HRT2. Emisija počinje sat vremena ranije, dok će susret Maroka i Kanade biti dostupan na platformi HRTi.

Idemo li u osminu finala i s kojeg mjesta, doznat ćemo u četvrtak. Ako budemo drugi, igrat ćemo 5. prosinca, a ako osvojimo skupinu, igramo dan kasnije. Oba dana u onom terminu od 16 sati. 

Gdje se igra utakmica?

Protiv Belgije igramo na stadionu Ahmad Bin Ali u Al Rayyanu.

Stadion Ahmed bin Ali na kojem ćemo snage odmjeriti s Belgijom već je bio izgrađen, ali doživio je “sitne” promjene. Kapacitet mu se s 21.282 mjesta povećao na 44.740, a obavija ga multimedijalna fasada, na kojoj će 24 sata na dan trajati program vezan uz SP.

Idi na 24sata

Komentari 41

  • Blaženi Alojzije Stepinac1 01.12.2022.

    Sve što trebam znati je da zastava 🇭🇷 nije samo komad platna 🇭🇷🇭🇷✌️iznad svega Hrvatska 🙏

  • jamesbond7777 01.12.2022.

    3:1za Belgiju 🇭🇷🇭🇷🇭🇷🇭🇷

  • S1412 01.12.2022.

    Gol rijesi Livaja!

Komentiraj...
Vidi sve komentare