Obavijesti

Sport

Komentari 7

Belgijski izbornik: Zlatko Dalić je džentlmen, a ne znam tko je naručio tu priču o tučnjavi...

Belgijski izbornik: Zlatko Dalić je džentlmen, a ne znam tko je naručio tu priču o tučnjavi...

Impresioniran sam utakmicom s Francuzima u Ligi nacija, idete protiv svih favorita, borite se za loptu. Imate hrabrost, zajedništvo, Lovren se vratio i daje dodatnu vrijednost. Sjajan posao radi vaš izbornik, rekao je Martinez

VIDEO

Kada je ples kuglica u travnju ove godine spojio Hrvatsku i Belgiju u skupinu F, mnogi su pomislili kako će zadnje kolo grupne faze biti bitka za prvo mjesto. No, vrlo vjerojatno jedna od ove dvije reprezentacije ispast će u skupini.

Hrvatska i Belgija u četvrtak od 16 sati igraju na Ahmed bin Ali stadionu. Vatreni imaju četiri boda i za osminu finala dovoljan je bod, dok 'crvenim vragovima' igra pobjeda. 

Posljednjih dana piše se o katastrofalnoj atmosferi u belgijskoj reprezentaciji i svađama igrača, a uoči ključne utakmice, pred novinare izašao je izbornik Roberto Martinez.

Kakva je situacija u momčadi? 

- Ništa se ne mijenja, mi imamo neke standarde, nismo zadovoljni učinkom, nismo bili sretni ni igrači ni mi u stožeru. Ovo je okružje koje traži učinak, pretjerano obraćamo pozornost na glasine, a važno je da počnemo mijenjati. Momčad mora biti svjesna da nisu važne glasine, ovo je najveći sportski događaj na svijetu, neke zemlje kao Francuska su startale dobro, bilo je priča na naslovnicama i kod njih, ali naši novinari više traže loše vijesti nego da nas podrže. Ovo je najbolja generacija, nadajmo se da će navijači podupirati nas i dalje. 

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group F - Belgium v Morocco

De Bruyne i Lukaku nisu na svojoj razini. Zašto vjerujete da će sutra biti?

- U nogometu ne igraju dva ili tri igrača, morate imati najmanje 15 najboljih i 11 njih odabrati. To je pristup koji njegujemo. Svi naši igrači moraju se razvijati na utakmicama i van njih, na utakmici protiv Maroka imali smo dobre trenutke, ali nismo bili tamo gdje smo trebali. Vjerujem u čaroliju, ovo je okružje najboljih na svijetu i treba biti kompetitivan. Premalo smo uživali, igrači su se bojali poraza, a tako se ne može razvijati. Govorili smo da ne možemo i ne smijemo izgubiti a treba razmišljati o pobjedi. Protiv Hrvatske je idealna prilika za pobjedu, da pokažemo da smo jedna od najboljih reprezentacija na svijetu. Znamo kako Hrvatska ima sinergiju s izbornikom, a nama je to izazov. 

Razgovarali ste s Dalićem, kakav vam je ostavio dojam?

- Džentlmen, dijelim vrijednosti koje njeguje, kad je došao, došao je u kaotičnom trenutku kad se Hrvatska borila za SP. Imao je jasne smjernice za igrače, nastavi je tako... Svi govore o toj momčadi, Perišić, Kramarić, ima novih igrača koji dolaze, ne mogu ga dovoljno nahvaliti, nemam dovoljno dobrih riječi. Hrvatska ima veliku generaciju, a tako malu naciju. 

FIFA World Cup Qatar 2022 - Group F - Belgium v Canada

Lukaku je važan u momčadi, ne samo kad su u pitanju golovi, nego i kontinuitet. Kako bi moglo utjecati njegovo odsustvo na momčad?

- On je jako važan adut. On je povijesno gledano jedan od najboljih strijelaca u belgijskoj momčadi. Lider je, igrao je na puno važnim turnirima i prvenstvima. Da bude spreman.. Moramo vidjeti koliko dugo može igrati, o tome ćemo razmišljati. 

Nešto više o Hrvatskoj, kako igraju, jeste li gledali utakmice. Svi pričaju o igri, dinamici, posjedu lopte?

- Imamo dosta dobrih primjera, impresioniran sam utakmicom s Francuzima u Ligi nacija, idete protiv svih favorita, borite se za loptu. Imate hrabrost, zajedništvo, Lovren se vratio i daje dodatnu vrijednost. Sjajan posao radi vaš izbornik koji je uvijek prisutan i uvijek iza vas. Imate najbolji vezni red, ali ste konkurentni u svakoj važnoj utakmici.

Priče u medijima o sukobu u momčadi?

- Ne znam tko je to naručio, ali da sam ja, suparnička momčad ili novinar, koji podupire suparnika, išao s tom pričom, možda je u tome netko i uspio...

FIFA World Cup Qatar 2022 - Belgium Press Conference

Kako se osjećate sada, imali ste nekoliko odličnih godina, je li ovo kraj ciklusa?

- Da budem iskren, mislim da ovo nije trenutak za to. Ne mogu govoriti o sebi i svom radu, prirodno je osjećati razočaranje, izgubili smo 2-0 od Maroka i to nema dobar odjek u javnosti, ali radim 17 godina ovaj posao i znam da u svlačionici imate ponekad takvu situaciju. Čak i ako niste bili najbolji imate mogućnost popraviti se u trećoj utakmici. Ovo je SP, mogućnost da uživamo. Nije ni SP nešto što traje vječno, završit će i vidjet ćemo rezultat. Važno je biti s momčadi, davati im potporu...

Govorili ste o načinu razmišljanja vaših igrača, da se ne smiju bojati poraza nego misliti o pobjedi? 

- Ovdje smo zbog pobjede, ako ne, počinju sumnje, ne znam volim li ovo što radim, očekivanja od Belgije su da pobjedi, da igra dobro. Ako niste dobri onda se situacija mijenja, doći ćete u situaciju da kao momčad reagirate, počnete opet uživati u nogometu i da u tom trenutku počinje SP ponovno. Na temelju iskustava prvih utakmica, nitko nije odmah spreman. To je proces...

Znate što se događalo u zlatnoj generaciji Belgije, vidite li paralelu s ovim sada?

- Kad sam došao govorilo se o zlatnoj generaciji. U Meksiku 1986. smo pokazali iznimnu posvećenost, puno ih je napustilo Belgiju, igrali su u najboljim ligama, osmorica po 100 nastupa. Courtoisu će biti 100. nastup protiv Hrvatske. Ovo je zlatna generacija, osvojili smo broncu 2018., četiri godine na Fifinoj ljestvici bili smo broj jedan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 7
VIDEO

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!
'MODRIMA' DERBI SEZONE

Rijeka - Dinamo 1-2: 'Modri' jure prema obrani titule prvaka nakon preokreta na Rujevici!

Rijeka je povela pred 8118 gledatelja na Rujevici golom Marka Pjace iz penala u 50. minuti. Petković je sjajno naciljao iz slobodnjaka u 75. minuti za izjednačenje, a Hoxha je u 89. zabio za vodstvo nakon što je ušao

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka
KALKULACIJE

Evo što treba Dinamu do kraja sezone da obrani naslov prvaka

Ako bi obje momčadi na kraju sezone imale isti broj bodova, Dinamo tu bolje stoji jer su 'plavi' od četiri međusobna derbija ove sezone pobijedili u tri (2-1, 1-0, 2-1), a jednom je bilo neriješeno (2-2)
VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima
LUDNICA U ZAGREBU

VIDEO 24sata na Dinamovom noćnom slavlju: BBB iznenadili igrače, Ristovski pjevao s njima

Nekoliko stotina navijača dočekalo je 'plave' na Maksimiru nakon pobjede Dinama nad Rijekom u derbiju. Tamo su pjevali i slavili, a cijela fešta nije predugo trajala, ipak je već bilo debelo iza jedan sat ujutro...