Komentari 0

5 stvari koje uvijek trebaš imati kod sebe na putovanju

5 stvari koje uvijek trebaš imati kod sebe na putovanju

Ljeto osim uživanja i odmora često donosi i neugodne situacije poput uboda insekata, borbe s komarcima i krpeljima, opekotine od meduza, mučnine na putu, pretjerano znojenje. Zdrava Krava podsjeća što trebaš imati uz sebe za bezbrižno putovanje

Uz sredstva za zaštitu od insekata, sredstva protiv rehidracije i probavnih tegoba, pametno je pripremiti i  kapi za oči i nos, vlažne maramice i tablete protiv mučnine na putu.

Sredstva za zaštitu od insekata

Vodootporni flasteri, zavoji, sterilne komprese, sredstva za čišćenje rana (za dezinfekciju ili antiseptik) i  sredstva protiv uboda komaraca neizostavan su dio svake ljetne putne ljekarne. Sredstva za zaštitu od insekata (repelenti) primjenjuju se nanošenjem na kožu, djeluju do tri sata, nakon čega se ponovno nanose. Repelenti u obliku losiona ili mlijeka dodatno će hidratizirati tvoju kožu, a ako si izrazito osjetljiva na mirise koristi repelente u obliku flastera. Ne zaboravite nabaviti aparat koji mirisom tjera komarce iz sobe radi lakšeg sna.

Sredstva koja se primjenjuju nakon uboda komaraca su različiti gelovi koji ugodno hlade i sprečavaju crvenilo, oteklinu i svrbež na mjestu uboda. Preparati na  bazi kamilice, nevena ili aloe vere imaju izrazito umirujuće djelovanje.  Ona se primjenjuju i nakon opekotina od morskih žarnjaka (meduza, vlasulja), a pomažu i ako dođe do opeklina od sunca. Ipak, ako nakon ubuda meduze ili vlasulje primjetiš čudnu reakciju na koži, što prije potražite liječničku pomoć.

Otopina za rehidraciju i medicinski ugljen

Zbog promjene uobičajnog načina prehrane, promjene okoline i uzbuđenja zbog putovanja, često se javljaju proljevi i zatvori. Tijekom proljeva, povraćanja, visoke temperature ili intenzivnih znojenja iz organizma se osim tekućine, gube i soli (elektroliti) koje je neophodno nadoknaditi. Na putovanje ponesi prah s kojim se može napraviti otopina za oralnu rehidraciju kojom se nadoknađuju i tekućina i soli.

Ako si sklona mučnini i povraćanju tijekom putovanja, na put obavezno ponesite antiemetike. Tablete se uzimaju pola sata prije vožnje i mogu se uzeti više puta na dan. Na tržištu postoje i narukvice sa akupresurnim djelovanjem koje ublažavaju mučnine. Na dalekim putovanjima često se javlja slučaj trovanja hranom.Već kod prvih simptoma trovanja potrebno je popiti otopinu medicinskog ugljena koju možeš nabaviti u gotovo svakoj ljekarni. Medicinski ugljen veže na sebe patogene bakterije, a na tržištu se nalazi u granulama i tabletama, koje je potrebno otopiti u vodi kako bi bile aktivne.

Kapi za nos i oči   

Ako imaš problema sa začepljenjem uha prilikom kupanja, čepići će spriječiti prodor vode, a ako voda ipak dospije u uho, najbolje je uho isprati kapima za sušenje uha. Ako ipak dođe do upale uha, nos treba kapati kapima za nos kako bi se smanjio pritisak na uho ili potražiti liječničku pomoć. Tijekom ljetnih vrućina, oči su nam često crvene, nadražene i suhe zbog izloženosti klima-uređajima. Dobro je uvijek uz sebe imati kapi za oči koje će ih navlažiti. Sredstva za osobnu higijenu poput dezinfekcijskih maramica i dnevnih uložaka uvijek dobro dođu na putu.

Nigdje bez vlažnih maramica

Vlažne maramice ti uvijek trebaju biti pri ruci bilo samo zato da se osvježiš zbog pojačanog znojenja ili da ukloniš šminku prije kupanja ili saniraš štetu nastalu prolijevanjem soka, dezinfekcije ruku prije jela ili uklanjanja nečistoća s kože radi nanošenja zaštitnih sredstava. Prednost je i što na tržištu postoje vlažne maramice za različite namijene te tipove kože. Razloga za korištenje vlažnih maramica sigurno neće nedostajati, a na tebi je da se opskrbiš njima kako bi tvoje putovanje proteklo što ugodnije.