Obavijesti

Djevojčica: Došli smo u suzama, odlazimo s osmjehom

Djevojčica: Došli smo u suzama, odlazimo s osmjehom
3

Ovo je priča obitelji sa Kosova koja je doživjela neizmjernu sreću zbog ozdravljenja četrnaestogodišnje djevojčice sa dijagnozom idiopatske skolioze sa 140 stupnjeva iskrivljenja

Nakon ponuda iz jakih europskih zdravstvenih centara, odlučili su se za liječenje u Hrvatskoj. Priča koja slijedi dokazuje da su donijeli ispravnu odluku.

Qendresa je rođena kao zdravo dijete mlade kosovske obitelji u Prištini. U četvrtom razredu osnovne škole, sa njenih 11 godina, učiteljica je primijetila da se Qendresin položaj tijela prilikom sjedenja razlikuje od položaja tijela ostale djece. Na specijalističkom pregledu dijagnosticirana je skolioza sa početnih 29 stupnjeva iskrivljenja .

Za ispravljanje iskrivljene kralježnice liječnici su propisali nošenje korzeta. Trogodišnje nošenje korzeta bilo je za Qendresu bolno iskustvo. Opisuje ga kao oklop sa milion bodljika koje nemilosrdno pikaju po tijelu. Zbog neizdrživih bolova, Qendresa odustaje od nošenja korzeta nakon čega se zdravstvena situacija drastično pogoršava. Obzirom da u Prištini ne postoji bolnica niti stručnjaci koji se bave tako teškim slučajevima deformiteta kralježnice, u Kosovskoj privatnoj klinici obitelj Gashi dobiva preporuku za liječenje u inozemstvu.  Ponude za liječenje dobivene su iz Turske, Austrije...ali svi su nudili ispravljanje kralježnice do 50%. Jedino je iz Zagreba od  prof. dr. Vladimira Kovača iz Specijalne bolnice Arithera pristigla informacija da se mogu napraviti operacijski zahvati kojima će se deformitet kralježnice ispraviti i do 90%. Obitelj Gashi nije dvojila. Veliki postotak izlječenja, operater sa jakim preporukama liječnika iz struke, bolnica sa idealnim uvjetima za liječenje, konkurentna cijena, blizina destinacije, poznavanje jezika...sve su to bili argumenti presudni za odluku da se Qendresa liječi u Zagrebu. 

Kosovsko ministarstvo zdravstava je preuzelo financiranje Qendresinog liječenja. Da bi i otac i majka mogli otputovati sa Qendresom i biti joj potpora  tijekom liječenja, pobrinula se lokalna zajednica – novac se prikupljao u školi, susjedstvu, donacijama od tvrtki, a Specijalna bolnica Arithera za majku je osigurala besplatan smještaj. Mediji su pripomogli objavivši priču o Qendresi i potaknuli solidarnost koja je urodila plodom i omogućila da otac Naim i majka Fatemire doputuju s Qendresom u Zagreb i budu s njom tijekom svih faza njezinog liječenja.

Prvi susret sa prof. Kovačem i djelatnicima Specijalne bolnice Arithera za malu Qendresu i njenu obitelj ostao je nezaboravan. Pažnja s kojom je obitelj primljena i povjerenje koje prof. dr. Kovač ulijeva svojim pacijentima dodatno su osnažile ovu obitelj pred teškim trenucima liječenja koji su trebali uslijediti. Brza preoperativna priprema, prva a potom i druga operacija, brzi oporavak i dizanje djevojčice na noge već dan nakon druge operacije– sve ovo dogodilo se u 30-tak dana njenog boravka u Aritheri.

„Ovih 32 dana provedena u Specijalnoj bolnici Arithera za mene su nezaboravna. Toliko pažnje, iščekivanja, utjehe i na kraju sreće nisam mogao ni sanjati da će nam se dogoditi. Za mene je prof. dr. Kovač čudotvorac. Vratio je mojoj maloj djevojčici  vjeru u život i osmjeh na lice.“ ističe otac djevojčice Naim Gashi. Telefon ovog čovjeka ne prestaje zvoniti.  Zovu ga prijatelji, rođaci, susjedi, poznati i nepoznati iz cijelog Kosova i svi se raspituju o zdravlju hrabre Qendrese. Sreća zbog uspjelih operacija je neizmjerna. Jedva čekaju povratak i doček koji im je već najavljen gdje će Qendresu dočekati kao malog heroja. 

Već nakon prve operacije promjene na Qendresinom tijelu bile su očite. Njezin pogled u ogledalo rezultirao je vriskom nevjerice i povikom „Zar sam to ja!?“. Nakon završne operacije, u samo nekoliko dana Qendresa je dobila 19 cm na visini, ispravljena leđa, uspravan stav....za ovu djevojčicu to je neprocjenjivo. Za cijelu obitelj to je njeno ponovno rođenje. Nakon rehabilitacije, oporavka i odmora, Qendresa će se vratiti u školske klupe i nastaviti svoj životni put.

Ravnateljica Specijalne bolnice Arithera, Arijana Hegediš Došen:

Ovo uspješno liječenje još je jedan dokaz da su hrvatske privatne bolnice spremne za prihvat vrlo teških pacijenata iz cijeloga svijeta. Uvjeti u kojima se odvija liječenje, metode liječenja i stručnost naših liječnika iznadprosječne su  za hrvatske prilike, a svakako stojimo uz bok najjačih europskih medicinskih centara. U Qendresinom slučaju radi se o skoliozi sa vrlo visokim postotkom iskrivljenja. Osim liječenja skolioze specijalizirani smo za liječenje svih ostalih deformiteta na kralježnici, kao i drugih teških ortopedskih dijagnoza. Nakon operativnih zahvata provodimo kompletnu rehabilitaciju do konačnog izlječenja pacijenta.  Radi se doista o sofisticiranim tehnikama liječenja dostupnim samo u najjačim zdravstvenim ustanovama u svijetu. Stručnost naših liječnika nadaleko je poznata i izvan granica Hrvatske i regije. Poznato je da ovoga trenutka u Hrvatskoj na operaciju skolioze čeka oko 300 djece, liste čekanja su do 6 godina. Veliki broj djece šalje se na višestruko skuplje liječenje u inozemstvo. Resursi za liječenje postoje i u Hrvatskoj. 

Prof. dr. sc. Vladimir Kovač

Kod Qendrese se radilo o ekstremnoj skoliotičnoj deformaciji od 140 stupnjeva.  Ako znamo da je 40 stupnjeva donja granica za operaciju onda je jasno da 140 stupnjeva predstavlja deformaciju koja ugrožava život.  Zahtjev za liječenje je poslan u više svjetskih centara koji su predviđali korekciju od 50%.  Mi smo se odlučili za 2 operacije u razmaku od 7 dana.  Obje operacije su ukupno trajale oko 9 sati. Praktično smo kralješnicu sa prednje i  stražnje strane rastavili i ponovno je sastavili u korigiranom položaju.  Makon operacije Qendresa je  „narasla“  19 cm, postigli smo izuzetno dobru korekciju od preko 80%. Da je Qendresa bila u boljoj fizičkoj kondiciji  te sa većom čvrstoćom koštanog tkiva, rezultat bi vjerojatno bio i bolji.  No i ovako, uz manje estetske zahvate u budućnosti, deformacija će biti jedva zamjetljiva, a Qendresa će pred sobom imati punu kvalitetu života, bez posebnih ograničenja u budućnosti. Ova operacija pokazuje da se i u maloj bolnici poput Arithere, uz dobru organizaciju  mogu ostvariti svi uvjeti potrebni za vrhunsku kirurgiju. Također,  dokazali smo se kao europska best buy destinacija gdje se uz optimalne cijene mogu postići najbolji mogući rezultati liječenja.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...
ŽIVOTNA BORBA

Bivši Dinamov golman: Bolest je neizlječiva, umrijet ću! Želim još jednom pogledati Dinamo...

Georg Koch boluje od raka, dijagnosticirali su mu ga u travnju 2023. i dali mu šest mjeseci života. 'Hej, doktore, još sam ovdje!', poručio je
Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.