Obavijesti

Dođite na zelenu zabavu Gradskog vrta Velika Gorica

Dođite na zelenu zabavu Gradskog vrta Velika Gorica
1

Uzgajanje hrane u vrtovima usred gradova već nekoliko godina je svjetski trend zdravog života, te sigurne i jeftine hrane, a toj revoluciji priključuje se Velika Gorica

Uzgajanje hrane u vrtovima usred gradova već nekoliko godina je svjetski trend zdravog života, te sigurne i jeftine hrane, a toj zelenoj urbanoj revoluciji na velika vrata pridružila se i Velika Gorica. U petak, 8. svibnja, Grad tako sve poziva na zabavu i svečano otvorenje svog prvog Gradskog vrta u Zadarskoj ulici bb, u kojem će Velikogoričani praktično na pragu svojih četvrti moći uzgajati vlastito povrće i voće.

Svečanost će početi donacijom Peveca, glavnog partnera Urbanih vrtova te dodjelom ugovora o besplatnom korištenju vrtnih parcela koje će građanima, koji su se prijavili u Gradskoj upravi, uručiti gradonačelnik Dražen Barišić. On će građanima koji su predali zahtjeve, podijeliti dvogodišnje ugovore o korištenju vrtnih parcela.

To će biti početak i akcije iz projekta Urbani vrtovi koji provode 24sata i Radio Kaj i u kojoj partneri projekta doniraju sav potreban materijal za uređenje zajedničkih prostorija velikogoričkih urbanih poljoprivrednika. Tvrtka Ecoimpuls će građanima donirati sadnice za buduće nasade zdrave, jeftine i vrlo kvalitetne hrane, a Pevec i Samoborka osigurat će svu potrebnu opremu za uređenje neprocjenjive ekološke oaze koja će mnogima bitno pomoći u poboljšavanju obiteljskog standarda u kriznim vremenima.

Organizatori projekta buduće povrtlare neće ostaviti na cjedilu ni u dijelu u kojem je za uzgoj vlastite hrane ipak određeno potrebno znanje. U sklopu svečanosti, profesorica Vesna Židovec s Agronomskog fakulteta u Zagrebu od 17 sati održat će, u suradnji s Poljoprivrednom savjetodavnom službom Velika Gorica, polusatnu radionicu o vrtlarenju, kako bi gradski poljoprivrednici naučili osnove poljoprivrede, neophodne za uzgoj izdašnih i lijepih plodova zemlje. A kako zemlja, osim što daje onima koji znaju kako s njom postupati, nešto traži i zauzvrat, od 17.30 još jednu polusatnu radionicu, ovaj put o načinima izrade kompostera od paleta, održat će Matija Kašner sa specijaliziranog portala Sklepaj.me.

Ideja vrtlarenja po gradovima diljem svijeta počiva na potrebi zaštite od štetnih utjecaja kemikalija kojima se tretiraju usjevi, a na što konzumenti tako dobivene hrane nemaju praktično nikakav utjecaj, na potrebi oživljavanja prostora gradova kao i zahtjeva za održivim razvojem i većoj socijalnoj pravednosti. Međutim, jedna od bitnijih koristi ovakvog obogaćivanja života u gradu jest i mogućnost da se građani više druže, da si pomažu i upućuju jedni na druge. Svečanost otvorenja Gradskih vrtova u Velikoj Gorici zato će kulminirati općom vrtnom zabavom. U 18 sati na scenu stupa dance diva sa sve prepoznatljivijim zelenim pedigreom Ivana Banfić, koja će vas zabavljati u pratnji svog benda.

Za dobru hranu za uzvanike pobrinut će se Mesna industrija Ravlić, svoj doprinos dobrim zalogajima dat će i kuharski chefovi iz Udruge kuhari bez granica i Marko Živaljić, a prvoklasna zabava nezamisliva je i bez Žuje, pa će uzvanici i u tom pogledu moći računati na ugodne trenutke. Svoj doprinos dat će još i Eko taxi te Privredna banka Zagreb. Projekt Urbani vrtovi i otvaranje Gradskog vrta u Velikoj Gorici svojim će dolaskom na svečano otvorenje podržati i brojne poznate osobe s popularne glazbene scene u Hrvatskoj, poput Ivane Kindl i Jacquesa Houdeka, ali i mnogih poznatih iz svijeta umjetnosti.

Uz ovako posložen program povodom vrijednog projekta kojim Velika Gorica ulazi u svjetsku obitelj ekološki civiliziranih gradova 21. stoljeća, ne sumnjamo da ćete se dobro zabaviti.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a