Obavijesti

Elektroničko poslovanje

Izvršavanje obaveza i plaćanje na vrijeme govori puno o vama

Powered by FINA

Izvršavanje obaveza i plaćanje na vrijeme govori puno o vama

Dobar kreditni rejting važan je za poslovanje poduzeća, a utječe i na to kako će vas percipirati poslovni partneri. Nije ga lako održati, no izvjesno je da ćete uspjeti ako ste disciplinirani u izvršavanju obaveza i držite se ovih nekoliko savjeta

Tvrtka si u poslovanju pomaže kreditnim rejtingom kada donosi odluke koga će odabrati kao dobavljača ili potencijalnog partnera, no vodi računa i o tome da sama ima dobar status jer joj to olakšava sklapanje poslova i financijska ulaganja. Kriteriji na koje trebate paziti pri upravljanju rejtingom vlastite tvrtke, između ostalog, su redovito plaćanje i uredno vođenje sudskih sporova, a u članku doznajte gdje možete pronaći sve bitne informacije o kreditnom rejtingu vezanom za druge kompanije s kojima potencijalno želite surađivati. 

Zašto je toliko važan kreditni rejting? 

Kao u privatnom životu kad prije svega tražite pouzdanog partnera s kojim ćete živjeti, tako je i u poslovnom okruženju važno s kim sklapamo biznis. Svaka tvrtka svjesna je važnosti praćenja poslovanja svojih partnera jer njihova sigurnost i pouzdanost uvelike utječu na poslovanje i našeg poduzeća. Nije tajna da je kreditni rejting kompanije jedan od ključnih faktora na temelju kojih ćete donijeti odluku važnu za firmu ili obrt. Ponajprije se to odnosi na situacije u kojima među postojećim ili potencijalnim partnerima trebate odabrati dobavljača, a još i važniji prilikom dogovaranja uvjeta plaćanja s kupcima, prihvaćanja narudžbi, pogotovo velikih, u kojima se tek poslije narudžbe kreće u proizvodnju. Pritom ne smijete zaboraviti da provjeravanje kreditnog rejtinga provodi svaka tvrtka, pa tako treba imati na umu i to da netko "čekira" i vaše podatke. Zbog toga je vrlo važno prije svega voditi računa o svojem poslovanju.  

Na vrijeme plaćajte račune 

Agencije koje određuju kreditni rejting najčešće se u procjenama vode s nekoliko ključnih faktora, a jedan od njih svakako je anamneza plaćanja. Nijedna agencija ne voli tvrtke koje neopravdano kasne i to je jedan od glavnih razloga zbog kojih će vam već u startu skinuti bodove. Ako vama nije svejedno hoće li partner platiti uslugu na datum dospijeća ili mjesec dana kasnije, tako ni partneru nije svejedno ako vi kasnite. Agencije prate takve stvari i u odlukama se vode načelom "napisanog na papiru". Nije im toliko važno koliko je dugačak rok za isplatu nego jeste li ga prekoračili. Zbog toga mnogi financijski stručnjaci savjetuju da prilikom potpisivanja ugovora pripazite na rokove i probajte ih maksimalno rastegnuti. A svakako nemojte zaboraviti pogledati sve informacije o kreditnom rejtingu potencijalnog poslovnog partnera. U Hrvatskoj to možete u svakom trenutku učiniti putem online usluge koju nudi Fina. 

Platežna sposobnost moćan je faktor za tvrtku  

Pojmovi poput likvidnosti i solventnosti su među najvažnijim faktorima ključnima za održavanje dobroga kreditnog rejtinga. Likvidnost je sposobnost poduzeća da na vrijeme podmiri sve svoje tekuće obveze, a solventnost predstavlja dugoročnu sposobnost poduzeća u roku podmirivati sve svoje obveze. Mjere likvidnosti, odnosno podmirenje tekućih obveza, važne su kako ne bi došlo do zastoja u nabavama resursa te blokade novčanih računa u ključnim trenucima za poslovanje. Najvažniji pokazatelji solventnosti su odnos dugoročnih obveza i ukupnog dugoročnoga kapitala, stupanj zaduženosti kao odnos ukupnih obveza i aktive, a često se promatra i odnos ukupnih obveza i glavnice te odnos pokrića kamata. Veća vrijednost pokazatelja upućuje na bolju platežnu sposobnost tvrtke i istodobno pozitivno utječe na kreditni rejting. 

Izbjegavajte sudske sporove 

U Hrvatskoj se mnogo kompanija nalazi u raznim sudskim procesima, a mnogi od njih naprosto su dio poslovanja. Za sliku u javnosti važno je uvijek kako se slučajevi rješavaju jer će se na kreditni rejting lošije odraziti dugotrajan proces nego izvansudska nagodba, sporazum ili neki drugi mehanizam međusobnog sporazuma. Važno je iscrpiti sve mogućnosti prije nego što se dovedete u poziciju da ste tuženik ili tužitelj, jer ni na jedan od ta dva statusa agencije ne gledaju blagonaklono. 

Odnos između vlasničkog i dužničkoga kapitala  

Optimalan odnos između duga i kapitala razlikuje se od poduzeća do poduzeća, a odnos između dužničkog i vlasničkoga kapitala jedan je od pokazatelja koji govore koliko je poslovanje tvrtke rizično. Firme koje se prvenstveno financiraju dužničkim kapitalom, poput kredita, leasinga i financijskih dugova, te imaju minimalan udio uloga vlasnika označene su kao rizičnije, a time im je u startu smanjen kreditni rejting. On, sugeriraju stručnjaci, ne bi smio biti veći od 60:40 u korist dužničkoga kapitala. Mnoge su tvrtke tijekom aktualne pandemije došle upravo u taj odnos jer nisu više mogle servisirati sve svoje obaveze, zbog čega danas banke nude niz povoljnih kreditnih linija, a kakvo je trenutno stanje kreditnog rejtinga tržišta u Hrvatskoj, poslovni subjekti mogu pogledati ovdje.   

Rizik zemlje i industrije: Čimbenici na koje nemate utjecaj 

Poslovno okruženje u kojem tvrtka posluje od velike je važnosti. Nestabilna politička situacija ili porezna nesigurnost dovoljni su da vam agencija za kreditni rejting snizi ocjenu. Zakoni, ekonomske prilike i makroekonomski pokazatelji zemalja često utječu na poslovanje tvrtki i ponekad jednostavno ne možete utjecati na državnu politiku ili na izvanredna stanja, poput rata, vremenskih nepogoda, potresa i slično. Prije ulaska na nova tržišta preporučljivo je svakako, osim rejtinga firme, pogledati kreditni rejting države. Faktor na koji također ne možete utjecati jest i vaša industrija. Ako je ona zbog niza globalnih utjecaja i promjena podložnija stečaju, gubicima ili drugim negativnim trendovima u poslovanju, na to nećete moći previše utjecati. Prije otvaranja firme važno je dobro se raspitati koje industrije prema rejting-agencijama kotiraju bolje, a ako već imate postojeću tvrtku iz industrije koja dugoročno nema potencijala, razmislite o proširivanju ili prenamjeni djelatnosti.

Powered by FINA

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Postoji li uopće grana gospodarstva koja može "pogurati" Hrvatsku?
KOLUMNA KVAKA24

Postoji li uopće grana gospodarstva koja može "pogurati" Hrvatsku?

U današnjem digitalnom dobu, IT igra ključnu ulogu u transformaciji gospodarstava širom svijeta. U Hrvatskoj, IT industrija ubrzano napreduje i sve više se prepoznaje kao pokretač domaće ekonomije, a mogla bi uskoro dostići i turizam

Put od tereta ovrhe do slobode: Uvijek postoji način, a ovo su ključni koraci u rješavanju duga
RAZGOVARALI SMO S VINKOM ILAK

Put od tereta ovrhe do slobode: Uvijek postoji način, a ovo su ključni koraci u rješavanju duga

Blokirane račune ima 227.000 građana, a više od 14.000 poduzetnika duguje 488 milijuna eura. O ovrhama, dugovima i financijskoj pismenosti Hrvata, razgovarali smo s Vinkom Ilak, članicom Uprave Fine
U Hrvatskoj 227 tisuća građana ima blokiran račun. Uz ove savjete izbjegnite dug
INFORMIRAJTE SE

U Hrvatskoj 227 tisuća građana ima blokiran račun. Uz ove savjete izbjegnite dug

Hrvati imaju najviše ovrha prema telekomunikacijskim kućama, a prema posljednjim podacima, više od 14 tisuća poduzetnika ukupno duguje 499,2 milijuna eura. Dobra je vijest da se u odnosu na prošlu godinu taj dug ipak smanjuje