Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Imate priču? Zovite i šaljite! 099/224-2424 za WhatsApp, Viber, MMS, SMS email: reporter@24sata.hr telefon za čitatelje: 01/24-24-242
22 komentara

Beba risa prišla ljudima: Vodite me zubaru ili neću preživjeti!

U studenome prošle godine kraj Ogulina je uhvaćena onemoćala ženka risa. Dobila je ime Martina, oporavila se, ali su stručnjaci uočili da ima dva slomljena očnjaka. Prije povratka u prirodu, morali su joj napraviti nove...

Foto: Vedran Slijepčević
22 komentara

Prišla je kućama izgladnjela i onemoćala. Kao da je razmišljala kako da se približi ljudima i da im poruči: Spasite me, vodite me zubaru, jer bez njega neću preživjeti!

Ako joj je to i bilo na pameti, uspjela je. I to kako!

POGLEDAJTE VIDEO: 

Prava disneyevska priča zbivala se od studenoga prošle godine u šumama oko Ogulina, pa u nastambi Nacionalnog parka Risnjak, a vrhunac drame o kakvoj bi dokumentarac sigurno rado snimio Sir David Attenborough odvijao se i u Klinici za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Pogledajte video:

Ovo je nevjerojatna i istinita priča o mladoj ženkici risa, točnije, o risovici, koja započinje u kišnim, vjetrovitim i hladnim danima studenoga prošle godine, u šumama kraj sela Zagorja, nedaleko od Ogulina. Ljudima koji su je prvi opazili kako prilazi kućama, bilo je jasno da nešto s tom mačkom nije u redu. Vjerojatno je prerano izgubila majku, očito ne zna doći do hrane i gladuje. Bila je iznemogla i onemoćala. Srećom, vijest o mladuncu risa koji ne djeluje baš najsnažnije došla je do prave adrese. Obaviješten je o svemu Interventni tim za vuka i risa pri Ministarstvu zaštite okoliša, a onda je lovcima iz lokalnog društva Srnjak dana uputa da prate kretanje te životinje i dojave njegovu lokaciju članu Interventnog tima Vedranu Slijepčeviću.

- Kad smo uočili lokaciju na koju ris dolazi, strpljivo smo je hvatali čitav dan i na kraju uspješno obavili zadatak. Životinja je bila izgladnjela i trebala je hitnu pomoć ljudi. Bilo je to žensko mladunče, imala je tek šest mjeseci i samo šest kilograma“, rekao je Vedran Sljepčević, član Interventnog tima za vuka i risa pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i predavač na Veleučilištu u Karlovcu.

Pogledajte video:

Risovica je uhvaćena na Martinje. Sveti Martin štiti konjanike, vinogradare, prosjake i sirotinju, a čini se da bismo ga mogli smatrati i zaštnikom najvećih mačaka u Evropi. Ne treba čuditi stoga da je risovica, zvijer neobično milog pogleda, dobila ime - Martina. 

Postupak koji se provodi nakon hvatanja divlje životinje bio je dobro uhodan. Treba joj povećati šanse za preživljavanje i povratak u prirodu, pa se ni Martinu nije smjelo navikavati na blizinu ljudi. Zato je odmah prebačena u posebnu nastambu u Nacionalnom parku Risnjak:

- Noć u kojoj je mala iznemogla Martina uhvaćena, bila je baš ledena i vlažna. Dolazak zime značio je da risovici uz sigurno skrovište trebamo osigurati i dosta kvalitetne hrane. Martina nam je na brizi zahvaljivala na najbolji mogući način – oporavljala se od izgladnjelosti i intenzivno rasla, ispričao je Vedran Slijepčević.

U koordinaciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike o Martini su se nekoliko mjeseci predano brinuli djelatnici Nacionalnog parka Risnjak uz stručnu podršku Zoološkog vrta grada Zagreba i stručnjaka za velike zvijeri.

Pogledajte video:

Početkom veljače procijenjeno je da se risovica može vratiti u prirodu, pa su članovi Interventnog tima za vuka i risa s djelatnicima Zoološkog vrta Martinu uspavali i krenuli je detaljno pregledavati. Odlično se oporavila, težila je 13 kilograma, ali pregled je otkrio problem zbog kojeg Martina nikako nije mogla biti puštena na slobodu- gornji su joj očnjaci bili slomljeni!

Vjerojatno zbog gladovanja tijekom intenzivnog rasta nije uspjela razviti dovoljno čvrste očnjake, pa ih je lako slomila. A ti očnjaci risu znače životi li smrt. Oni se u prirodi najviše hrane srnama, a bez očnjaka do hrane ne mogu doći. Ris je sa slomljenim očnjacima osuđen na smrt. Stručni tim koji se birnuo o risovici našao se pred novim izazovom. Danima su trajale  konzultacije sa stručnjacima s područja veterinarske stomatologije iz Hrvatske i inozemstva kako bi se pronašao način da se risovici pomogne. I pronađen je.

Odlučili su prevesti Martinu na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a pri transportu do Zagreba uočili su da joj je napukao i donji očnjak. Nakon temeljitog stomatološkog pregleda te detaljnih rendgenskih snimki osmišljen je plan liječenja.

Po prvi je put u Hrvatskoj na risu izveden zahvat čišćenja i ispune zubnih kanala te ojačanja i rekonstrukcije očnjaka. Složeni zahvat trajao je gotovo deset sati, a iza njega je požrtvovano stajao i pravi kirurško-stomatološki tim Mirta Vučković, dr. med. vet., i Andro Stipetić, dr. dent. med.

Potreban stomatološki materijal i instrumentarij te plan terapije osigurala im je Ordinacija dentalne medicine Stipetić. Očnjaci su popravljeni, ugrađena su i posebna ojačanja.

Pogledajte video:

Od zahvata se Martina brzo oporavila u svojoj nastambi i prije tri je tjedna puštena u prirodu. Ima i telemetrijsku ogrlicu, a već u prvim tjednima slobode uočeno je kako se Martina hrani ostacima jednog uginulog jelena kojeg je pronašla u divljini. U blizini su postavljene fotozamke koje su snimile Martinu: odlično izgleda, vjerojatno zasad lovi manji plijen poput ptica, glodavaca i malih zvijeri, jer joj za krupniji ipak neodstaje iskustva. 

No, i to će steći, kažu nam ljudi koji su je spasili, napominjući da je Martina dobrog zdravlja i da će uskoro proslaviti prvi rođendan. 
Prema posljednjim podacima s ogrlice, Martina ovih dana boravi u Sloveniji, a o tome su odmah obaviješteni i slovenski istraživači risova s kojima naši eksperti usko surađuju.

U Hrvatskoj živi između 40 i 60 risova i svaka je jedinka dragocjena. Kako bi se ojačala njihova populacija, u sklopu projekta LIFE Lynx doseljavaju se nove jedinke iz Slovačke i Rumunjske. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike zahvaljuje svima koji su doprinijeli oporavku Martine. U toj su skupini i oni koji su pomagali donacijom mesa divljači za njezinu prehranu. To su predsjednik Županijskog lovačkog saveza Primorsko-goranske županije dr. sc. Josip Malnar, lovnik Bruno Brovet iz lovišta Snježnik, lovci iz lovačkog društva Sveta Jana kod Jastrebarskog te poduzetnik Tvrtko Mikulić iz Velike Gorice.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message