Obavijesti

Viral

Komentari 22

Beba risa prišla ljudima: Vodite me zubaru ili neću preživjeti!

Beba risa prišla ljudima: Vodite me zubaru ili neću preživjeti!
16

U studenome prošle godine kraj Ogulina je uhvaćena onemoćala ženka risa. Dobila je ime Martina, oporavila se, ali su stručnjaci uočili da ima dva slomljena očnjaka. Prije povratka u prirodu, morali su joj napraviti nove...

VIDEO

Prišla je kućama izgladnjela i onemoćala. Kao da je razmišljala kako da se približi ljudima i da im poruči: Spasite me, vodite me zubaru, jer bez njega neću preživjeti!

Ako joj je to i bilo na pameti, uspjela je. I to kako!

POGLEDAJTE VIDEO: 

Pokretanje videa...

01:15

Prava disneyevska priča zbivala se od studenoga prošle godine u šumama oko Ogulina, pa u nastambi Nacionalnog parka Risnjak, a vrhunac drame o kakvoj bi dokumentarac sigurno rado snimio Sir David Attenborough odvijao se i u Klinici za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Pogledajte video:

Pokretanje videa...

00:30

Ovo je nevjerojatna i istinita priča o mladoj ženkici risa, točnije, o risovici, koja započinje u kišnim, vjetrovitim i hladnim danima studenoga prošle godine, u šumama kraj sela Zagorja, nedaleko od Ogulina. Ljudima koji su je prvi opazili kako prilazi kućama, bilo je jasno da nešto s tom mačkom nije u redu. Vjerojatno je prerano izgubila majku, očito ne zna doći do hrane i gladuje. Bila je iznemogla i onemoćala. Srećom, vijest o mladuncu risa koji ne djeluje baš najsnažnije došla je do prave adrese. Obaviješten je o svemu Interventni tim za vuka i risa pri Ministarstvu zaštite okoliša, a onda je lovcima iz lokalnog društva Srnjak dana uputa da prate kretanje te životinje i dojave njegovu lokaciju članu Interventnog tima Vedranu Slijepčeviću.

- Kad smo uočili lokaciju na koju ris dolazi, strpljivo smo je hvatali čitav dan i na kraju uspješno obavili zadatak. Životinja je bila izgladnjela i trebala je hitnu pomoć ljudi. Bilo je to žensko mladunče, imala je tek šest mjeseci i samo šest kilograma“, rekao je Vedran Sljepčević, član Interventnog tima za vuka i risa pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike i predavač na Veleučilištu u Karlovcu.

Pogledajte video:

Pokretanje videa...

00:19

Risovica je uhvaćena na Martinje. Sveti Martin štiti konjanike, vinogradare, prosjake i sirotinju, a čini se da bismo ga mogli smatrati i zaštnikom najvećih mačaka u Evropi. Ne treba čuditi stoga da je risovica, zvijer neobično milog pogleda, dobila ime - Martina. 

Postupak koji se provodi nakon hvatanja divlje životinje bio je dobro uhodan. Treba joj povećati šanse za preživljavanje i povratak u prirodu, pa se ni Martinu nije smjelo navikavati na blizinu ljudi. Zato je odmah prebačena u posebnu nastambu u Nacionalnom parku Risnjak:

- Noć u kojoj je mala iznemogla Martina uhvaćena, bila je baš ledena i vlažna. Dolazak zime značio je da risovici uz sigurno skrovište trebamo osigurati i dosta kvalitetne hrane. Martina nam je na brizi zahvaljivala na najbolji mogući način – oporavljala se od izgladnjelosti i intenzivno rasla, ispričao je Vedran Slijepčević.

U koordinaciji Ministarstva zaštite okoliša i energetike o Martini su se nekoliko mjeseci predano brinuli djelatnici Nacionalnog parka Risnjak uz stručnu podršku Zoološkog vrta grada Zagreba i stručnjaka za velike zvijeri.

Pogledajte video:

Pokretanje videa...

00:06

Početkom veljače procijenjeno je da se risovica može vratiti u prirodu, pa su članovi Interventnog tima za vuka i risa s djelatnicima Zoološkog vrta Martinu uspavali i krenuli je detaljno pregledavati. Odlično se oporavila, težila je 13 kilograma, ali pregled je otkrio problem zbog kojeg Martina nikako nije mogla biti puštena na slobodu- gornji su joj očnjaci bili slomljeni!

Vjerojatno zbog gladovanja tijekom intenzivnog rasta nije uspjela razviti dovoljno čvrste očnjake, pa ih je lako slomila. A ti očnjaci risu znače životi li smrt. Oni se u prirodi najviše hrane srnama, a bez očnjaka do hrane ne mogu doći. Ris je sa slomljenim očnjacima osuđen na smrt. Stručni tim koji se birnuo o risovici našao se pred novim izazovom. Danima su trajale  konzultacije sa stručnjacima s područja veterinarske stomatologije iz Hrvatske i inozemstva kako bi se pronašao način da se risovici pomogne. I pronađen je.

Odlučili su prevesti Martinu na Kliniku za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a pri transportu do Zagreba uočili su da joj je napukao i donji očnjak. Nakon temeljitog stomatološkog pregleda te detaljnih rendgenskih snimki osmišljen je plan liječenja.

Po prvi je put u Hrvatskoj na risu izveden zahvat čišćenja i ispune zubnih kanala te ojačanja i rekonstrukcije očnjaka. Složeni zahvat trajao je gotovo deset sati, a iza njega je požrtvovano stajao i pravi kirurško-stomatološki tim Mirta Vučković, dr. med. vet., i Andro Stipetić, dr. dent. med.

Potreban stomatološki materijal i instrumentarij te plan terapije osigurala im je Ordinacija dentalne medicine Stipetić. Očnjaci su popravljeni, ugrađena su i posebna ojačanja.

Pogledajte video:

Pokretanje videa...

00:28

Od zahvata se Martina brzo oporavila u svojoj nastambi i prije tri je tjedna puštena u prirodu. Ima i telemetrijsku ogrlicu, a već u prvim tjednima slobode uočeno je kako se Martina hrani ostacima jednog uginulog jelena kojeg je pronašla u divljini. U blizini su postavljene fotozamke koje su snimile Martinu: odlično izgleda, vjerojatno zasad lovi manji plijen poput ptica, glodavaca i malih zvijeri, jer joj za krupniji ipak neodstaje iskustva. 

No, i to će steći, kažu nam ljudi koji su je spasili, napominjući da je Martina dobrog zdravlja i da će uskoro proslaviti prvi rođendan. 
Prema posljednjim podacima s ogrlice, Martina ovih dana boravi u Sloveniji, a o tome su odmah obaviješteni i slovenski istraživači risova s kojima naši eksperti usko surađuju.

U Hrvatskoj živi između 40 i 60 risova i svaka je jedinka dragocjena. Kako bi se ojačala njihova populacija, u sklopu projekta LIFE Lynx doseljavaju se nove jedinke iz Slovačke i Rumunjske. Ministarstvo zaštite okoliša i energetike zahvaljuje svima koji su doprinijeli oporavku Martine. U toj su skupini i oni koji su pomagali donacijom mesa divljači za njezinu prehranu. To su predsjednik Županijskog lovačkog saveza Primorsko-goranske županije dr. sc. Josip Malnar, lovnik Bruno Brovet iz lovišta Snježnik, lovci iz lovačkog društva Sveta Jana kod Jastrebarskog te poduzetnik Tvrtko Mikulić iz Velike Gorice.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'
ŽELI NADAHNUTI DRUGE

Trenerica pokazala svoje tijelo bez poziranja i filtera: 'Muškarci mi govore da sam odvratna...'

Iako je zbog svojih fotografija na Instagramu dobila brojne ružne komentare na račun svog izgleda, Molly to je nije spriječilo da i dalje širi poruku da je svako tijelo lijepo na svoj način

Neustrašivi mongolski ovčari letjeli su 20 sati do Zagreba da ih se prvi put predstavi svijetu!
SVJETSKA IZLOŽBA PASA

Neustrašivi mongolski ovčari letjeli su 20 sati do Zagreba da ih se prvi put predstavi svijetu!

Najveći pseći događaj na svijetu u ovoj godini i službeno je otvoren na Zagrebačkom velesajmu. Među više od 25.000 pasa nalaze se i neke ekstremno rijetke pasmine koje su prvi put izašle iz granica svoje zemlje
8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje
ZDRAVLJE I PREVENTIVA

8 svakodnevnih navika kojima ćete značajno usporiti starenje

Slijedeći osam zdravih načina ponašanja moguće je smanjiti biološku dob, otkiva istraživanje. Radi se o svakodnevnim navikama koje su dostupne na jednostavan način