Obavijesti

Viral

Komentari 23

Biblijski misterij: Ovo je čovjek koji se krije iza - 'broja zvijeri'

Biblijski misterij: Ovo je čovjek koji se krije iza - 'broja zvijeri'
1

Austrijski povjesničar Hans Taeuber uvjeren je da je napokon otkrio ime čovjeka koji se u Otkrivenju spominje pod brojem 666 poznatom i kao - 'broj zvijeri'...

VIDEO

Povjesničari već godina pokušavaju odgonetnuti na koga je Ivan (autor Otkrivenja) mislio kada je u svojem djelu napisao da je '666 broj zvijeri'. S obzirom na progone kršćana u Rimskom Carstvu, taj se pojam najčešće povezivao s rimskim carevima poput Nerona, Domicijana ili Hadrijana. No, povjesničar s Bečkog sveučilišta uvjeren je kako je napokon dokučio ime osobe koju je Ivan oslovio s 'brojem zvijeri'. 

Prema njegovim je uputama studentica Diana Altmann kreirala program koji sva poznata imena iz Male Azije te iz vremena u kojem je napisano Otkrivenje povezuje s brojevima. Naime, u davna su se vremena svakom slovu grčkog alfabeta pripisivali brojevi, a ta se metoda, između ostaloga, koristila i kao vrsta šifriranja. Svako je slovo imalo određenu vrijednost koje bi se onda zbrajale i tako bi se došlo do vrijednosti tj. šifre za određeno ime. 

Otrkiće u suprotnosti s povijesnim činjenicama

- Naša metoda omogućila nam je da svaku 'brojčanu šifru' povežemo s listom antičkih imena čija bi im vrijednost odgovarala, objasnio je Taeuber. U 13. poglavlju Otkrivenja spominje se 'zvijer' kojoj je 'zmaj' (sotona) dao veliku moć i čiju sliku svi moraju štovati. 

- Ovdje je mudrost. Tko ima um neka izračuna broj zvijeri, jer on je čovjekov broj. Njen broj je 666, stoji u Otkrivenju. 

Program koji su razvili Taeuber i Altmann doveo ih je do imena 'Ulpije' što je prezime cara Marka Ulpija Trajana koji je vladao od 98. do 117. godine. 

Ono što je posebno interesantu u kontekstu ovog pronalaska je činjenica da je Trajan u povijesti upamćen kao vrlo dobar vladar. On je bio prvi rimski car koji nije bio iz Italije (rođen je u Iliriku), a u njegovo je doba Rimsko Carstvo doseglo najveći teritorijalni opseg i moć. Upravljao je najvećom vojskom u povijesti carstva, a upamćen je ostao i kao veliki reformator koji je poticao građevinu, a implementirao je i sustave socijalne pomoći. To mu je pak donijelo reputaciju jednog od takozvanih 'Pet dobrih careva' koji su vladali u godinama mira i prosperiteta na Mediteranu. 

 

[Izvor: derStandard.at]

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 23
VIDEO

VIDEO Nevjerojatni prizori iz Nevade: Cvrčci prekrili kuće, već se danima bore s najezdom
GROZNE SCENE

VIDEO Nevjerojatni prizori iz Nevade: Cvrčci prekrili kuće, već se danima bore s najezdom

NEVADA - Ogromni rojevi cvrčaka koji mogu narasti do 5 cm već danima izazivaju velike probleme za obitelji i farmere na sjeveru Nevade. Kukaca ima toliko da su potpuno prekrili neke kuće, a vlasnici se protiv najezde bore puhačima lišća. Američko ministarstvo poljoprivrede također je upozorilo da mormonski cvrčci mogu izazvati i velike ekonomske i ekološke štete.

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'
Lasagnu je na Doru nagovorio prijatelj, a njegov najmlađi član benda vratio se u školske klupe
JEDINSTVENI I SLOŽNI

Lasagnu je na Doru nagovorio prijatelj, a njegov najmlađi član benda vratio se u školske klupe

Marko Purišić, poznatiji kao Baby Lasagna, vrijedno radi na novom albumu, koji stiže na jesen. Za njegov uspjeh zaslužan je cijeli tim