Viral

Komentari 19

'Bojna Čavoglave' stara je 30 godina, a poslušajte kako zvuči Thompsonov hit na ukrajinskom

'Bojna Čavoglave' stara je 30 godina, a poslušajte kako zvuči Thompsonov hit na ukrajinskom

Na današnji dan, 1991. godine na radiju je prvi puta zasvirala Bojna Čavoglave. Pjesma je postala ratni hit, a obradili su je i Ukrajinci

Na današnji dan prije točno 30 godina prvi puta je javno izvedena pjesma “Bojna Čavoglave” na Hrvatskom radiju Split. To je prva te najpoznatija pjesma pjevača Marka Perkovića Thomsona koji ju je snimio za vrijeme Domovinskog rata, a sam ju je i producirao.

- Ona je bila krik tog vremena i naš način na koji smo pokušali skrenuti pažnju - rekao je Thompson za HRT.

Pjesma je nastala kao svojevrsna budnica, a kasnije je snimljen i video spot sa suborcima koji je prvi put pušten na Otvorenoj televiziji. Iako je za vrijeme rata mnogima probudila nadu, podizala moral i oživljavala optimizam danas je problematična zbog spornog pozdrava “Za Dom spremni” s kojim započinje. Protiv pjevača se zbog istog dizala i tužba, ali je 2. svibnja 2018. godine pravomoćno oslobođen.

Ovaj ratni hit unatoč svemu i danas se sluša, a dospio je i do Ukraine gdje ga je obradila Grupa Krivogradski glazbeni talenti. Ukrajinska budnica  “Mi smo najjači" započinje povikom u "U boj! U boj!”. Umjesto stihova “čujte srpski dobrovoljci, bando četnici” slušamo “čujte, ruski plaćenici, Krim će opet ukrajinski biti”; a umjesto “stići će vas naša ruka i u Srbiji” slušamo “stići će vas naša vojska, gdje god bili vi”.

Osim stihova promijenjeni su i ambijenti, ali aranžman videospota ostaje donekle sličan Thompsonovu. Dok su Thompsonovi bojovnici branili Čavoglave, ukrajinski brane Donbas, koji je od Čavoglava znatno urbaniziraniji te je važan rudarski i industrijski prostor Ukrajine.

Gitarist kijevskog folk metal-rock benda, Sergij Vasiljuk Novojar, otkrio je za Večernji list da je kupio priručnik hrvatskog jezika i naučio ga zbog Thompsonovih pjesama. Nakon toga pjesmu su otkrile i mase te postala je ultimativni ratni hit.

POGLEDAJTE NOVOGODIŠNJI KONCERT LIDIJE BAČIĆ: