Viral

Komentari 30

Hvala, ali ne! Australac s ovim paukom živi već godinu dana

Hvala, ali ne! Australac s ovim paukom živi već  godinu dana

Tijelo ovog pauka obično ima oko dva centimetara, a raspon noga može biti i 20 centimetara. Žive u mnogim dijelovima svijeta, pa tako i u Europi

Australska TV kuća 7NEWS objavila je na svom Instagramu sliku ogromnog pauka kojeg je njihov gledatelj slikao u kući u Cairnsu na sjeveru Australije. 

Slika ulijeva strah mnogima, a čak su i Australci, inače naviknuti na slične prizore, iznenađeni veličinom pauka. 

- Ovo je definitivno najveći pauk lovac kojeg sam vidio, vrijeme je da se iselimo, ja bi doslovno pokupila djecu i pobjegla iz kuće bez svojih stvari, ne bi ni pomislila da se ikada vratim - samo su neki od komentara korisnika Instagrama na fotografiju.  

Inače, vlasnik ove kuće napisao je na Facebooku kako mu ovaj pauk u kući živi već godinu dana.

Iako svojom pojavom ulijeva strah sivi pauk lovac (Grey Huntsman) iz porodice Sparassidae zapravo je bezopasan za ljude kojih se obično kloni. Ime je dobio zbog brzine i lovačkih sposobnosti, a lovi kukce pa čak i manje sisavce poput miševa te tako čak može koristiti ljudima tako da štiti dom od štetočina. 

Tijelo ovog pauka obično ima oko dva centimetara, a raspon nogu mu može biti i 20 centimetara, a na prvi pogled se čini da je ovaj primjerak i mnogo veći. Ipak, usporedimo li ga sa žaruljom ispod njega na slici jasno je da i nije baš tako divovski. 

Inače pauci iz porodice lovaca (Sparassidae) žive u mnogim dijelovima svijeta, pa tako i u Europi. Na svijetu ih ima čak 1363 vrste. Najveći je divovski pauk lovac iz Laosa s rasponom nogu do 30 centimetara.  Jedna vrsta s Madagaskara nazvana je thunberga greta po ekološkoj aktivistici Greti Thunberg.