Obavijesti

Viral

Komentari 17

Jeste li se zapitali zašto su omiljeni crtani likovi žute boje?

Jeste li se zapitali zašto su omiljeni crtani likovi žute boje?
5

Boje nam se prikazuju u bezbroj različitih oblika i pojava. Prostim okom čovjek može raspoznati barem 2.000 različitih nijansi, a kombinacija različitih boja stvara nam cjelovitu sliku prostora

VIDEO

Kad malo bolje razmislimo, većina naših omiljenih crtanih likova je žute boje. Od Simpsona, preko Spužve Boba Skockanog, Pikachua, do Minionsa i ptičice Tweety. Jeste li se ikad zapitali zašto?

Minions

Prvi razlog je teorija boja, s kontrastima boje prema boji, svijetlo - tamno, toplo - hladno... Najjači je kontrast čistih boja prvog reda žuto - crveno - plavo. Utisak je zvučan, silovit i određen. Narančasta, zelena i ljubičasta, slabije po svojoj kromatskoj vrijednosti od žute, crvene i plave daju i slabiji kontrast, dok je utisak koji stvaraju boje trećeg reda još slabiji.

Također, jedan od važnijih kontrasta je komplementarni. Dvije svjetlosti obojane komplementarnim bojama pomiješane daju bijelu svijetlost. Stavljene jedna uz drugu, one se međusobno pojačavaju, dok pomiješane poništavaju jedna drugu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Komplementarni parovi su:

žuto - ljubičasto

žutonarančasto - plavoljubičasto

narančasto - plavo

crvenonarančasto - plavozeleno

crveno - zeleno

crvenoljubičasto - žutozeleno

Spektar boja Tweety

Drugi razlog je RGB model boja. O čemu je riječ? Koristi se u televizijskim serijama i filmovima, a sastoji se od tri primarne boje - crvene (Red), zelene (Green) i plave (Blue). Miješanjem te tri boje dobivaju se sekundarne i tercijarne. RGB model je aditivni, svjetlosni model miješanja boja i u tom se modelu žuta zapravo podudara s plavom.

RGB model
Pikachu

Treći razlog je psihologija boja, na koju naše oči nesvjesno reagiraju. Dokazano je da različito reagiramo na određene boje i da one kod nas izazivaju različita emocionalna stanja. Žuta boja nam brzo zapne za oko i povezana je sa srećom i energijom, a i većina daltonista prepozna žutu.

Tablica boja

POGLEDAJTE VIDEO:

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Donosimo pravila nagradne igre “Osvoji ljetovanje za cijelu obitelj”
NAGRADNA IGRA

Donosimo pravila nagradne igre “Osvoji ljetovanje za cijelu obitelj”

Od 22. travnja do 26. travnja čitatelji tiskanog izadanja 24sata moći će sakupiti kupone i osvojiti odmor za cijelu obitelj.

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković