Obavijesti

Viral

Komentari 35

Mamila je djevojke u dvorac pa ih batinala, sakatila i ubijala...

Mamila je djevojke u dvorac pa ih batinala, sakatila i ubijala...
5

Elizabeth Báthory de Ecsed, mađarska grofica iz 16. stoljeća, smatra se jednom od najvećih ubojica u modernoj povijesti. Preminula je na današnji dan, 21. kolovoza 1614. godine

VIDEO

Pojam serijskog ubojice najčešće se povezuje s muškim spolom, no postoji i nemali broj ženskih serijskih ubojica. Kao glavni primjer kroz povijest spominje se Elizabeta Báthory, mađarska grofica iz 16. stoljeća i "najplodniji" serijski ubojica u povijesti. Njezin izopačeni život inspirirao je brojne priče, filmove i knjige, uključujući i kultni roman "Drakula" Brama Stokera.

Rođena je 7. kolovoza 1560. godine u mađarskom Nyírbátoru, u jednoj od najbogatijih protestantskih obitelji Europe, a već je u dječjoj dobi pokazivala uznemirujuće znakove bijesa i napada. Mentalne bolesti u njenoj su obitelji bile vrlo česte i povjesničari ih povezuju s čestim incestuoznim odnosima.

Elizabeta Báthory

Bila je odlična učenica, odrasla u vrijeme kad je plemstvo imalo moć odlučivati o životu i smrti svojih sluga, koji su se smatrali vlasništvom svojih nadređenih. Udala se sa samo 11 godina za 26-godišnjeg Ferenca Nádasdyja i rodila troje djece, dvije djevojčice i sina. Nakon muževe smrti postala je opsjednuta svojom mladošću i ljepotom, a u njoj se probudio nagon za mučenjem i ubijanjem ljudi.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Uz pomoć nekoliko svojih sluškinja i glavnog sluge Báthory je počela mučiti i ubijati desetine djevojaka sa sela, koje je u svoj dvorac namamila obećanjima da će dobiti posao. Prema pričama svjedoka, čija se svjedočanstva mogu naći u mađarskim arhivima, žrtve okrutne grofice bile su izložene batinama remenjem, bičevima, noževima i toljagama. Neke su polijevali hladnom vodom i ostavili na snijegu da se smrznu, drugima bi nabijali čavle ispod noktiju, a kad bi ih pokušali maknuti morali bi iščupati i nokte.

Elizabeta Báthory

U njezinim mučenjima  bilo je seksualnih elemenata, poput rezanja spolovila, a grofica je osobno djevojkama sama znala odgristi komad mesa s lica ili ramena. Báthory i njezini suradnici godinama su terorizirali seljane i cijelo vrijeme prolazili nekažnjeno.

Prve sumnje pojavile su se kad su počele nestajati mlade djevojke iz plemstva i tada su prvi put pripadnici visokog staleža počeli obraćati pažnju na glasine koje su kružile o grofici. Otvorila je školu za mlade plemkinje nižeg ranga u svom dvorcu Čachtice u Slovačkoj. Djevojke se nikad nisu vratile svojim kućama, a Báthory je završila u kućnom pritvoru.

Suđenje se održalo 1610. godine, no ona mu nije prisustvovala. Njezine savjetnice osuđene su na smrt, dok su nju zazidali u jednu prostoriju kule njenog dvorca s otvorom za hranu, zrak i vodu.

Umrla je na današnji dan, 21. kolovoza 1614. godine u dobi od 54 godine, nakon što je odbila čitav niz svećenika koji su joj nudili posljednje pomazanje i odrješenje grijeha. Dokumenti koju potvrđuju istinitost ove priče čuvaju se u Budimpešti.

Elizabeta Báthory

U godinama koje su uslijedile legende o grofici Báthory su samo rasle, a pojavile su se i neke nove, poput one da je zapravo bila vampirica koja se kupala u krvi djevica kako bi zadržala svoj mladenački izgled.

Oglasili su se i neki povjesničari koji tvrde kako joj je cijelu priču o mučenjima i ubojstvima smjestila njezina obitelj, koja se htjela dočepati vrijedne imovine. Bilo kako bilo, grofica Báthory ostaje zapisana kao najokrutniji ženski ubojica u povijesti.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 35
VIDEO

Donosimo pravila nagradne igre “Osvoji ljetovanje za cijelu obitelj”
NAGRADNA IGRA

Donosimo pravila nagradne igre “Osvoji ljetovanje za cijelu obitelj”

Od 22. travnja do 26. travnja čitatelji tiskanog izadanja 24sata moći će sakupiti kupone i osvojiti odmor za cijelu obitelj.

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković