Obavijesti

Viral

Komentari 50

Mumificiranog redovnika našli nakon 200 godina 'meditacije'

Mumificiranog redovnika našli nakon 200 godina 'meditacije'
1

Ova mumija još je jedno iznimno važno otkriće u Mongoliji u kojoj su otkrivene i mumije stare po nekoliko tisuća godina. Detaljna forenzička analiza je u tijeku...

VIDEO

U provinciji Songinokhairkhan jučer je pronađeno gotovo savršeno očuvano mumificirano tijelo čovjeka koji je najvjerojatnije bio redovnik. To prije svega sugerira činjenica da je mumija pronađena u turskom sjedu, tj. u pozi lotusa u kojoj meditiraju budistički redovnici.

Nažalost, još uvijek nije objavljeno gdje je točno pronađena mumija, no najvjerojatnije se radi o suhoj i zaštićenoj lokaciji gdje joj nisu mogli naštetiti vremenski uvjeti ili pak životinje.

Pronađeno tijelo najvjerojatnije je mumificirano početkom 19. stoljeća, piše mongolski ' The Morning News '. Mumija je prekrivena kožom konja, krave ili deve, što će biti točno utvrđeno tijekom analize u glavnom gradu Ulan Batoru .

Neki nagađaju da je u pitanju tijelo budističkog redovnika i učitelja Dashi-Dorzhoa Itigilova koji je rođen 1852. godine, piše ' The Siberian Times '. U tom slučaju mumija ipak ne bi bila stara koliko zasad tvrde znanstvenici, pa valja pričekati nalaze forenzičke analize.

Mumija s naočalama turistička atrakcija

U Mongoliji i danas postoji tradicija mumificiranja tijela. Jedna od najslavnijih je mumija redovnika koji je umro 1973. godine, također u položaju meditacije. Iako njegovo tijelo nije mumificirano, izvrsno je očuvano još i danas te je izloženo u jednom od budističkih hramova. Uz to je i turistička atrakcija s obzirom na sunčane naočale koje su joj stavljene na lice, kako bi se prekrile prazne očne duplje nakon što su oči u potpunosti istrunule.

VIDEO

Pronađena i mumija stara više od dva tisućljeća

Godine 2005. njemački su znanstvenici otkrili smrznutu mumiju staru više od dvije i pol tisuće godina . Pronađena je u planinama Mongolije na visini od 2600 metara . Radilo se o plavokosom ratniku starome između 30 i 40 godina koji je znanstvenicima dao odličan uvid u način života tadašnjih ljudi, kao i njihove prehrambene navike i bolesti, piše njemački Spiegel .

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 50
VIDEO

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...
PUŽ MUŽ VADI ROGE VAN!

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...

Dežurni liječnik zasukao je rukave i pokušao ih je 'evakuirati', no spašavanje je propalo. Pokušali su i druge tehnike, a da stvar bude gora, muškarcu je partnerica u uretru ugurala i kapaljku!

Sjećate se Kristine Mandarine? Evo kako ona izgleda danas...
FOTOGALERIJA

Sjećate se Kristine Mandarine? Evo kako ona izgleda danas...

Svi su išli po kuru C vitamina na njezin štand u Zagrebu. Pet godina nakon toga Kristina Mandarina vozi Ferrarije u Dubaiju. Imala je i nekoliko estetskih operacija. Mnogi je i ne prepoznaju
Slovenac osvojio 60 milijuna  na lutriji. Uplatio  putem interneta, čak 9 milijuna eura ide općini
SRETNIK IZ SUSJEDSTVA

Slovenac osvojio 60 milijuna na lutriji. Uplatio putem interneta, čak 9 milijuna eura ide općini

U 33. kolu igre Eurojackpot izvučeni su brojevi 2, 3, 6, 15, 35 – 1, 3 koji su igračima iz Njemačke i Slovenije donijeli dobitak u iznosu od 60.000.000 eura.