Obavijesti

Viral

Komentari 68

zbog metoo pokreta zabranili pjesmu Baby It's cold outside

Zabranili božićnu pjesmu 'Baby It's cold outside': Vrijeđa žene
1

Komičarka Jen Kirkman je istaknula da iako stih: 'Što je u ovom piću?' danas može zvučati problematično jer zvuči kao primoravanje na spolni odnos...

VIDEO

Božićni klasik koji se već desetljećima vrti na radio postajama, trgovinama i na blagdanskim okupljanjima dospio je na crnu listu radio postaje u Clevelandu. Prema izvještajima lokalnih medija, slušatelji radija počeli su se žaliti da pjesma Baby, It's cold outside neprimjerena i protivna vrijednostima #MeToo pokreta, piše BBC.

Glenn Anderson, voditelj na Star 102 radijskoj postaji u Clevelandu, u saveznoj državi Ohio, u svojem je blogu naveo da iako je pjesma napisana u nekom drugom vremenu, riječi pjesme su manipulativne i pogrešne.

- Svijet u kojem danas živimo je vrlo osjetljiv, ljudi se vrlo lako uvrijede. No u svijetu u kojem je #MeToo konačno dao ženama glas koji zaslužuju ova pjesma ne bi trebala imati svoje mjesto - napisao je.

Radio postaja čak je napravila i anketu u kojem pitaju svoje slušatelje trebaju li puštati spornu pjesmu ili ne. U anketi je ipak pobijedio zdrav razum, pa se za sad većina od 94 posto izjasnila da ne želi da se ovaj legendarni klasik zabrani. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hit Baby It's cold outside napisao je Frank Loesser 1944. godine. Pjesma je snimljena za film Neptune's Daughter i nagrađena je Oscarom za najbolju originalnu pjesmu 1950. godine. 

U međuvremenu, svoje obrade pjesme napravili su Lady Gaga, Michael Bublé, Tom Jones i Cerys Matthews, a otpjevali su je i glumci Will Ferrell i Zooey Deschanel u filmu Elfs. Pjesma je zapravo razgovor u kojem muškarac pokušava uvjeriti svoju žensku gošću da ne vozi kući po lošem vremenu, nego da popije s nim još jedno piće i s njim provede noć. Uobičajeno, pjesma se izvodi kao duet muškarca i žene.

I simply must go (But baby it's cold outside)
The answer is no (But baby it's cold outside)

U prijevodu:
Stvarno moram ići (Ali draga, vani je hladno)
Odgovor je ne(Ali draga, vani je hladno)

Stih koji kaže: 
Say what's in this drink? (No cabs to be had out there)
(u prijevodu: Što je u ovom piću? (Ni jedan taksi sada neće doći ovdje) smatra se najkontroverznijom jer su je neki doživjeli kao pokušaj omamljivanja žene i prisile na seksualni odnos. 

Na društvenim mrežama razvila se živahna rasprava, a mnogi su istaknuli da je takva fraza imala drugačije značenje u 30-tim i 40-tim godinama nego danas. Komičarka Jen Kirkman je istaknula da iako stih: 'Što je u ovom piću?' danas može zvučati problematično jer zvuči kao primoravanje na spolni odnos, ali žene koja se boji da će joj reputacija biti uništena ako ostane. Zapravo je referenca na rečenicu iz filmova iz 30-tih godina, koja zapravo znači da govori istinu i da je zapravo htjela ostati i nastaviti s druženjem, ali se bojala društvene osude. To je osobito jasno na kraju, kad se oboje slože da je vani hladno. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

VIDEO Snimili su misteriozne krugove iznad Karlovca: 'Što je ovo? Možda i nismo sami...'
'NISAM OVO NIKAD VIDIO'

VIDEO Snimili su misteriozne krugove iznad Karlovca: 'Što je ovo? Možda i nismo sami...'

Iznad Karlovca su snimljeni krugovi na nebu. Snimke su stigle i sa sjevera Hrvatske. Čitatelji su zbunjeni. Kažu da ovako nešto nikad nisu vidjeli

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković