Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
22 komentara

Ovakav znak još niste vidjeli: 'Lete šišmiši, smanjite brzinu!'

Na ulazima u pećinu Ponikva u BiH postavljeni su prvi prometni znakovi opasnosti koji upozoravaju na šišmiše u pećini. To su prvi takvi znakovi u svijetu

Foto: bljesak.info
22 komentara

Članovi Centra za krš i speleologiju iz Sarajeva postavili su prvi prometni znak opasnosti koji upozorava na šišmiše u pećini, na ulazima u pećinu Ponikva, kroz koju prolazi prometnica, na regionalnoj cesti koja iz Vareša vodi preko planine Zvijezde u dolinu Krivaje, javlja Bljesak.info

Foto: bljesak.info

Iz Centra su priopćili da je to prvi takav znak u svijetu, a pećina jedna od pet u svijetu kroz koju cijelom dužinom prolazi prometnica.

Kažu da je znak postavljen zbog čestih stradavanja šišmiša uslijed sudara s automobilima, a s obzirom da je postavljena javna rasvjeta navode da je vjerojatnost novih slučajeva stradavanja još veća.

Pećinu Ponikvu naseljava nekoliko vrsta šišmiša: veliki i mali potkovasti šišmiš, veliki i mali mišouhi šišmiš, veliki kasni šišmiš, šrajbersijev šišmiš te širokouhi šišmiš i alpski dugouhi šišmiš koji su vrlo rijetke vrste u Bosni i Hercegovini.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message