Obavijesti

Viral

Komentari 13

Paunica s protezom: Sunčica s Lokruma opet će moći hodati

Paunica s protezom: Sunčica s Lokruma opet će moći hodati
8

Plan je u dogledno vrijeme napraviti ‘nogicu’ s tri prsta kako bi bila još stabilnija, te dodati dio gume kojom će se obuhvatiti funkcionalni dio noge, kaže Kristina Ćurčija iz Javne ustanove Rezervat Lokrum

VIDEO

Sunčicu su našle moje prijateljice. Bila je na stablu, gotovo otkinute noge. Odnijeli smo je veterinarki, ali pokazalo se da se noga ne može spasiti. Previjali su je, pokušavali nadomjestiti nogu, dobila je i gips... Međutim, nogu s teškim gipsom nije koristila. Sunčica ima šest mjeseci i nismo htjeli od nje odustati, opisuje zadnja dva mjeseca brige o paunici Kristina Ćurčija iz Javne ustanove Rezervat Lokrum.

POGLEDAJTE VIDEO

Pokretanje videa...

Paunica Sunčica 01:03

Gledajući izradu zaštitnih vizira u Tehničkoj školi “Ruđer Bošković” u Vinkovcima, Kristina je došla na ideju da se Sunčici pomogne suvremenom tehnologijom.

- Plan je u dogledno vrijeme napraviti ‘nogicu’ s tri prsta kako bi bila još stabilnija, te na ovom gornjem dijelu gdje završava proteza dodati dio gume kojom će se obuhvatiti funkcionalni dio noge. U konačnici je cilj napraviti fiksnu protezu koju neće trebati skidati - pojašnjava nam Kristina, koja je Sunčicu privremeno udomila.

Od paunice se ne odvaja ni pas Max, koji je pazi.

- Čuva je i svuda hoće s njom. Mačka je ne obadaje, činčila je u svojoj nastambi, pa ju nije briga, ali pas joj je baš prijatelj. Jede sjemenke, travu, sijeno, naribanu mrkvu ili jabuku, a zna joj Max koji put ukrasti malo kruha, to je i njemu poslastica - smije se Kristina Ćurčija.

U međuvremenu, u Vinkovce su stigle mjere i, nakon probne, sad na 3D printeru rade tzv. olakšanu, a opet dovoljno čvrstu plastičnu protezu. Budući da Sunčica još raste, protezu izrađuju u više veličina.

- Iako smo se prvi put susreli s tom zahtjevnom zadaćom, ni trenutka nismo dvojili trebamo li pomoći ptici da ostane na životu - kaže ravnatelj škole Mate Vukušić, koji se nada da će paunica prohodati.

Isto priželjkuju i u Dubrovniku. Sunčica je svima prirasla srcu i zbog predatora u prirodi još je neće vratiti na Lokrum.

- Čekamo da nam Kristina pošalje posljednje upute gdje bismo trebali popraviti zamjensku nogu, a onda ćemo printati onakvu kakvu će paunica imati s prstima. Očekujem da bi sve moglo biti gotovo idući tjedan. Ovo je malo sporije jer, da smo tamo, bilo bi mnogo brže, ali zbog udaljenosti, a i korone, moramo ovo uraditi ovako – rekao je ravnatelj Mate Vukušić

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Znate li što zapravo znači 'bre'?
NEKOLIKO TEORIJA

Znate li što zapravo znači 'bre'?

Jedna od teorija ide prema tome da 'bre' ima porijeklo iz turskog jezika i da znači 'magare' ili 'budalo'. Druga teorija je da je to skraćena verzija od originalne riječi 'hombre'

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...
PUŽ MUŽ VADI ROGE VAN!

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...

Dežurni liječnik zasukao je rukave i pokušao ih je 'evakuirati', no spašavanje je propalo. Pokušali su i druge tehnike, a da stvar bude gora, muškarcu je partnerica u uretru ugurala i kapaljku!
Sjećate se Kristine Mandarine? Evo kako ona izgleda danas...
FOTOGALERIJA

Sjećate se Kristine Mandarine? Evo kako ona izgleda danas...

Svi su išli po kuru C vitamina na njezin štand u Zagrebu. Pet godina nakon toga Kristina Mandarina vozi Ferrarije u Dubaiju. Imala je i nekoliko estetskih operacija. Mnogi je i ne prepoznaju