Obavijesti

Viral

Komentari 17

Pod oznakom tajnosti: Paklena smrt ekspedicije u tami Urala

Pod oznakom tajnosti: Paklena smrt ekspedicije u tami Urala
1

U veljači 1959. godine grupa od deset skijaša uputila se na kampiranje na Ural u Rusiji. Jedan od njih kući se vratio ranije jer se razbolio, no ostala devetorica nikada se nisu vratila obiteljima...

VIDEO

Svi članovi male ekspedicije na sjeverni dio Urala bili su vrlo iskusni skijaši s Politehničkog instituta na Uralu, a kamp su, kako bi odmorili, postavili na padinama Kholat Syakhla. Njihov je cilj bio popeti se na Otorten, vrh poznat kao jedan od najopasnijih na Uralu. 

Ekspediciju je predvodio Igor Dyatlov, a uz sebe je imao sedam muškaraca i dvije žene. Nakon što se nitko od ekipe nije javio svojim obiteljima (osim muškarca koji je ranije napustio ekspediciju), oni su 20. veljače zatražili spasilačku misiju. Za devetero nestalih tragala je i policija i vojska, ali i zračne snage

Već 26. veljače pronađeni su rastrgani šatori, a u njima i ispunjeni dnevnici. No, to je još uvijek podnošljiviji dio priče. Sada dolazi onaj gori.

Beživotna tijela i tragovi vatre

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Naime, ispod rasparanog šatora bile su obuća i odjeća nestalih, a tragovi njihovih bosih stopala vodili su do ruba šume udaljene kilometar i pol. 

U samoj šumi pronađeni su tragovi vatre te beživotna tijela dvojice planinara. Bili su samo u donjem rublju. Granje na stablu ispod kojeg su pronađeni bile su potrgane do pet metara uvis. Nešto dalje pronađena su još tri trupla čiji je položaj sugerirao da su se pokušali vratiti do kampa. 

Potraga za preostalom četvorkom potrajala je još puna dva mjeseca. Njihova su tijela pronađena tek 4. svibnja i to pod četiri metra snijega. Oni su bili toplije obučeni, a odjeća na njima sugerirala je da su umirali jedan po jedan. Kad bi netko umro - oni drugi bi između sebe raspodijelili odjeću. Oko vrata jednog bila je i kamera koja nije bila na popisu ponešene opreme, no film u njoj bio je u potpunosti uništen. 

Istraga

Obdukcija prvih pet tijela pokazala je da nestali nisu umrli nasilnom smrću već od hladnoće. Ostala četiri tijela pričala su drugu, strašniju priču. Naime, tri su osobe imale fatalne ozljede, a liječnik Boris Vozrozhdenny po intenzitetu ih je usporedio s ozljedama u teškoj prometnoj nesreći. Najgore je ozljede imala Lyudmila Dubinina. Ona nije imala jezik i oči, rastrgane su joj usne, ali i veliki dio lica. Ipak, zaključeno je kako su njene ozljede nastale tek nakon smrti, od kombinacije hladnoće i tekuće vode ispod nanosa snijega. 

Jedna od prvih teorija bila je da je skupinu napala grupa domorodaca, no Vozrozhdenny ju je odbacio. Tvrdio je da ozljede trojici nestalih nije mogao nanijeti drugi čovjek - one su jednostavno sugerirale na mnogo veću silu. 

Radijacija i 'neobične narančaste sfere' 

Najneobičniji pronalazak istrage svakako je radioaktivna kontaminacija odjeće nekoliko članova ekspedicije. Druga, neovisna grupa planinara koja se nalazila oko 50 kilometara od kampa, kobne je noći na nebu vidjela 'neobične narančaste sfere'. Uz to, prema nekim izvještajima, mjesto je bilo prepuno metalnih dijelova zbog čega neki vjeruju da je prste u incidentu imala i vojska koja je u to vrijeme testirala 'padobranske bombe'.

No, prava istina, čini se, nikada neće biti otkrivena. Rezultati istrage proglašeni su tajnima još 1959. godine, a manji dio njih objavljen je 90-ih godina prošloga stoljeća.  

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

'Malo je blijed': Dovezla leš u banku da joj potpiše kredit, ali nije 'htio' primiti olovku
DRŽALA MU GLAVU

'Malo je blijed': Dovezla leš u banku da joj potpiše kredit, ali nije 'htio' primiti olovku

Službenici banke u Rio de Janeiru u nevjerici su izvadili mobitele i snimali bizaran incident kojem su svjedočili u utorak. Naime, žena je u banku stigla s mrtvacem i nagovarala ga da joj potpiše kredit

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…