Obavijesti

Viral

Komentari 5

Prvi spašeni ris u Hrvatskoj je proslavio rođendan u divljini...

Prvi spašeni ris u Hrvatskoj je proslavio rođendan u divljini...
1

Martina su još kao mladunče pronašli lani u srpnju u Vinodolu. Bio je neuhranjen, težio je nešto manje od dva kilograma. Pretpostavlja se da nije imao više od dva mjeseca

VIDEO

Riječ je o povijesnom uspjehu! Ovo je prvi slučaj spašavanja risa u Hrvatskoj. Martin se odlično snalazi, ima GPS ogrlicu, pa ga pratimo i ne prilazi naseljima, rekao je Damir Skok, ravnatelj Zoološkog vrta Grada Zagreba.

Ris Martin uspješno se oporavio i prilagodio životu u prirodi. Uopće mu nije problem sam pronalaziti hranu. Martina su još kao mladunče pronašli lani u srpnju u Vinodolu. Bio je neuhranjen, težio je nešto manje od dva kilograma. Pretpostavlja se da nije imao više od dva mjeseca.

U spašavanje su se uključili djelatnici Javne ustanove Priroda uz pomoć Veterinarskog fakulteta u Zagrebu i Interventnog tima za vuka i risa Ministarstva zaštite okoliša i energetike. Martina su prevezli u Zoološki vrt u Zagrebu, gdje su mu pružili svu potrebna skrb. Odlučili su da će ga vratiti u prirodu kad se oporavi. Ipak, morali su ga staviti u izolaciju jer ga nisu htjeli navikavati na ljude.

U listopadu su ga prebacili u Nacionalni park Risnjak, a u siječnju su ga pustili u prirodu i prate ga putem GPS-a. Svoj prvi rođendan proslavio je u divljini. Risovi su zakonom zaštićena vrsta, a u Hrvatskoj ih trenutačno živi između 40 i 60 jedinki. Baš zato je svaka pronađena jedinka važna i svakoj posvećuju veliku pozornost.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Znate li što zapravo znači 'bre'?
NEKOLIKO TEORIJA

Znate li što zapravo znači 'bre'?

Jedna od teorija ide prema tome da 'bre' ima porijeklo iz turskog jezika i da znači 'magare' ili 'budalo'. Druga teorija je da je to skraćena verzija od originalne riječi 'hombre'

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...
PUŽ MUŽ VADI ROGE VAN!

Najbizarnije igrice Hrvata u krevetu: Probali su s puževima. Zapeli su mu, znate već gdje...

Dežurni liječnik zasukao je rukave i pokušao ih je 'evakuirati', no spašavanje je propalo. Pokušali su i druge tehnike, a da stvar bude gora, muškarcu je partnerica u uretru ugurala i kapaljku!
Sjećate se Kristine Mandarine? Evo kako ona izgleda danas...
FOTOGALERIJA

Sjećate se Kristine Mandarine? Evo kako ona izgleda danas...

Svi su išli po kuru C vitamina na njezin štand u Zagrebu. Pet godina nakon toga Kristina Mandarina vozi Ferrarije u Dubaiju. Imala je i nekoliko estetskih operacija. Mnogi je i ne prepoznaju