Obavijesti

Viral

Komentari 9

Tko tu koga? Nekoć smo mislili jedno, a ispada da je bilo krivo

Tko tu koga? Nekoć smo mislili jedno, a ispada da je bilo krivo

Od SAD-a i Georgea Washingtona, preko Kineskog zida do klasifikacije živih bića. Ovih devet 'činjenica' natjerat će vas da se zamislite - što smo to učili u osnovnoj i srednjoj školi?

VIDEO

Vremena se mijenjaju, a s njima i nova saznanja. Svakodnevno se otkrije na tisuće novih teorija, pa nije ni čudno što neke informacije za koje smo mislili da su činjenice to zapravo nisu. Ili nikad nisu ni bile.

Krenimo redom...

NEKAD: Pluton je planet.

SAD: Pluton nije planet.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Od 1930. godine Pluton je slovio za deveti planet našeg Sunčevog sustava. Međutim, kad su astronomi 2003. godine otkrili veći objekt dalje od Plutona, započela je rasprava o tome što se zapravo može smatrati planetom. Pluton je tako prozvan patuljastom planetom, a kasnije je otkriveno da ih ima još.

Pluton

NEKAD: Dijamant je najčvršći mineral u prirodi.

SAD: Borov nitrid je najčvršći.

Od 2009. godine znamo za dvije supstance koje su tvrđe od dijamanta: borov nitrid i heksagonalni dijamant Lonsdaleite. Međutim, obje supstance su nestabilne u prirodi, pa je njihova čvrstoća samo izračunata, ali ne i testirana pomoću opipljivog uzorka.

Ipak, 2013. godine znanstvenici su utvrdili da komprimirane čestice borova nitrida u obliku kocke zaista jesu najčvršća poznata kemijska tvar.

NEKAD: Vještice iz Salema su spaljene na lomači.

SAD: Zapravo su obješene.

Teorija da su vještice iz američkog Salema spaljivane na lomači bila je široko rasprostranjena.

Međutim, povjesničari tvrde da je u vrijeme suđenja Nova Engleska još uvijek pratila engleske zakone, prema kojima su se vještice kažnjavale vješanjem. Moguće je da je do te zablude došlo zbog toga što su u srednjem vijeku u Europi pod utjecajem Crkve žene i muškarci optuženi za krivovjerje spaljivani na lomači.

Vještice iz Salema

NEKAD: Robovi iz Izraela su gradili piramide.

SAD: Egipatski radnici su gradili piramide.

Mnogi govore da je Biblija kriva za ovu zabludu, ali se to u njoj konkretno ne spominje. Bivši izraelski premijer Menahem Begin rekao je 1977. godine u posjetu Egiptu: 'Mi smo izgradili piramide'.

Arheolog Amihai Mazar ustvrdio je kako je to nemoguće jer Židovi kao narod nisu ni postojali u vrijeme građenja piramida.

Noviji arheološki nalazi pokazuju da su sami Egipćani gradili piramide i da su ti radnici bili iznimno poštovani.

Piramide

NEKAD: Matematički je nemoguće saviti papir više od sedam puta.

SAD: Rekord je 13.

I ovaj mit je srušen. Najprije je učenica Britney Gallivan uspjela presaviti papir 12 puta, nakon što je otkrila u čemu su griješili oni koji su ranije pokušavali.

Zatim je grupa učenika iz Massachusettsa uspjela presaviti papir 13 puta, što je trenutni rekord.

Papir

NEKAD: Kineski zid je jedina građevina koju je napravio čovjek, vidljiva s Mjeseca.

SAD: Mnoge ljudske tvorevine su vidljive iz svemira, ali nijedna s Mjeseca.

Još od 30-ih godina 20. stoljeća vjerovalo se da je Kineski zid zaista toliko velik da se vidi s Mjeseca.

2003. godine prvi kineski astronaut u svemiru Yang Liwei je konačno razbio taj mit, rekavši da uopće nije mogao vidjeti Zid iz svemira.

Ipak, činjenica je da se poneki dijelovi Kineskog zida, pa i drugih velikih struktura poput brana i aerodroma mogu vidjeti iz svemira.

Kineski zid

NEKAD: Postoji pet (tri) carstva živih bića.

SAD: Ima ih više.

U školi ste vjerojatno učili da postoje tri carstva - životinje, biljke i bakterije ili pet - životinje, biljke, bakterije, gljive i protoktisti, odnosno živa bića s jednom ćelijom.

U međuvremenu su znanstvenici mijenjali način klasifikacija u skladu s novim otkrićima. Danas su arheje, prokariotski organizmi, dio posebnog carstva, iako su ranije smatrane bakterijama.

Neovisno od općeg plana građe ćelije, arheje su sličnije i srodnije eukariotskim organizmima nego bakterijama. Postoje još veći sustavi carstava, ovisno o tome kako se klasificiraju organizmi.

NEKAD: Sjedinjene Američke Države postale su neovisne 4. srpnja 1776. godine.

SAD: Službeno nisu postale neovisne do 1783. godine.

Iako Amerikanci slave 4. srpnja kao Dan nezavisnosti, rat protiv Britanije nastavio se još godinama, sve do 3. rujna 1783. godine kad je potpisan pariški sporazum kojim su SAD postale slobodne.

Američka deklaracija o neovisnosti

NEKAD: Zubi Georgea Washingtona su napravljeni od drveta.

SAD: Washingtonovi zubi su uzeti od robova i slonovače.

Set umjetnih zuba koje je koristio George Washington nalazi se u muzeju. Pisani dokumenti pokazuju da je Washington kupio zube od robova, koji su ponekad prodavali vlastite zube.

George Washington
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 9
VIDEO

VIDEO Snimili su misteriozne krugove iznad Karlovca: 'Što je ovo? Možda i nismo sami...'
'NISAM OVO NIKAD VIDIO'

VIDEO Snimili su misteriozne krugove iznad Karlovca: 'Što je ovo? Možda i nismo sami...'

Iznad Karlovca su snimljeni krugovi na nebu. Snimke su stigle i sa sjevera Hrvatske. Čitatelji su zbunjeni. Kažu da ovako nešto nikad nisu vidjeli

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle
Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković