Viral

Komentari 6

Traže savjet: Crkveno zvono ima svastiku i posvetu Hitleru

S obzirom na to da zvono više ne pripada crkvi nego općini Herxheim, o njegovoj sudbini odlučuju politički dužnosnici. Vijeće se u ponedjeljak jednoglasno složilo da će se konzultirati sa stručnjacima

Općinsko vijeće mjesta Herxheim am Berg u njemačkoj saveznoj pokrajini Porajnju - Falačkoj odlučilo je od stručnjaka zatražiti savjet o sudbini zvona koje se nalazi u crkvenom tornju mjesne protestantske crkve svetoga Jakova na kojoj su ugravirani kukasti križ i posveta nacističkom vođi Adolfu Hilteru.

S obzirom na to da zvono više ne pripada crkvi nego općini Herxheim, o njegovoj sudbini odlučuju politički dužnosnici. Vijeće se u ponedjeljak jednoglasno složilo da će se konzultirati sa stručnjacima koji bi trebali donijeti odluku s obzirom na to da nacistički relikt većini stanovnika regije stvara nelagodu, a mnogi su zatražili njegovo uklanjanje.

- To jednostavno ne ide... Da neko dijete ovdje ima krštenje i da nad njim zvoni zvono na kojemu stoji nacistički natpis, smatra jedna mještanka, dodajući i da se brojni parovi Porajnja - Falačke dolaze vjenčati u pitoresknu crkvu, no o zvonu "ništa ne znaju".

Ono je u crkveni toranj postavljeno 1934. u doba procvata nacizma u Njemačkoj. Na njemu su nacistička svastika i natpis "Sve za domovinu - Adolf Hitler". 

Jedan je umirovljeni učitelj u novinskom članku javno kritizirao činjenicu da crkva nema objašnjenje kada je posrijedi povijest crkvenoga zvona iz nacističkog razdoblja, što je općinske vijećnike potaknulo da posjetiteljima objasne o čemu je riječ. 

Nakon što skupina stručnjaka donese odluku, općinsko vijeće gradića će u suradnji s prezbiterijanskim svećenicima poduzeti daljnje korake i odlučiti o postavljanju ploče s objašnjenjem o povijesti zvona. 

Neimenovani donator već se ponudio za financiranje ploče.