Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
14 komentara

U Sibiru su pronašli 'zaleđenog psa': Star je 18 tisuća godina!

Štene je imalo samo dva mjeseca kada je uginulo, no zahvaljujući ledenim uvjetima u Sibiru, leš je savršeno očuvan, uključujući krzno, njušku i zube

Foto: Sergey Fedorov/MAXPIXEL.FREEGREATPICTURE.COM
14 komentara

Znanstvenici pokušavaju ustanoviti je li zaleđeno mladunče pronađeno u Sibiru, koje je staro 18.000 godina, zapravo pas ili vuk.

Mladunče je imalo samo dva mjeseca kada je uginulo, no zahvaljujući ledenim uvjetima u Sibiru, leš je savršeno očuvan, uključujući krzno, njušku i zube.

DNK testovima je bilo nemoguće ustanoviti o kojoj se vrsti životinje rade, a znanstvenici pretpostavljaju da bi mladunče moglo predstavljati evolucijsku vezu između vukova i današnjih pasa.

Radiougljičnim datiranjem je ustanovljena starost mladunca u vrijeme kada je uginuo, kao i koliko je dugo bilo zamrznuto. Analize genoma pokazale su da se radi o mužjaku.

Istraživač Dave Stanton iz Centra za paleontologiju u Švedskoj je za CNN kazao da bi životinja mogla biti predak pasa i vukova.

- Već imamo mnogo podataka, uskoro ćemo utvrditi o čemu je točno riječ - rekao je Stanton.

Znanstvenici nastavljaju s DNK analizom te smatraju da bi otkrića mogla reći puno toga o evoluciji pasa. Mladunče je nazvano Dogor.

Vjeruje se da su današnji psi potomci vukova, ali postoji debata o tome kada su psi pripitomljeni. U istraživanju objavljenom 2017. godine se navodi da se pripitomljavanje dogodilo prije 20.000 do 40.000 godina.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message