Viral

Komentari 28

Usred šume krije se pećina, a u njoj živi cijela jedna zajednica

Usred šume krije se pećina, a u njoj živi cijela jedna zajednica

Selo Zhongdong nalazi se na 1.800 metara nadmorske visine, a do njega se stiže jedino planinarenjem, što njegovim stanovnicima prilično otežava opskrbu osnovnim potrepštinama

U pećini u nepristupačnom dijelu kineske provincije Guizhou, do koje nema ni ceste, živi cijela jedna zajednica. 

Selo Zhongdong nalazi se na 1.800 metara nadmorske visine, a do njega se stiže jedino planinarenjem, što njegovim stanovnicima prilično otežava opskrbu osnovnim potrepštinama.

U pećini se čak nalazila i škola, no 2008. vlasti su je zatvorile pod obrazloženjem - "Kina nije zemlja pećinskih ljudi". Tako da su djeca svaki dan morala pješačiti po dva sata do najbliže škole. Inače, školu u pećini je pohađalo 186 učenika, a u okviru nje se nalazilo čak i teren za košarku.

Zajedno s mještanima, koje nazivaju posljednjim živim pećinskim ljudima, ovdje žive i njihove domaće životinje kao što su krave, kokoši i kućni ljubimci.

Selo je živjelo u potpunoj izolaciji bez informacija iz vanjskog svijeta budući da nisu imali ni televizijski signal. Međutim, nakon što je u medijima izašla priča o njihovoj zajednici sve više turista zainteresiralo se za posjet.

S vremenom su stanovnici dobili i put, a učenici su premješteni u internat. Svoje obitelji posjećuju vikendom i praznicima.

Jedan dio ljudi preselio je, ali u pećini još uvijek živi stotinjak ljudi.