Obavijesti

Gastro Turopolja ispunio sva očekivanja kušača dobre hrane

Gastro Turopolja ispunio sva očekivanja kušača dobre hrane
6

Gastro Turopolja u organizaciji Turističke zajednice i Udruženja obrtnika, a pod pokroviteljstvom grada Velike Gorice i ove godine je ispunio sva očekivanja i onih najstrožih

Gastro Turopolja u organizaciji Turističke zajednice i Udruženja obrtnika, a pod pokroviteljstvom grada Velike Gorice i ove godine je ispunio sva očekivanja i onih najstrožih kušača dobre hrane. Specijaliteti iz turopoljske kuhinje, krvavice, zelje, bučnice, štrudle, turopoljski pajcek s ražnja, specijaliteti ovdašnjih restorana, kuglof od bundeve, domaće gibanice, rakije i vina Vukomeričkih gorica te nezaobilazna turopoljska kotlovina bili su samo dio bogate ponude rasprostrte na stolovima Gastra Turopolja.

Uz domaće ugostitelje, dobrovoljna vatrogasna društva i udruge pridružili su nam se i gosti iz Slovenije, točnije nekadašnje bratske općine Trebnje, a bili su tu uvijek dragi gosti iz Omiša, Bilja, Jadrča, Korčule i Lastova. Svi oni pobrinuli su se da nitko ne ode gladan s 14. po redu Gastra Turopolja, najfinije manifestacije u našem kraju.

Na ovogodišnjem Gastru predstavilo se trinaest goričkih ugostitelja, a u spremanju turopoljske kotlovine natjecale su se 24 ekipe. Upravo je turopoljska kotlovina oduševila stručan žiri te im nije bilo nimalo lako odlučiti koje tri su najbolje. Predsjednik ocjenjivačkog suda, Tomislav Špiček, pohvalio je sve ekipe koje su odlično odradile svoj posao i spremile ukusnu kotlovinu, a potrudili su se i oko uređenja svojih radnih prostora. Prvo je mjesto je na kraju pripalo DVD-u Kobilić, drugo DVD-u Rakitovec i treće DVD-u Strmec Bukevski, dok su specijalne nagrade zaslužili Rotary klub Velika Gorica i Družina z Brega Jajtine.

Dodatnu ponudu pripremili su članovi KUD-a Čiče koji su spremali šarana na rašljama, a bilo je tu i srdela s gradela koje je pripremao DVD Omiš, liganja, inćuna i dalamtinskih kolača, kao i velika tava puna rižota kojeg su pripremili članovi Udruženja obrtnika Korčula-Lastovo te fiš paprikaša kojeg je skuhao DVD Bilje. Svima njima još se jednom zahvaljujemo na sudjelovanju te ih čekamo i dogodine.

Uz goričke ugostitelje koji su još jednom potvrdili kvalitetu svojih kuhinja, predstavile su se i mlade kuharske snage Srednje strukovne škole, Lovačko društvo Srna, a da ćemo na vinskoj karti uskoro gledati i Vukomeričke gorice svojim vinima je pokazala i Udruga vinara i vinogradara Grozd. Povratnik na Gastru bila je i Plemenita opčina turopoljska koja je na stol stavila velikog pečenca Turopoljske svinje.

Uz bogatu gastronomsku ponudu održani su i „Velikogorički dani meda“, izložba jabuka, prodaja suvenira velikogoričkih obrtnika i tradicijskih proizvoda. U sve su se uključili i "Mali poduzetnici" iz Dječjeg vrtića Ciciban koji su prodavali svoje rukotvorine uz pomoć teta iz vrtića, kao i zdrave slastice od domaćih jabuka i oraha, a za dobru i rasplesanu atmosferu bio je zaslužan Tamburaški sastav Harmonija.

Ovogodišnji Gastro posjetila je i najviša delegacija Zagrebačke županije predvođena županom Stjepanom Kožićem i predsjednikom županijske skupštine Draženom Bošnjakovićem, a njihov domaćin bio je gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić. I 14. po redu Gastro Turopolja potvrdio je da je ova manifestacija izrasla izvan okvira i grada i županije koje s ponosom predstavlja, a organizacijom i posjetom postaje još jedan od promotora turističke i gastronomske ponude Hrvatske.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Otkrijte što sve Google zna o vama: Prati vam lokaciju, a lako prepoznaje i vaš glas...
SAMO ZA HRABRE

Otkrijte što sve Google zna o vama: Prati vam lokaciju, a lako prepoznaje i vaš glas...

Koliko imate godina, što vas zanima, imate li djecu, gdje živite i kamo ste putovali, koje jezike govorite i još puno toga najveća svjetska tražilica zna o vama

Jedini Japanac na Titanicu: Zbog onoga što je napravio bio je na listi srama sve do kraja života
PRIČA O MASABUMIJU HOSONI

Jedini Japanac na Titanicu: Zbog onoga što je napravio bio je na listi srama sve do kraja života

Masabumi Hosono probio se do čamaca za spašavanje. Čuo je da mornar viče: 'Mjesta za još dvoje'. Na brodu je bilo još žena i djece. U Japanu je završio u udžbenicima kao primjer sramotnog ponašanja
Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka
POČIVALA U MIRU

Velika tuga uoči derbija sezone: Sergeju Jakiroviću umrla majka

Sergej Jakirović uoči supervažne utakmice protiv Rijeke izgubio je majku Jelenu, doznaju 24sata. Njen će sprovod biti u utorak u Metkoviću kako bi se maksimalno mogao posvetiti utakmici na Rujevici