Obavijesti

Intervju g. Zoran Iljadica – general manager Sika Croatia

Intervju g. Zoran Iljadica – general manager Sika Croatia
2

Zbog najkompletnije palete proizvoda i rješenja te partnera školovanih za ugradnju istih, u Hrvatskoj je Sika vjerojatno najviše poznata po programu hidroizolacija

Sika je vaš pouzdani partner

1. Kada je osnovana tvrtka Sika Croatia, s kojim ciljem i koliko djelatnika zapošljava?

Malo korisnika zna da je Sika ujedno naziv prvog proizvoda, tipa morta kojeg je 1910. razvio utemeljitelj Sike za hidroizolaciju željezničkog tunela u Švicarskoj. Od te prve inovacije, Sika do danas postaje globalna kompanija prisutna u više od 90 zemalja, s preko 17 000 zaposlenika, dio kojih je i 35 zaposlenika Sika Croatia, osnovane 1999.

2. Čime se sve bavite i otkuda dopremate proizvode?

Zbog najkompletnije palete proizvoda i rješenja te partnera školovanih za ugradnju istih, u Hrvatskoj je Sika vjerojatno najviše poznata po programu hidroizolacija nudeći rješenja koja se ugrađuju od temelja do krova. Ali, Sika djeluje i na industrijskom tržištu, npr. proizvodi za lijepljenje autostakala i komponenti te premazi za zaštitu podvozja. 

Proizvodnja betona i aditiva za betone, kao i reparaturni mortovi te premazi za sanaciju ili materijali od karbonskih vlakana za jačanje statike su jedno od naših osnovnih područja. Zatim lijepljenje i brtvljenje, koje obuhvaća različite proizvode na bazi poliuretana, silikona, cementa i epoksida, a u zadnje vrijeme sve više i različitih hibrida. Tu se ističu Sikaflex® u području brtvljenja te Sikabond® u području lijepljenja. 

To je tek dio dostupnih proizvoda koji dolaze iz više od 170 proizvodnih pogona u svijetu, većinom u najvećim europskim zemljama.

4. Kakve poslovne rezultate bilježite zadnjih godina? 

U odnosu na stanje 2009. godine, tržište građevinarstva u hrvatskoj se prepolovilo. Da bi uspjeli zadržati prodaju na 85% tadašnje razine, morali smo povećati naš tržišni udio koji je već bio iznad 20% u dobrom dijelu našeg programa. Profitabilnost je niža, no još uvijek iznadprosječna, a poboljšanom efikasnošću poslovanja ostvarili smo i blagi rast relativnog iznosa neto operativne zarade (EBIT) prema prethodnoj godini. Zahvaljujući uspješnom upravljanju radnim kapitalom ostvaren je i značajan rast slobodnog novčanog toka. Zadnje dvije godine uspijevamo i povećavati prodaju, unatoč kontinuiranom padu tržišta, u pravilu više od 10% godišnje.

Najveća je satisfakcija svakodnevno doživjeti pozitivnu i opuštenu radnu atmosferu, unatoč zahtjevnom okruženju i ambicioznim ciljevima. 

5. Koja je vizija Sike u idućih 5-10 godina? 

Sika uvijek nastoji biti lider. Ekonomija opsega, globalna dominacija u tehnološkim dostignućima i kontinuirane inovacije su put kojim se to može ostvariti. Uz snažni organski rast, koji je prošle godine premašio 10%, moramo rasti i kroz nove akvizicije. 

Sika je i pravi pionir u inovacijama. Posjedujemo 22 razvojno-istraživačka centra u 16 zemalja s više od 1200 stručnjaka, a samo u prošloj godini registrirali smo 73 patenta.

6. Briga za okoliš bitna je stavka modernog poslovanja, koja se nameće kao odgovornost prema okolini u kojoj živimo. U kojoj mjeri već danas možete reći da zadovoljavate kriterije koje pred Hrvatsku postavlja članstvo u EU? 

Mi smo kao mlada tvrtka morali ispuniti zahtjevne standarde koje je pred nas postavila Sika grupacija. Stoga smo već nakon pet godina uspjeli usvojiti standard ISO 9001 i ISO 14001. Obzirom da je održivi razvoj jedan od glavnih postulata u okviru strategije razvoja kompanije, naš je zadatak slijediti i usavršavati prihvaćene norme ponašanja na lokalnom nivou. Sika grupacija jako puno ulaže u održivi razvoj i brigu o okolišu kroz proizvodne procese i procese istraživanja i razvoja. Sika Croatia je više fokusirana na onaj dio koji obuhvaća i pokriva procese nabave, skladištenja i zbrinjavanja, s posebnim naglaskom na područje adekvatne primjene proizvoda. Kroz stalnu edukaciju naših poslovnih partnera vodimo računa o tome da se ti proizvodi primjene na odgovarajući način. 

7. Sika je poznata kao socijalno osjetljiva firma i često sudjelujete u dobrotvornim akcijama i donacijama.

Iako su naši kupci i zaposlenici uvijek na prvom mjestu, briga za lokalnu zajednicu je naša stalna preokupacija. Svake godine pomažemo različite ustanove i osobe, od kojih mogu izdvojiti:

1. Automobil za Sestre Karmelićanke
2. Višegodišnje donacije udruzi Terry Fox run
3. Donacija Vinogradskoj bolnici za nabavku skupocjenog lasera za neurokirurške operacije
4. Donacija Domu za nezbrinutu djelu u Nazorovoj i udruzi Dupinov san
5. Donacija poplavljenim područjima u Slavoniji
6. Donacija udruzi Tribunjski tovar
7. Donacija udrugama Debra (za djecu „leptire“) i Reto centar (liječenje ovisnika)
8. Donacije Unicef-u i Hrvatskom Karitasu
9. Razne donacije za liječenje bolesne djece, mladoj nadarenoj djeci za školovanje, raznim sportskim i kulturnim društvima, udrugama za razminiranje, filmskoj radionici itd .

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
VIDEO

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje
DETALJAN VODIČ

Ovo su radna vremena trgovina i šoping centara ove nedjelje

Radno vrijeme trgovina i trgovačkih centara nedjeljom: trgovine smiju raditi 16 nedjelja u godini. Trgovci odlučuju koje nedjelje su radne, a vodič s radnim vremenom svih dućana pogledajte ovdje

Otkrijte što sve Google zna o vama: Prati vam lokaciju, a lako prepoznaje i vaš glas...
SAMO ZA HRABRE

Otkrijte što sve Google zna o vama: Prati vam lokaciju, a lako prepoznaje i vaš glas...

Koliko imate godina, što vas zanima, imate li djecu, gdje živite i kamo ste putovali, koje jezike govorite i još puno toga najveća svjetska tražilica zna o vama
Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela
24SATA NA MJESTU DOGAĐAJA

Ubojstvo na Črnomercu! Sin ubio majku, policija ga privela

Osumnjičeni muškarac je priveden. U tijeku je očevid i kriminalističko istraživanje, objavila je policija.