Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
0 komentara

Bolivija: Zemlja divlje prirode i bogate povijesti

Bolivija je država u Južnoj Americi, a graniči s Brazilom na sjeveru te Paragvajem i Argentinom na jugu

REUTERS
Foto: REUTERS
0 komentara

Bolivija je država u Južnoj Americi, a graniči s Brazilom na sjeveru te Paragvajem i Argentinom na jugu. 

Bolivija je najsiromašnija zemlja u Latinskoj Americi,. Dvije trećine stanovništva živi s manje od jednog dolara na dan, iako zemlja ima ogromne količine prirodnog bogatstva u zemnom plinu. U Boliviji postoji veliki jaz u standardu bogatog i siromašnog stanovništva.

Stanovništvo

Uz Gvatemalu i Peru, Bolivija je treća država Latinske Amerike s više od polovice stanovništva indijanskog podrijetla. 72 posto tanovništva čine autohtoni narodi, većinom Kečua (30,7 posto) i Aymara (25,2 posto); 27,5 posto su mestici (mješanci europskog i indijanskog podrijetla). Ostatak stanovništva čine bijelci koji su potomci starih španjolskih kolonista, te Nijemci, Talijani, Baski i drugi, a ima i nešto potomaka hrvatskih iseljenika.

Jezik

Ajmarski, kečuanski i španjolski su priznati službeni jezici zemlje. Španjolskim jezikom govori oko 60 % stanovništva zemlje koji žive većinom u gradovima. U ruralnim područjima govore se mnogi domorodački jezici. 

Zemljopis

Čine je dva različita zemljopisna područja. Na zapadu su Kordiljeri koji se protežu od sjevera prema jugu, područje u kojem živi većina stanovništva zemlje. Na istoku su močvarna područja s tropskom klimom, dok je sjever nizinsko područje koje pripada slivu Amazone. 

Zemljopisna zanimljivost ove države je jezero Titicaca koje Bolivija dijeli s Peruom i najviše je plovno jezero na svijetu. Druga zanimljivost je Salar de Uyuni, također na zapadu zemlje, a riječ je o najvećoj kopnenoj slanoj površini na svijetu.  

Klima

Klima u Boliviji je općenito topla i vlažna, iako klimatski uvjeti variraju ovisno o nadmorskoj visini. U višim područjima, kao u Andama, klima je hladna, suha i vjetrovita, dok je u nizinskim područjima vlažna i blaža. Prosječne godišnje temperature variraju između 8°C na Altiplanu i 26°C na istočnim ravnicama.

Kultura

Moderna bolivijska kultura rezultat je spoja indijanske i španjolske kulture i tradicija.  Do danas su u Boliviji sačuvani mnogi primjeri barokne umjetnosti iz kolonijalnog doba te slikarska djela lokalnog stanovništva.  

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message