Obavijesti

Junior

Komentari 0

Cvijet koji na prvi pogled osvaja ljepotom

Cvijet koji na prvi pogled osvaja ljepotom
1

Ime je dobila po grčkoj riječi “calla” - veličanstvena ljepota

VIDEO

Lijepi cvijet kale svojom nježnom bijelom bojom podsjeća na romantiku i ljubav. Ovo prekrasno cvijeće potječe iz močvarnih predjela južne Afrike. Na otoku Madagaskaru kale su se proširile zbog stabilne temperature i umjerenih razlika u godišnjim dobima. U svojem prirodnom staništu tijekom kišnog perioda kala raste i cvjeta, a tijekom suše miruje i održava se na životu zahvaljujući mesnatom korijenu koji izgleda kao gomolj. 

Kao i druge lijepe biljke, i ona može biti opasna. Svi dijelovi biljke su otrovni i mogu izazvati iritaciju kože. Mi je uzgajamo kao sobno cvijeće, a u ljetnim mjesecima uspijeva i u vrtu. U toplijim krajevima, kao u Dalmaciji, cijelu godinu može biti vani. Ove biljke su vrlo visoke i mogu narasti do gotovo metar visine pa ih je vrlo lako uočiti. Imaju tamnozelene stabljike i velike listove. Sam cvijet je prekrasan, snježno bijele boje i izgleda kao klip. Osim u bijeloj boji, danas joj cvjetovi mogu biti i kremasti, žuti, crveni, ružičasti ili zelenobijeli. Kala je višegodišnja biljka u čijoj ljepoti možemo dugo uživati. U ljeto treba toplinu, a zimi hladniju klimu. Razmnožava se dijeljenjem ili rastom malih mladica sa strane. 

Ovaj veliki tropski cvijet označava eleganciju i luksuz. Zbog bijele boje povezuju se s mladošću pa se koriste kao cvijeće za vjenčanje i bukete. Ime je dobila po grčkoj riječi “calla” - veličanstvena ljepota.

Otporan i prekrasan cvijet 

Kala je poznata po svojem delikatnim izgledu, izuzetno je otporna, može preživjeti smrzavanje i nastaviti rasti u vodi. Čvrsta je biljka koju se ne može lako poljuljati.

Zmijski protuotrov

Nekad su je zvali zmijanac ili zmijski korijen jer se vjerovalo da se može koristiti kao protuotrov kod zmijskog ugriza.

Potječe iz daleke močvarne Afrike

Prva kala stigla je iz Južne Afrike 1697. godine kad ju je kao vrlo zanimljivu biljku u Europu poslao Simon van der Sal.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 0

VIDEO

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'
MAJKA HRABROST

'Živim za svoje četiri predivne kćeri, već sutra mogu umrijeti'

Poduzetnica Tea Perović (40), mama četiri djevojčice u dobi između 3,5 i 7,5 godina, bori se s rakom koji je metastazirao. Pomažu joj vjera i pisanje, a predstavit će knjigu 'Stvorene smo za nebo'

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'
EKSKLUZIVNO ZA 24SATA IZ NEW YORKA

'Mi Hrvati vlasnici smo najstarijeg restorana u SAD-u. Kod nas su jeli Tesla i JFK'

Plus+ Delmonico's je prvi američki "fine dinning" restoran otvoren 1827. godine i prvi je dopuštao ženama okupljanje te uveo i tiskane jelovnike, a sadašnji je vlasnik hrvatski državljanin Dennis Turčinović
Lijepo ponašanje - 25 stvari koje se ne rade u finim restoranima
OVO SVI TREBAJU ZNATI

Lijepo ponašanje - 25 stvari koje se ne rade u finim restoranima

Bonton je kodeks ponašanja, skup (vrlo varijabilnih) pravila koja određuju kako se trebamo ponašati, barem teoretski, kako ne bismo svojim ponašanjem uvrijedili druge ljude