Obavijesti

Junior

Komentari 42

Insekti kao pirotehničari: 'Moje pčele mogu pronaći eksploziv'

Insekti kao pirotehničari: 'Moje pčele mogu pronaći eksploziv'
4

Ispod hranilica napunjenih otopinom šećera postavlja se TNT. Pčele su naučili da se uz eksploziv uvijek nalazi i hrana, tako da u prirodi samo prate miris eksploziva

VIDEO

Mine su dosad tražili pirotehničari, avioni, pa čak i dresirani psi, no u potragu za opasnim eksplozivima sada kreću i pčele.

Doktorica Mateja Janješ s Agronomskog fakulteta u Zagrebu predstavila je na Humanitarnom razminiranju u Gaju kraj Skradina pčele dresirane za detektiranje mina. Dresiranje pčela je, doduše, još u eksperimentalnoj fazi, ali, uskoro bi ovi vrijedni insekti mogli postati nezamjenjiva pomoć pirotehničarima.

Dok ne otkrivaju eksploziv, pčele daju med

- U godinu dana, koliko pod vodstvom profesora dr. Nikole Krezića radimo na projektu, uspjeli smo naučiti pčele da detektiraju eksploziv - kaže mlada znanstvenica koja na ovom projektu radi doktorsku disertaciju. Dok ne otkrivaju eksploziv pčele daju med.

Trening pčela je prilično jednostavan: ispod hranilica napunjenih otopinom šećera postavlja se TNT. Pčele se nauče da se uz eksploziv uvijek nalazi i hrana, tako da u prirodi ne prate miris cvijeća ili šećera nego eksploziva.

Sljedećih mjeseci ove pčele će se okušati na pravim minama, na poligonima kod Cerovca i Benkovca. Na miniranu livadu pustit ćemo roj pčela, a iznad njih cepelin s infracrvenim kamerama, koji će snimati i bilježiti mjesta na kojima se pčele okupljaju - kaže Mateja Janješ

- Postigli smo da se nakon ovakvog treninga pčele češće i u većem broju okupljaju oko eksploziva, a sljedeći korak je razrada tehnologije za primjenu otkrića u praksi. Sljedećih mjeseci ove pčele će se okušati na pravim minama, na poligonima kod Cerovca i Benkovca. Na miniranu livadu pustit ćemo roj pčela, a iznad njih cepelin s infracrvenim kamerama, koji će snimati i bilježiti mjesta na kojima se pčele okupljaju - kaže Mateja Janješ.

Insekti jesu teški za dresuru, mnogo teži nego psi, ali svaki trud bi se na kraju mogao nemjerljivo isplatiti. Naime, pčelinje sposobnosti razaznavanja mirisa su neusporedivo veće od psećih.

Pčela osjeti miris cvijeta na čak 4,5 kilometara udaljenosti! Mogućnosti primjene su zato goleme. Pričalo se da ovakve projekte pod velom tajnosti provodi i vojska SAD-a, ali dosad ništa slično nije bilo objavljeno u znanstvenim časopisima.

- Upravo je po pričama iz Vijetnamskog rata, gdje su navodno pčele dresirane da napadaju američke vojnike, došlo do ideje za istraživanje. Nadamo se da će naš rad naći primjenu u praksi i da će u budućnosti spašavati živote - rekla je znanstvenica.

Pčele će nanjušiti mine stare više od nekoliko desetljeća

Pčele, trenirane na Agronomskom fakultetu, uskoro će poslati na prvu radnu akciju. Tražit će prave mine na poligonima kod Cerovca i Benkovca. Zanimljivo je i da će ove pčele minolovke moći nanjušiti eksplozive koji su desetljećima, pa čak i dulje zakopani u zemlji, čak i lakše nego one svježe, jer je intenzitet mirisa eksploziva u minama s godinama provedenim u tlu jači.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'
VELIKI INTERVJU

Dr. Josip Paladino: 'Kod kuće sam papučar, ne jedem ništa cijeli dan i odlično sam'

Naš najbolji neurokirurg, prof.dr. Josip Paladino iza sebe ima 46 godina rada u struci, i nema namjeru stati. Iako stručnjak za mozak, njega kroz život vodi srce, kaže nam

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?
SVE ŠTO TREBATE ZNATI

Veliki vodič za Eurosong: Kako glasati, tko će voditi, kada će nastupati naš Baby Lasagna?

U finale Eurosonga prolazi 10 najboljih pjesama iz prvog polufinala, i 10 iz drugog. Uz njih, u finalu se natječu i 'Big 5' zemlje, kao i zemlja domaćin
Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!
BOLUJE OD NEIZLJEČIVE BOLESTI

Koch je zbog petardi oglušio, a Maksimir je opisao rečenicom: Pravi stadion, smrdi po urinu!

Iako je u Dinamu proveo samo jednu sezonu, zavolio je taj klub i Zagreb i volio bi još jedanput doći na utakmicu. Pamti Mikića, Vukojevića, pobjedu u Amsterdamu..., a prije 17 godina je rekao: 'Modrić je najbolji na svijetu'