Obavijesti

Junior

Komentari 0

Kako se zrakoplov održava u zraku?

Kako se zrakoplov održava u zraku?
1

Avion koji se kreće kroz zrak može se podizati uvis zbog toga što zrak potiskuje njegova krila

VIDEO

Da bi razumjeli kako avion može letjeti, možemo zamisliti zrak oko nas kao ocean, ocean zraka. Ako se shvati kako voda uspijeva podići na svoju površinu predmete kada teče ispod njih i pored njih, lakše je razumjeti i načelo leta aviona.

Ako se daska veže iza brzog motornog čamca, moguće je vidjet da ona ostaje na vodenoj površini dok se motorni čamac kreće, zato što brzo protjecanje vode ispod daske razvija sile koje uslijed djelovanja zraka  tlače dasku naviše. Kad kretanje prestane, tlak nestaje, a daska tone.

Avion koji se kreće kroz zrak može se podizati uvis zbog toga što zrak potiskuje njegova krila. Zrak se pri tomu ponaša baš kao i voda prema dasci.

Avion se podiže uvis na još jedan način - kad zrak prolazi pored krila aviona, onaj dio zraka koji se kreće preko gornje površine krila struji po neznatno krivoj liniji. Na taj se način stvara bezzračni prostor iznad površine krila preko koje zrak struji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Istodobno, zrak koji se nalazi ispod krila potiskuje krilo naviše, te se ono još više podiže. Avion se uopće neće moći podizati ako se istodobno ne kreće i prema naprijed. To kretanje prema naprijed se postiže uporabom pogonske snage motora koji pokreće propeler.

Kako propeler pokreće avion prema naprijed?

Propeler se može zamisli kao zavrtanj. Svaki put kad se okrene zavrtanj u drvetu, on se pokrene prema naprijed. Propeler se „uvrće“ u zrak na sličan način zbog toga što se zrak, kada se brzo krećemo, ponaša kao čvrsta materija.

Može se opaziti da kada puše snažan vjetar, na tijelu ga osjećamo kao nešto čvrsto. Kada pilot stavi u pokret propeler, on se u početku ne okrene dovoljno brzo da bi se mogao zabijati u zrak poput zavrtnja. No, kad se brzina okretaja poveća, on se zabija u zrak i tako vuče avion prema naprijed. Tim potiskom se savlađuje otpor aviona tijekom kretanja prema naprijed. Podizanjem pomoću krila svlada se sila Zemljine teže ili gravitacija. Te dvije akcije zajedno omogućuju avionu da se održava u zraku i da se kreće kroz zrak, piše e-kako.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol
ZA ZDRAVO SRCE I ŽILE

Imate masnoću u krvi? Ovo je hrana koja smanjuje kolesterol

Povišene masnoće glavni su uzročnik bolesti srca. Često je dovoljno dva do tri mjeseca da se uz zdrave navike regulira razina kolesterola pa jedite skušu, srdele i povrće, a uživajte i u čokoladi...

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo
od 14. do 20. travnja

Veliki tjedni horoskop: Ovan će biti odlično raspoložen, a Rak planirati brak ili potomstvo

Djevice će i narednom tjednu mnogo raditi, ali i biti više nego zadovoljni učinkom i rezultatima. Strijelcima će tjedan biti pogodan za zdravstvene zahvate, promjene u prehrani ili rekreaciju
Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'
'BRAK NA PRVU'

Svi su ludi za Renatom! Sada je i Alan želi: 'Mijenjao bih Danijelu za nju. S Filipom me provocira'

Novi je tjedan i novi zanimljivi zadaci u showu 'Brak na prvu' su pred parovima, a neke od njih posjetila je i stručnjakinja Iva…