Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
0 komentara

Paragliding - osjeti slobodu u zraku

Čovjek je uvijek želio letjeti. Paragliding je najbliža stvar ispunjenu tog davnog sna

Kristina Štedul Fabac/Pixsell
Foto: Kristina Štedul Fabac/Pixsell
0 komentara

Paragliding ili jedrenje padobranom jedan je od najmlađih zrakoplovnih sportova, ali i jedan od najlakših načina za ostvarenje sna o letenju. To je slobodno letenje uz pomoć letjelice u obliku padobrana koja se zove paraglider i napravljena je od platna.

Polijeće se trčeći i vješti piloti koriste zračne struje za upravljanje, isto kao i ptice. Iako nema motor, let može trajati nekoliko sati, možete se popeti na nekoliko tisuća kilometara u visinu proći više stotina kilometara.

Paraglider su osmislili apinisti koji su željeli brzo i lagano sići s planina, nakon teškog uspona. Nastao je krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih godina u Francuskoj.

Razvojem tehnologije postao je zasebni ekstremni sport jer se više nije koristio samo za spuštanje u dolinu, nego se moglo i vinuti u visine.

Paraglider ima komande kao i svaka letjelica: pilto njima upravlja u kojem pravcu želi ići, smanjiti brzinu ili se spustiti, Komande pomoću kojih se upravlja zove se "kočnice". Pilot ih drži u rukama, a spojene su na lijevoj i desnoj strani krila. 

Glavni dio opreme je paraglider (krilo) i sjedalica. Ostalo što je ptrebno za let je GPS uređaj, variometar (uređaj koji mjeri vrtikalnu brzinu leta) i radio stanica, a u zaštitni dio spada obavezni rezervni padobran, kaciga, rukavice...

Najstariji paraglider, zapisan u Guinnessovoj knjizi rekorda je 77-godišnji Baruch Gruwitz.

Najbrže spuštanje paraglideom

Jean-Marc Boivin bio ej prvi čovjek koji se spustio s Mount Everesta. Trebalo mu je 12 minuta za spuštanje s oko 6000 metara. To je i dalje rekord.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message